Щиро, реалістично та з вірою у найкраще майбутнє: у Кременчуці Театр «МО» відкрив новий сезон

20.09.2023, 20:00 Переглядів: 2 226

Відбулася прем'єра

17 вересня кременчуцький Театр «МО» стартував свій XI театральний сезон прем'єрою вистави «Слово на букву «В» заборонено!» за однойменною п'єсою А. Верби.

Перед початком вистави під театром можна було побачити компанію інтелігентної молоді разом із поважного виду чоловіком. Це виявилися студенти першого та другого курсів з кафедри гуманітарних наук, культури та мистецтва Кременчуцького національного університету ім. Михайла Остроградського та їхній куратор.

— Ще у червні ми хотіли потрапити на допрем'єрний показ цієї вистави, тому дуже зраділи, коли побачили афішу. Тож ми з нетерпінням очікуємо на цікаву та смішну прем'єру, яка все ж змусить подумати про щось серйозне. Адже Театр «МО» — це той театр, який може говорити про серйозні речі через комедію, — розповів доцент кафедри гуманітарних наук, культури та мистецтва Віктор Саранча.

Візитівкою Театру «МО» є те, що перед кожним показом режисер Максим Воробйов бере слово у затишному театральному передпокої. Цього разу, привітавшись із глядачами, він перепросив за свою недосконалу українську.

— Сьогодні ми розмовлятимемо на впевненому суржику, з яким постійно боремося. Дуже довго наші вистави звучали москальською. Але тепер ми пишаємося, що перейшли на українську, — зазначив Максим Воробйов.

Традиційно, для тих глядачів, хто прийшов до цього театру вперше, він пояснив, що якщо у разі появи у них думок на кшталт «Боже, яка дічь!», їм варто подумати над тим, що може це з ними щось не так :) Ну, або ж просто це не «їхній» театр. Після чого запросив усіх до глядацької зали, де з третім дзвоником з’явилася театральна магія.

Спочатку, як і заведено в комедіях, було багато смішних моментів із життя двох родин кумів. Ці родини живуть у підвалі, який вони знімають, адже їхнє житло залишилося у зоні бойових дій. Проте з кожним актом вистава перетворювалася на трагікомедію. Глядачі крізь сміх все більше впізнавали себе, свої будні та взаємини з друзями та рідними у ці часи важких випробувань.

Фото: Володимир Дмитренко, Софія Макаренко

Як розповів режисер, «Слово на букву «В» заборонено!» — це сучасна вистава сьогодення багатьох українців. Тому вона так і називається — майже комедія сучасного життя.

— Театр — це перш за все думка, з якою глядач виходить із зали та несе її додому. А також емоції. Так, ми театр комедій. Комедій, які змушують замислюватися над тим, про що ми говоримо зі сцени. Театр МО» — це про змісти та сенси, — наголосив він.

За словами Максима Воробйова, новий сезон дуже важкий для трупи. Адже зараз взагалі дуже важко займатися мистецтвом, бо складно думати про щось окрім війни.

— Проте багато глядачів дякують за наші вистави та говорять, що отримують свіжий ковток повітря у ці буремні часи. Бо вони сприймають наш театр як віддушину, місце, куди можна прийти та відчути, що тут їх розуміють, — зазначив режисер.

По закінченню вистави, студенти групи МСД-23-1 КрНУ поділилися враженнями.

— Все дуже якісно та класно зроблено. Для мене це був новий досвід. Вистава дуже сподобалася, — зауважив Андрій Дудник.
— Це дуже сильна вистава, що влучила в саме серце. Хочу подякувати театру «МО» за те, що вони вклали свої зусилля у цю чудову роботу, — наголосила Єсенія Карачова.

Своєю чергою кременчужани Валентина та Дмитро розповіли, що їм дуже сподобалося, але вони не впевнені, що це була комедія.

— Це і про наше життя також, — зауважили вони.

А постійна глядачка Віра Костянтинівна розповіла, що через актуальність теми вистави, вона весь час і сміялася, і плакала.

Варто зауважити, що квитки на 17 вересня розкупили миттєво, та й на наступний показ, запланований на 21 вересня, також.

Наразі вже відомо, що 1 жовтня відбудеться третій показ вистави «Слово на букву «В» заборонено!», а значить кожен і кожна можуть самі визначити, що ж то за слово на букву «В».

 

Читайте також:

Автор: Володимир Дмитренко Фото: Володимир Дмитренко, Софія Макаренко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх