М'ята на ділянці. 100% успіх — гарантований

1.05.2024, 08:30 Переглядів: 629

 

М'ята — дивовижна культура. Її наповнені ефірними оліями листя і стебла мають гарний вигляд на клумбах і в горщиках, поширюючи тонкий, неповторний аромат

Вона прекрасна в салатах, коктейлях і в якості приправи. Деякі види цієї культури використовуються як лікарські рослини. Тому вирощування м’яти вдома і на ділянці стає все більш популярним.

Місце для рослини

Численні види м’яти незначно відрізняються за вимогами до умов вирощування. Для вирощування м’яти варто вибрати ділянку з родючим, добре перекопаним ґрунтом. Ця рослина досить агресивна і швидко поширюється на сусідні ділянки.

Щоб зупинити її, вкопують у ґрунт газонну стрічку — бордюр. Неглибока коренева система м’яти не в змозі подолати таку перешкоду. М’ята відмінно росте як на сонячних, так і затінених ділянках, в посушливі періоди вимагаючи поливу.

Догляд за м’ятою

Основна мета вирощування м’яти — отримання листів. Тому їй не потрібно давати цвісти. Усі бутони, що утворюються, обривають.

Ділянка з цією рослиною вимагає постійних прополювань, тому перед посадкою або посівом варто обробити її гербіцидами суцільної дії.

З весни, з появою перших листків й після кожного зрізання клумбу підгодовують добривом. Підживлення проводять до тих пір, поки зрізають листя і стебла.

Навесні, до початку росту пагонів, на 2-річні й старіші посадки вносять компост (2-3 л на квадратний метр) і добриво, багате фосфором і калієм.

Розмноження м’яти

М’яту найчастіше розмножують, висаджуючи саджанці з садового центру, які легко приживаються. Можливе також розмноження живцями та відводками, які пересаджують на нове місце, полив розчином укорінювача.

Посів насінням використовується для вирощування більш екзотичних видів і сортів, для того, щоб вперше завести цю рослину на ділянці.

Хвороби та шкідники м’яти

Загущені посадки, а також рослини, які вирощують на одному місці 3-4 роки, можуть вражатися іржею. У цьому випадку уражене листя видаляють, м’яту обробляють біологічними фунгіцидами — «Фітоспорин», «Триходермін». Оскільки постійно проводиться зрізка листя, системні фунгіциди краще не використовувати.

Завдяки великій кількості ефірних олій, м’ята дуже стійка до шкідників. Але при надлишку азоту в підгодівлі може вражатися попелицею. Для боротьби з нею підгодовують рослини сульфатом калію (20 г / 10 л води), обприскують м’яту біологічним інсектицидом «Актофіт» (10 мл / л води). Безпечно зрізати листя можна вже через три доби.

Численні види та форми м’яти знайдуть своє місце на кожній дільниці. Тим більше, що ця пряна культура зовсім нескладна в догляді!

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх