113 та 114 концерти на Полтавщині: інтерв'ю з Олександром Квартою

12.08.2023, 08:00 Переглядів: 1 155

 
Що відчуває співак, коли приїжджає після окупації до рідного міста – Охтирки, що сталося з піснею «Сеньйорита» та які улюблені локації артиста у Кременчуці читайте далі

Сьогодні, 11 серпня до Кременчука завітав співак Олександр Кварта. Навідався він і до Кременчуцького обласного клінічного шпиталю для ветеранів. Там «Кременчуцький ТелеграфЪ» поспілкувався з артистом.

Інтерв'ю розпочалося з пісні «Волонтери». Її Олександр виконав граючи на гітарі, яку побачив у кімнаті, де ми спілкувалися. Варто зазначити, що Олександр Кварта і сам волонтер, адже артист з 2014 року виступає у зоні бойових дій та у шпиталях для підтримки бойового духу, підняття енергії та наповнення позитивом, також Олександр перевозить гуманітарну допомогу та влаштовує благодійні концертні тури у містах України для того, щоб зібрати кошти для допомоги нашим захисникам. 

Також під час інтерв'ю були присутні директорка концертної агенції Sadyba Music Ірина Коваленко та директор шпиталю Микола Литвиненко.

– Пам'ятаю, як задовго до повномасштабного вторгнення в нашому місті влаштували благодійний концерт зірок естради України, щоб допомогти медзакладу придбати апарат для реабілітації пацієнтів. Серед виконавців пісень був і Саша Кварта – в нього закохався весь колектив, адже він – справжній живчик, говорить Микола Литвиненко.

Своєю чергою Олександр Кварта пригадав свій перший виступ для перемоги.

– Хотілося б, щоб Перемога скоріше вже була. Мій перший виступ задля перемоги був, на жаль, аж у 2014 році, і ще тоді ми говорили: «Ось ми наблизимо, ось ми прискоримо». І коли я вперше виступав у Харківському госпіталі перші побиті хлопчики вийшли в зал. Я був в шоці такому, і в мене перша думка була: «Що я тут роблю? Чим я взагалі можу їм допомогти?». Вони пройшли пекло, бачили цей весь жах на власні очі, а я тут своїми танцями, але коли після концерту до мене ті самі хлопці підходили та дякували за веселі пісні, то після цього я в АТО був і з цими піснями, і з танцями веселими, – говорить Олександр.

До речі, Олександр Кварта співпрацює з концертною агенцією Sadyba Music вже 11 років. А сьогодні в Олександра відбулися 113 та 114 концерти на Полтавщині. Про це нам розповіла Ірина Коваленко.

Далі журналісти перейшли до питань.

Ви родом з Охтирки — міста, яке пережило російську окупацію. Що Ви відчуваєте, коли виступаєте там.

За цей період в Охтирці я виступав двічі. Там будинок культури, в якому багато років поспіль я проводив проєкт свій, «Різдвяний вечір». Тепер цей будинок розбито, і ми виступали для волонтерів, для медиків. Одного разу виступали прямо біля розбитої будівлі адміністрації. Будучи у своєму рідному місті, де я народився, зрозуміло, що душа боліла. Я в Харкові сидів в метро перші три дні, ми ховалися від бомб та ракет, а я сидів у новинах і дивився за Охтиркою, що там з татом. Татові хату там розбомбило, трошки шифер позлітав, вікна повилітали. Він уже і ремонти поробив зразу.

Зараз Я вивіз свою сім'ю в Івано-Франківськ. Забираємо документи з харківської школи, щоб діти там навчалися нормально, не онлайн, а як всі нормальні діти, хочеться так. Але сам мотаюся по всій Україні. Тільки недавно був у Дніпрі, де так само прилітає. Кривий Ріг – виступив, на наступний день там прилетіло, розбило. І зараз по всім містам України. Ти не можеш сказати, що там ти більш захищений, чи менш захищений. Куди завгодно може прилетіти. У мене немає різниці, де виступати. Тому, що я не відрізняю, чи я на Полтавщині, де спокійно, тихо, чи я на Донецьку, в Мирнограді, де 60 кілометрів до Бахмуту.

Катюжанка – це Київська область, де були в окупації. І ми приїхали туди з концертом, апаратуру брали з собою з Лютіжу, тому що там викрали все. Орки, які прийшли, вони виносили, обрізали. Якщо не могли плазму винести, вони її просто прострелили.

І я знаю, моя місія, елементарно добрим словом допомогти. У Тік-тоці я сиджу, в Інстаграмі, де хлопці пишуть постійно, хто питає про допомогу, хто про підтримку, хто просить за петиції про Героїв. Постійно йде запит.

У Вашому репертуарі були російські пісні, та ж сама «Сеньйорита». Яка зараз їхня доля?

Після 24 лютого я від «Сеньйорити» взагалі відмовився. Сказав собі, що поки хлопці воюють, взагалі жодної російськомовної. Та й не «поки», адже від російськомовних пісень я відмовився, навіть від тих самих власних, що писав я, з моїм авторством. Зараз так уже «допекли» мене тою «Сеньйоритою», що я її просто переклав українською. І вже виконую, знов-таки, через понад рік, все ж таки повернувся до «Сеньйорити», але вже українськомовної.

Які у вас улюблені локації у Кременчуці?

Я взагалі люблю це місто. Так само як слідкували тоді, коли вибух тут був у супермаркеті, в «Амсторі». І я це сприймав за особисту образу, тому що це вже місто рідне. Одразу дивлюся на мапі, де я був, де цей вибух від того місця, де я бував.

Крайній виступ у мене був на стадіоні. Всі на вухах стояли на тому стадіоні. І дуже гарно сприймали, приїжджали й танцювали. І це найкращі спогади. Ось вам одна із локацій, яку я дуже люблю. Ми по дорозі сюди згадували готель «Дніпровські зорі», де мене приймали. І весь колектив, як я був у них, «обліпили». Я ще й свою «фейсу» там залишив з підписом. Ну, тобто це вже рідненькі люди.

Полтавщина взагалі повна людьми добрими, щирими. Де б я не був на Полтавщині, завжди приймуть гарно. Ну і Кременчук – не виняток.

Також вчора, 11 серпня, о 19.00, на сцені ПК «Кредмаш» відбувся концерт Олександра Кварти «Дарую сонце». Про концерт читайте незабаром у нас на сайті.

Нагадаємо, що того дня Олександр Кварта навідався до Кременчуцького обласного клінічного шпиталю для ветеранів, привіз їм гуманітарну допомогу та влаштував концерт для працівників і пацієнтів шпиталю.

Автор: Дарія Згура
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх