Занасип – уже «на лічильнику»

10.04.2008, 21:46 Переглядів: 2 183
Виявилося, що мешканці споживають послуг
на 20-25% менше за норму.
У січні 2006 року 14 будинків на Занасипі залишилися без тепла, аварію ліквідували (фото з архіву). Тепер людям правильно порахують тепло і воду
Фото: Дмитрий Бабец

У Кременчуці презентували першу в Україні автоматизовану систему контролю та обліку тепла і води. Незабаром мешканці Занасипу платитимуть тільки за реально надані послуги.

Сучасні прилади обліку встановлені у 26-ти житлових будинках мікрорайону, школі, дитсадку та трьох адміністративно-господарських спорудах. Систему презентували 4 квітня на семінарі з енергозбереження. Вона діє так: показання про спожите тепло, гарячу та холодну воду надходять на комп’ютер диспетчерського пункту, розташованого у приміщенні ЖЕП «Придніпровське». Цікаво, що система дозволяє виміряти параметри послуг (відповідають вони нормам чи ні) та запобігати аварійним ситуаціям.   

Перший Занасип  був вибраний «майданчиком» пілотного проекту не випадково. У січні 2006 року тут трапилася аварія, у результаті якої 14 будинків залишилися без тепла.

– Тому ми й хочемо відпрацювати систему на цьому мікрорайоні, – пояснив міський голова Микола Глухов.

Люди поки що платять за послуги «по-старому», але незабаром їм обіцяють виставити рахунки за реально спожиті послуги, а не за нормами. Дмитро Питулько, керівник КП «Теплоенерго», не виключає, що це буде вже з квітня цього року. Проте, нагадаємо, опалювальний сезон закінчується 15 квітня, тож реальну економію мешканці відчують уже з наступного опалювального сезону. А для міста встановлення системи обліку – це перший крок до економії енергоресурсів.

– Мотивація економити з’являється тоді, коли людина менше платить, –  зазначив  гість семінару з енергозбереження, заступник міністра ЖКГ Олександр Мазурчак.  

Комп’ютеризована система обліку придбана  та встановлена у лізинг (з розстрочкою платежу для КП «Теплоенерго», яке реалізовувало проект), тобто за рахунок місцевих коштів. Держава, нагадаємо, торік виділила Кременчуку на лічильники чотири мільйони гривень, але місто їх не використало і повернуло. Річ у тім, що Мінфін не дозволив купити на них комп’ютеризовану систему, а на застарілі вузли обліку влада не погодилася. Цьогоріч чекаємо на нову «порцію» грошей. При цьому не буде обмеження, які саме лічильники купувати, пообіцяв замміністра.

За що платимо?

На прикладі будинку №31 на вул. 50 років СРСР видно, що за березень фактичне споживання тепла на 21,8% менше за нормативне, а гарячої води – на 23,6%. Занасип скоро переведуть на оплату за фактом. У Кременчуці лише чверть будинків оснащені лічильниками. От і виходить, що всі інші платять за послуги, яких не отримують.



 
Теги: ЖЕП
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх