400 виставок за 25 років: у Кременчуці відзначили ювілей міської художньої галереї

21.09.2023, 20:06 Переглядів: 2 602

 

Історію, з чого все починалося, читайте далі

21 вересня у нашому місті відзначали ювілей Кременчуцької міської художньої галереї – 25 років з дня її створення.

У цей день у галереї зібралася мистецька спільнота Кременчука – художники, бібліотекарі, діячі культури. Згадували найяскравіші моменти з життя галереї, а також тих художників, які пішли у вічність.

Усі охочі могли долучитися до створення картини

Працівник галереї Володимир Скляр розповів «Кременчуцькому Телеграфу», що вона відкрилася на День міста у 1998 році. За 25 років виставкової діяльності тут була представлена творчість понад 4000 авторів, організовано близько 400 експозицій.

Володимир Скляр наголосив, що галерея є підрозділом Музейного фонду України. На сьогодні колекція живопису, графіки, декоративно-вжиткового мистецтва становить близько 1700 експонатів, із них понад 1000 – основного фонду.

- Ми зараз агітуємо, щоб люди приносили свої роботи. Щоб вони бачили, що роботи у музейному фонді України, і не думали, що це комусь віддав – і невідомо де картина, – каже пан Скляр.
Художник Володимир Маньков
Художник Володимир Маньков

Володимир Маньков, який на початку 2000-х років був головою Кременчуцької організації Національної спілки художників України, розповів історію про те, як взагалі галереї з’явилася у нашому місті.

За його словами, ще за радянських часів, у 80-х роках, у приміщенні сучасної галереї діяли виставковий зал та кілька майстерень художників. Тоді ще Кременчуцької організації Національної спілки художників України не було, митці належали до Полтавської обласної організації НСХУ. А у 1993 році у місто приїхав художник Віктор Шенгур, який мав зв’язки і започаткував Кременчуцьку організацію НСХУ. Та той момент її членами були 10 митців, а у 1995 прийняли ще сімох, включаючи й Володимира Манькова.

- Тоді вже художники вирішили від імені Спілки звертатися до влади Кременчука з проханням щодо створення картинної галереї, – розповідає Володимир Маньков. – Тодішній мер Іван Пономаренко, який вже свої повноваження складав, передав цю залу, яка була міською, Спілці художників у довічне користування. Указом була організована картинна галерея. Першим директором стала моя дочка, Марина, яка зараз живе в Австралії. Вона закінчила Київську академію мистецтв і була мистецтвознавцем. Тоді у нас в місті було більше пів сотні художників. Була така тенденція, що багатьох запрошували з інститутів, багато приїхали з Харківського інституту.

Адміністрація Олега Надоші у 1999 році зробила у галереї перший ремонт. Але згодом почалися проблеми. Оскільки Кременчуцька організація Національної спілки художників – некомерційна, вона не мала коштів, аби сплачувати за комунальні послуги, особливо за опалення. «Теплоенерго» подали у суд, але Кременчуцька організація НСХУ його виграла. Все ж після цього, у 2000 році, приміщення галереї передали назад у володіння міста.

Під час заходу мер Віталій Малецький повідомив, що міська влада на ювілей дарує художній галереї сертифікат на придбання кондиціонерів. Він зауважив, що на виставці «Відображення» фотографині Реди Бразіте, куди приїжджали литовські партнери, було дуже важко працювати через спеку, тому і вирішили зробити такий подарунок.

Також, вручаючи подяку голові Спілки філателістів Кременчука Володимиру Скляру, Віталій Малецький розповів, що повернувся до свого захоплення і збирає конверти та марки.

Нагадаємо, вийшов конверт, присвячений 25-річчю Кременчуцької міської художньої галереї. І міський голова висловив сподівання, що такі ж конверти виходитимуть і на 50-, і 100-річні ювілеї закладу.

Наразі на виставці, присвяченій 25-річному ювілею, можна побачити 96 робіт, які галереї подарували художники, по одній від кожного автора. Виставка діятиме до 28 жовтня.

Міська художня галерея на вул. Коцюбинського, 4 працює за графіком:

  • середа-неділя — з 10.00 до 18.00;
  • понеділок-вівторок — вихідні.
Можна відчути себе всередині картини
Можна відчути себе всередині картини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх