Як кременчуцькі лікарі мають виписувати е-рецепт на тест-смужки для вимірювання цукру в крові

27.10.2023, 07:50 Переглядів: 1 431

 

Корисно знати медичним працівникам і пацієнтам

У жовтні лікарі вже можуть виписувати електронні рецепти на тест-смужки для індивідуальних глюкометрів. Для цього в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ) з’явився функціонал виписування та погашення відповідних е-рецептів.

Про це йдеться у щомісячному дайджесті змін в медицині від Міністерства охорони здоров'я України, Національної служби здоров'я України та програми «Здорова Україна».

Що треба знати про виписування е-рецептів на тест-смужки

  1. Рецепти виписуються пацієнтам зі встановленим і внесеним в ЕСОЗ діагнозом «Е10 Цукровий діабет типу 1». Це відбувається незалежно від наявності у пацієнта чи його представника підписаної декларації.
  2. Виписати рецепт може лікар первинної медичної допомоги або лікар-ендокринолог, зокрема дитячий. Заклад, у якому працюють лікарі відповідних спеціальностей, повинен бути зареєстрований в ЕСОЗ. Лікар первинки повинен у своїй взаємодії з пацієнтом зазначити діагноз «Т89 Інсулінозалежний цукровий діабет».
  3. Рецепт виписується за найменуванням медичного виробу («Тест-смужки для визначення рівня глюкози для індивідуального глюкометра»). Лікар виписує рецепт із такого розрахунку: максимальна добова кількість — 5 тест-смужок, максимальний період курсу лікування за рецептом — 90 календарних днів. Строк дії рецепта — 30 календарних днів.
  4. При виписуванні рецепта лікар вказує ту кількість тест-смужок, яку пацієнт зможе отримати в аптеці, з урахуванням кількості в упаковці. Наприклад, 100 тест-смужок, що відповідає одній упаковці на 100 одиниць або двом упаковкам по 50 одиниць.
  5. Лікар має повідомити пацієнтові, що за рецептом можна отримати безоплатно лише ті вироби, які охоплюються програмою реімбурсації, а отже, відповідають глюкометрам визначених моделей та виробників.

Нагадаємо, що можливість отримувати тест-смужки пацієнтами з діабетом І типу за програмою реімбурсації відтерміновували з 31 серпня до 1 жовтня 2023 року.

Автор: Володимир Дмитренко Джерело фото: pexels.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх