Через зміну погоди болить голова, хочеться спати: чому і що робити

14.09.2023, 16:03 Переглядів: 1 124

 

Радить лікарка

Вересень мінливий своєю погодою. Після тривалої спеки температура опускається. Натомість синоптики знову прогнозують підвищення температури.

Як полегшити свій стан у такій ситуації, пояснили сімейна лікарка Анастасія Ходан, а також докторка наук, професорка, нейрофізіологиня Нана Войтенко.

Чи дійсно зміни погоди впливають на здоров’я

«З моєї практики, під час змін погодних умов часто звертаються пацієнти зі скаргами на перепади тиску, настрою, слабкість та інші симптоми, пов’язуючи це з перепадами температури чи атмосферного тиску», — стверджує Анастасія Ходан.


Зазвичай це ті, хто має хронічні:

  • серцево-судинні захворювання, зокрема проблеми з тиском. Згідно з дослідженнями, зміна атмосферного тиску може впливати на артеріальний.
  • ревматологічні захворювання або досвід травм. Зміни погоди можуть посилювати біль/дискомфорт у суглобах або в місцях вивихів/переломів.
  • захворювання сечовидільної системи.
  • мігрень.

Погода змінюється — тіло одразу реагує: як це працює

Основне завдання нашого організму під час зміни погоди — зберегти сталість внутрішнього середовища (гомеостаз). Його регуляцією займаються головний мозок та нервова система.

Чутливі волокна периферичних нервів отримують імпульси від рецепторів шкіри та органів чуття про зміни в зовнішньому середовищі. Нервові волокна сповіщають про це внутрішні органи та залози. Це провокує внутрішні зміни для забезпечення гомеостазу.

Якщо погода змінюється повільно, організм легко, часом непомітно, змінює свою роботу відповідно до умов. Проте у разі швидких змін вегетативна нервова система може не встигнути обробити нові дані.

Результат — млявість, сонливість, розсіяність, біль у суглобах, грудях, шлунку.

Що старша людина, то складніше регулювати ці процеси та швидко підлаштовуватися під зміну погоди. Особливо це стосується жінок у період менопаузи та чоловіків після 50 років під час змін гормонального фону.

Поганий настрій та депресивний стан також здатні посилювати негативні прояви через зміну погоди. Адже нестача «гормонів радості та щастя» — серотоніну та дофаміну — сповільнює процес перебудови організму і провокує дискомфорт/біль у внутрішніх системах.

Як допомогти собі

  1. Покращіть собі настрій — зустріньтеся з друзями, подивіться комедію, прогуляйтесь. Це допоможе відволіктись від дискомфорту
  2. Виконайте ранкову зарядку. Це допоможе позбутися млявості та розсіяності.
  3. Дотримуйтесь гігієни сну: спіть у темному прохолодному приміщенні, їжте за 3 години до сну та відмовтеся від гаджетів принаймні за годину до сну. Здоровий сон — особливо важливий у цей період.
  4. Харчуйтеся смачно та збалансовано. Не забувайте про правило тарілки: половина тарілки — овочі та фрукти, одна чверть — джерела складних вуглеводів (крупи, картопля, хліб, бобові), друга чверть — джерела білків або жирів (яйця, птиця, м’ясо, риба).
  5. Підтримуйте водний баланс. За словами Анастасії Ходан, достатня гідратація може зменшити реакцію на зміну погодних умов.
  6. Намагайтеся не пити алкоголь. Бо він призводить до швидкої втрати води в організмі.
  7. Підтримуйте масу тіла у здорових межах.
  8. Якщо у вас є гіпертонічна хвороба — регулярно вживайте відповідні препарати за призначенням лікаря. Це стосується і лікування інших хронічних захворювань: регулярне приймання ліків та дотримання рекомендацій зменшать частоту загострень.
Автор: Альона НИЗОВЕЦЬ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх