Сьогодні велике свято - Медовий Спас або Маковія: починається Успенський піст

14.08.2023, 08:33 Переглядів: 1 147

 

З 1 вересня Православна церква України переходить на Новоюліанський календар

Сьогодні, 14 серпня, християни східного обряду відзначають велике свято – Перший Спас, або Медовий Спас чи Маковія. В церковному календарі це свято має назву Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього. Це перше з трьох літніх свят, які вшановують Спасителя Ісуса Христа. Цього дня також починається Успенський піст, який триває до Успіння Пресвятої Богородиці (28 серпня).

На Медовий Спас освячують мед нового збору, і отримують благословіння на вживання його в їжу. Вважається, що мед на Маковія цілющий: його здавна вживали для лікування різних хвороб. В цей день печуть медові пряники, млинці з маком і медом, пироги, булочки з маком.

Нагадаємо, на серпень припадає три шанованих в Україні православні свята — Медовий, Яблучний та Горіховий Спаси. Цього року ці свята відзначають ще за старим календарем: Медовий Спас — 14 серпняЯблучний — 19 серпня та Горіховий — 29 серпня.

Варто зазначити, що з 1 вересня Православна церква України переходить на Новоюліанський календар, через що дати багатьох церковних свят зміняться.

Більшість головних релігійних свят відзначатимуть на 14 днів раніше. Проте, Новоюліанський календар не впливатиме на дату Великодня та деяких інших свят, зокрема Трійці. За новим календарем з 2024 року зміняться дати святкування Спасів: Медовий Спас святкуватимуть 1 серпня, Яблучний Спас — 6 серпня та Горіховий Спас — 16 серпня.

Автор: Віктор Крук
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх