На чому економлять американці?

19.02.2009, 20:08 Переглядів: 1 974
У КДПУ основи міжнародного бізнесу викладатиме професор Хект (США).
Професор Хект

Протягом весняного семестру у кременчуцькому державному політехнічному університеті (КДПУ) курс «Основи міжнародного бізнесу та підприємництва» та курс «Основи менеджменту» викладатиме професор Хект (США). Лекції читатимуться англійською мовою. Професор Хект прибув до Кременчука за програмою академічних обмінів ім. Фулбрайта. Це одна з найпотужніших освітніх програм. Фінансує її Державний департамент Сполучених Штатів. Він же оплачує перебування професора Хекта в Кременчуці. Українська сторона фінансових витрат не несе. «ТелеграфЪ» поспілкувався із паном Хектом:

- Пане професоре, перш, ніж потрапити до України, ви викладали у Хорватії, Румунії, Вірменії, Росії, Сербії і навіть Гондурасі. За виключенням Гондурасу, все це – пострадянські країни. Чим обумовлений ваш інтерес до них?

- Я перебував там за програмою, започаткованою та профінансованою Конгресом США. Це країни, з якими Америка воліла би мати дружні партнерські стосунки.

- Ви маєте нагороду президента США Буша за волонтерство. Що змусило вас займатися благодійною неоплачуваною роботою?

- Так, волонтери у Сполучених Штатах безкоштовно прибирають сміття у бідних кварталах, зводять житло для бідних, опікуються сиротами. Ми просто віддаємо те, що отримали. Ми робимо це, бо пишаємося своєю країною, своїм містом і університетом, де навчалися.

- Нині, під час фінансової кризи, американці так само пишаються своєю країною?

- Рівень недовіри до уряду, до банків, до біржі дуже високий. Рядові американці побоюються вкладати гроші у будь-які проекти.

- На чому американці економлять у часи кризи?

- Американці стали набагато менше купувати. Треба правильно визначати пріоритети. Наприклад, зовсім не смертельно узяти і не поїхати цього року відпочивати. Доцільно також обмежити покупки нового одягу – це не так важливо. Тепер ми частіше ходимо пішки, а не їздимо автомобілем. І, знаєте, ми стали набагато рідше відвідувати ресторани – хоча раніше частіше їли деінде, а не вдома. Але мені пощастило – моя дружина чудово готує! Тож я лише виграв.

- Чи можете ви – як фахівець з питань міжнародного бізнесу – вказати ті напрямки, де варто було б навчитися економити українському бізнесу?

- На жаль, я ще недостатньо знайомий з українським бізнесом. Але мій досвід роботи в Росії дає підстави говорити, що у ваших країнах в багатьох невеликих приватних компаніях організація праці налагоджена краще, ніж у великих американських корпораціях. Нам є чому повчитися один в одного.

«Прибрати смітники і посадити овочі!»

Таку пропозицію зробила дружина професора Хекта, пані Берніс Хект (на фото). Вона розповіла «Телеграфу», що у Штатах вже працює подібна «овочева» програма – волонтери добровільно вичищають (у неділю!) смітники у бідних кварталах, а на їхніх місцях саджають городи – виходить симпатично і корисно. Те саме пані Хект пропонує започаткувати і у Кременчуці. Вона вже і насіння дивилася на міському ринку. Як ми зрозуміли, на інтелігентну дружину професора кременчуцькі смітники справили незабутнє враження.

Також пані Хект цікавилась, чи діють у місті волонтерські організації, які опікуються сиротами? Пані хотіла би з ними співпрацювати – як робила в усіх країнах, де перебувала разом з чоловіком та самостійно - як волонтер Корпусу Миру.



 
Теги: КДПУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх