Смерть у пологовому будинку

29.01.2009, 14:54 Переглядів: 4 397
Лікарям вдалося «запустити» серце жінки, але воно зупинилося вдруге.
Тут, у градизькій лікарні, почались трагічні пологи, які скінчились у кременчуцькому пологовому будинку.

До редакції «Телеграфа» звернулась особа, яка представилась та повідомила, що у кременчуцькому пологовому будинку під час пологів загинула молода жінка. Смерть несподівана та незрозуміла – раптова зупинка дихання. Ходять чутки про лікарську помилку, керівництво приховує інформацію, пацієнтки панікують.

Пологовий будинок – місце, де люди мають народжуватись, а не помирати. Тому кременчужани так емоційно сприймають будь-яку інформацію про діяльність цього закладу. Тож редакція знайшла доцільним перевірити отримане повідомлення. З’ясувати вдалося наступне. Наталя В., мешканка Градизька, поступила до кременчуцького пологового будинку 9 січня близько 13-ї години. Привезли її з Градизька, де об одинадцятій у неї почалися перейми. 29-річна жінка мала народити третю дитину – вже мала двох дочок, одна з яких – Влада – теж народилася у Кременчуці.

Пологи тривали третю годину, лікарі кваліфікували їх, як штатні. Аж раптом Наталі стало погано, вона втратила свідомість і майже миттєво сталася зупинка дихання. Водночас дитина з’явилась на виході. Її діставали практично вже з мертвої жінки, яка перебувала у стані клінічної смерті. Цього вимагають протоколи, за якими розписана діяльність медперсоналу під час пологів – рятувати дитину навіть у разі загибелі породіллі.

Реанімація Наталі тривала майже годину. На 13-й хвилині лікарям вдалося «завести» серце жінки, вона навіть почала дихати. З’явилась примарна надія на порятунок. Але серце зупинилось вдруге – тепер вже назавжди.

Загибель породіллі – подія надзвичайна, про неї одразу повідомляють не лише міські та обласні служби, а й Міністерство охорони здоров’я. Розтин у таких випадках має проходити у присутності членів відповідної комісії, куди входять представники обласного відділу охорони здоров’я. Тому за інформацією щодо причин загибелі жінки «ТелеграфЪ» звернувся до обласного акушера-гінеколога пані Шкоденко. Відповідь була такою:

- Причина смерті Наталі В. – емболія (закупорка судин тромбом, твердими частками, повітрям) навколоплідними водами. Така патологія зустрічається одна на 80 000 пологів. На моїй пам’яті подібний випадок трапився 10 років тому у Комсомольську. Тисячі жінок народжують, і лише Богу відомо, у кого «вистрелить» - емболію практично неможливо передбачити. Хоча частіше вона трапляється у жінок, що вже багато народжували або мали значну кількість абортів. Емболія навколоплідними водами – це миттєва смерть. Навколоплідні води – дуже агресивне середовище. Коли вони потрапляють у кров’яне русло, і кров, проскочивши серце, надходить до легенів, - це викликає дуже сильний шок та миттєву зупинку дихання. Щоб вам простіше було зрозуміти, уявіть тромбоз легеневої артерії – коли тромб потрапляє до легенів. Так ось емболія – це щось подібне. Говорити про лікарську помилку тут немає підстав. Жінку перевезли до Кременчука, бо у градизькому пологовому відділенні немає нормальних умов. Взагалі йде мова про його закриття, але, перш, ніж закривати градизьке відділення, треба привести до ладу найближче – глобинське. Так от, жінку перевезли до Кременчука і кременчуцькі лікарі діяли за протоколами.

Пояснення, надане обласним акушером-гінекологом, підтверджують і протоколи патогістологічних досліджень, згідно з якими у легенях загиблої жінки знайдена значна кількість елементів навколоплідних вод (що й могло призвести до емболії).

Мати загиблої Наталі вважає, що медики не повинні були так зволікати з пологами.

Мати звинувачує градизьких лікарів

Мати загиблої Наталі, Вілена Григорівна, повідомила «Телеграфу» наступне:

- У мене до Прокопчука (головний лікар кременчуцького пологового будинку) немає претензій! Чого ж Прокопчук? Так і напишіть у вашій газеті – це наші, градизькі винуваті! Надюша ця (завідувач пологовим відділенням градизької лікарні), Черепаха (головний лікар градизької лікарні)! Чого ж вони тягнули?! Га?! Дитина переходила вже тиждень. Прийшла до мене, каже – повезуть у Кременчук. Потім – у Глобине. Чому ж не везли? Мороз їм був, ще щось. Я кажу: дитина, скільки ж ти ходитимеш? Таке горе! Коли до мене Надія та приїхала, кажу – чого ви приїхали? Чого?! Про що повідомити? Я одразу все зрозуміла!

Після розмови з матір’ю загиблої жінки, «ТелеграфЪ» розшукав головного лікаря градизької лікарні, аби дізнатися, чому Наталю не госпіталізували вчасно та чи насправді вона «переходила» термін вагітності? Владислав Станіславович одразу відгукнувся, дуже чемно поспілкувався з пресою, задекларував згоду відповісти на поставлені запитання, але зрештою від відповідей щодо конкретного випадку ухилився.

Тому «ТелеграфЪ» вирішив поставити аналогічні запитання головному лікарю кременчуцького пологового будинку пану Прокопчуку – бо, на нашу думку, у нього не було особливих підстав «прикривати» колегу. Адже «вигрібати» довелось саме кременчуцьким медикам. Пан Прокопчук сказав нам таке:

- За описами педіатрів, дитина народилась не переношеною. Термін вагітності у жінки – десь 42 тижні. Переношеним же плід вважається після 42 тижнів та за наявності характерних ознак. Педіатри їх не виявили. До того ж, термін вагітності жодним чином не міг вплинути на емболію – у неї інша природа. Те, що її везли, теж, не думаю, щоб могло вплинути. До нас їдуть і з Козельщини – за 40-50 кілометрів.

Її звати Марія

Дитина, яку почала народжувати Наталя, жива. У пологовому будинку її похрестили та дали ім’я Марія – на честь прабабусі, яка була шанованою у Градизьку вчителькою. Народжувалась Марія складно. Зараз лікарі визначають її стан як стабільний. Кажуть – посміхається. Поки дитинка перебуває у пологовому будинку.

Куди подітися жінкам?

У Полтавській області намітилась чітка тенденція до скорочення пологових відділень у районних центрах (Козельщина, Глобине) та селищах міського типу (Градизьк). Ініціатор скорочень – обласне управління охорони здоров’я. Мотив – відсутність у районних лікарнях відповідного обладнання та кадрів. Наприклад, тієї самої плазми або реаніматологів. В ідеалі, планується утворити солідні регіональні центри – і першим у черзі тут кременчуцький пологовий будинок. Начебто, все обгрунтовано. Але виникає проблема зі статтею Конституції, яка гарантує рівні права на отримання медичної допомоги усім українським громадянам. Чимало жінок у тому самому Градизьку та Глобиному запитували нас, що їм робити? Адже до Кременчука на консультації не наїздишся, а у себе в селищі і нормального УЗО не зробиш. Запитання залишилось без відповіді.

Влада (зліва) та Ліза вчаться у гімназії. Влада – навіть у математичному класі.

Дітей доглядає свекруха

Двох старших дочок загиблої Наталі забрала до себе мати її колишнього чоловіка – виходить, колишня свекруха. Зараз Галина Іванівна займається оформленням документів на опіку над дівчатами – Лізою та Владою. Вона буде опікуном у зв’язку зі складним станом здоров’я батька дівчат. Зараз у родини складний час, і Галина Іванівна дуже вдячна школі, де вчаться дівчата – батьки їхніх однокласників зібрали чималу суму, яка дуже допомогла при організації поховання Наталі. До органів місцевого самоврядування та органів опіки у жінки єдине прохання – допомогти з оформленням документів на опіку та не затягувати цей процес.



 
Теги: смерть
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх