Які зміни внесли у проходження ВЛК та де можна оскаржити її рішення — Полтавський ОТЦК

14.09.2023, 09:02 Переглядів: 4 410

 

На брифінгу в Полтавському обласному ТЦК та СП роз’яснили всі нюанси проходження військово-лікарської комісії

13 вересня заступник начальника Полтавського обласного ТЦК та СП Едуард Бородай та начальниця медичної служби сектору комплектування Полтавського обласного ТЦК та СП Жанна Дрига розповіли на брифінгу про зміни у законодавстві щодо проходження військово-лікарської комісії (ВЛК).

За їх словами на території Полтавської області наразі працюють 32 військово-лікарські комісії, які створені на базі комунальних закладів охорони здоров’я та підпорядковані обласній ВЛК при Полтавському ТЦК та СП (колишній військкомат ред.). А їх склад погоджує 12-та регіональна ВЛК, яка знаходиться у Харкові.

Головним завданням військово-лікарських комісій є визначення ступеня придатності військовозобов’язаного до проходження військової служби для можливості його призову.

Вони повністю незалежні від ТЦК, але проводять медичний огляд за направленням ТЦК та СП, пояснив Едуард Бородай.

За його словами, постановою ВЛК військовозобов’язаний може бути визнаний:

  • придатним до проходження військової служби;
  • обмежено придатним до проходження військової служби;
  • непридатним до проходження військової служби з виключенням з військового обліку;
  • тимчасово непридатним до проходження військової служби з переоглядом через 12 місяців.

Якщо військовозобов’язаний визнається непридатним, то його документи перевіряє військово-лікарська комісія при Полтавському обласному ТЦК та СП, а затверджує 12-та регіональна ВЛК, що знаходиться у Харкові.

Едуард Бородай пояснив, що військовозобов’язаний, який визнаний придатним до військової служби, але не згодний з цим рішенням, може оскаржити його в обласній ВЛК. Якщо ж і її рішення не задовольняє, то у 12-й регіональній ВЛК (Харків), а далі у найвищій інстанції центральній ВЛК, що знаходиться у Києві.

На питання скільки саме військовозобов’язаних оскаржували рішення ВЛК після оголошення загальної мобілізації, він відповів, що до обласної ВЛК звертаються доволі часто, а от до регіональної ВЛК у Харкові було лише 2 звернення. Їх рішення у центральній ВЛК не оскаржував ніхто.

При визначенні ступені придатності лікарі ВЛК мають доступ до електронної бази даних та історії хвороби, що дає можливість визначити ступінь придатності, пояснив Едуард Бородай.

Жанна Дрига розказала про нещодавно внесені зміни до наказу Міноборони №402 від 14.08.2008 року, яким затверджено Положення про військово-лікарську комісію у ЗСУ та список хвороб, що дає право на визнання обмежено придатним або непридатним до військової служби. Зміни внесені наказами Міноборони №456 та №490 від 18.08.2023 року. Вони направлені на пом’якшення вимог до стану здоров’я для проходження служби у ДШВ, морській піхоті та частинах спецпризначення.

Це зроблено для задоволення бажання тих, хто бажає служити у цих військах, але за станом здоров’я раніше не міг там служити, пояснила Жанна Дрига.

Вона також додала, що наказом №490 визначено, що обмежено придатних можна буде призивати на військову службу на певні посади, не пов’язані з великим навантаженням. Втім, це питання має вирішуватися індивідуально з врахуванням стану здоров’я, встановлених обмежень та вимогами до військового за конкретною військо-обліковою спеціальністю.

Зауважимо, що Міністерство оборони України затвердило новий Розклад хвороб, за яким військово-лікарська комісія (ВЛК) оцінюватимуть придатність до військової служби. Зміни до Положення про військово-лікарську експертизу в ЗСУ внесені наказом Міністерства оборони № 490.

Нагадаємо, військово-лікарська комісія, яка працювала у приміщенні Кременчуцького районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки розформована. Замість неї створені дві нових ВЛК, які будуть працювати у приміщеннях поліклініки КМП «Лікарня Придніпровська» та КНМП «Лікарня інтенсивного лікування «Кременчуцька».

Читайте також:

Міноборони оновило список хвороб для оцінки придатності до військової служби: кого мобілізують

У Кременчуці в роботі ВЛК були порушення: відкрито декілька кримінальних проваджень

У Кременчуці розформовали ВЛК при військкоматі, а створили дві нові ВЛК в цивільних лікарнях

Кількість ВЛК в Україні збільшили удвічі, а до медичних оглядів залучили понад 800 цивільних лікарень

Хто у Кременчуці відповідальний за мобілізацію та чи може військкомат впливати на рішення ВЛК та МСЕК 

Кременчуцький військкомат мобілізував на війну 7 тисяч чоловіків та понад 60 жінок — інтерв’ю воєнкома

Чи можуть призвати особу з інвалідністю: Кременчуцький військкомат не планує збільшувати темпи мобілізації

Автор: Віктор Крук Джерело фото: ілюстративне
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх