Кременчужанка Тетяна Корольова — майстриня ґерданів та вишитих картин

12.09.2023, 20:00 Переглядів: 3 134

 

Сотні років ґердани прикрашали шиї та груди українських жінок. Нині ґердан має статус нематеріальної спадщини України. До того ж ґердани зараз у тренді — їх носять на шиях самі вишукані модниці

Кременчужанка Тетяна Корольова вже виготовила понад десяток цих жіночих прикрас і зараз збирається зробити черговий свій шедевр.

— Виготовлення ґердана — це традиційне народне ремесло, яким займалося місцеве населення Прикарпаття упродовж століть. Орнаментика ґерданів символізує незнищенну пам’ять роду, безперервний рух із вічним оновленням, сонячну енергію розвитку, несе гармонію, добро і захист, — каже Тетяна.

Рукоділлям жінка займається багато років. У колекції її виробів є написані олією картини, кілька десятків вишитих картин, багато ікон, вишиті сукні, жіночі сумки, квіткові букети з бісеру.

Навіть є сукня від Версаче, прикрашена її вишивкою, та «переможна вишиванка з мальвами». Жінка її зробила й жодного разу ще не вдягнула — каже, що вдягне лише на нашу Перемогу.

— Для мене вишивка — це занурення у прекрасний світ творчості. Вона допомагає бачити красу, бути частиною неї. Я почала вишивати після розлучення з чоловіком. Ця робота допомогла мені відволіктися від сумних думок та розкритися. Спочатку я купувала схеми картин та вишивала їх для себе. Потім стала дарувати й продавати їх. Людям подобаються мої роботи, вони зараз прикрашають колекції картин не лише в Україні, а й за кордоном. Мої картини є в Японії, Італії, Англії, — розповідає жінка.

Серед багатьох її виробів є найулюбленіші. Один із них прикрашає її кімнату. Це велика монохромна картина «Віднесені вітром», у якій використовувалася складна вишивка з переплетенням ниток. Над нею майстриня працювала майже десять місяців.

Наша землячка провела вісім персональних виставок своїх робіт, які мали великий успіх і надихали жінку на подальшу творчість.

Крім картин, Тетяна плела браслети з українським орнаментом, а зараз — і патріотичні. Таких вже понад 30.

Тепер до них додалися й ґердани, які Тетяна почала виготовляти під час тогорічного блек-ауту.

— Я подивилася майстер-клас із виготовлення прикраси та вирішила спробувати. Сама зробила «станок» із рамки для картин та гребінців (я працюю перукаркою, тому у мене їх — цілий набір). П’ять днів плела, несила відволіктися. Перерви робила лише вимушені — так ця робота мене затягнула. З кожним новим рядком під руками народжувалася красива прикраса. Це був монохромний двокольоровий малюнок. Не встигла його завершити та викласти на свою сторінку у фейсбуці, як ґердан купили. На виручені гроші я знов купила бісер, знайшла нову схему та взялася за виготовлення чергового ґердана, — розповіла жінка.

Якщо першу прикрасу вона робила п’ять днів, зараз основу сплітає за кілька годин. Каже, що вже набила руку. Швидкість ніяк не відображається на якості — всі її вироби акуратні, професійні.

Як кожна жінка, Тетяна мріє про щастя для себе, про надійного супутника, з яким піде по життю. Вона каже, що навіть вишила його на одній зі своїх робіт.

— Це військовий! Я для нього вже й оберіг зробила, — посміхається жінка.

А поки чекає на своє щастя, Тетяна продовжує творити. Зараз вона освоює техніку плетіння ажурних комірів. Майстриня обіцяє, що зовсім скоро кременчужанки матимуть можливість носить прикраси, зроблені її «золотими руками».


*Ґердан, жіноча стрічка-прикраса у вигляді плаского ланцюжка чи ажурного комірця з різнокольорового бісеру (пацьорки), яку дівчата й жінки носили (носять) на шиї або на голові, ще має інші назви: «силянка», «стрончка», «лучка».

Автор: Руслана Горгола Джерело фото: Мирослава УКРАЇНСЬКА
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх