Реформа шкільного харчування: які зміни чекають на Кременчук та Полтавщину

4.08.2023, 16:14 Переглядів: 2 984

 

Держава вважає, що у громад достатньо коштів, щоб учні 1-4 класів харчувалися безкоштовно принаймні під час війни

В Україні йде реформа шкільного харчування, яку ініціювала перша леді Олена Зеленська. Що це означає для Кременчука та Полтавщини, обговорювали на обласному форумі «Шкільне харчування: зміни, досягнення та виклики» у Регіональному центрі професійно-технічної освіти № 1.

Голова Національної асоціації громадського харчування Орест Степаняк каже, що проблеми з тим, що їдять діти у школі, була давно. Не сприяли приготуванню якісних страв стара матеріально-технічна база, неякісні продукти, тож траплялося так, що 50-70% їжі просто викидалося, бо діти відмовлялися її їсти.

Щоб покращити якість харчування, на державному рівні вже зробили наступне:

  • з 1 січня 2021 року запровадили новий санітарний регламент для шкіл,
  • дозволили кейтеринг (доставку) у дитсадках,
  • розробили нове меню, три технологічні моделі (базова кухня, опорна кухня, фабрика-кухня),
  • створили 5 кулінарних хабів, зокрема і на Полтавщині (у Регіональному центрі професійно-технічної освіти № 1 у Кременчуці), де навчають працівників харчоблоків,
  • створили урядову платформу «ЗнаЇмо».

Які цілі реформи шкільного харчування?

1. Комунікація здорового харчування в українських родинах. Адже для того, щоб діти харчувалися здоровою їжею, до цього їх мають привчати перш за все батьки. Щоб вони їли здорові та якісні справи, як у школі/дитсадку, так і вдома. Харчові звички закладаються, поки дитина вчиться у 1-4 класах, тож цей період важливий. Далі їх важко перевчити.

2. Достатній фінансовий ресурс для закупівель харчування. Держава наполягає, що протягом 2023-2024 років (а, можливо, й до кінця воєнного стану) учні 1-4 класів в Україні мають харчуватися безкоштовно. На це потрібно близько 15 млрд гривень. Кожен місяць 30% цих коштів готові відшкодувати міжнародні донори, а інше мають надати місцеві бюджети. Держава вважає, що коштів у громад вистачає.

Тож кожна громада має обчислити вартість харчування для однієї дитини, вивести загальну суму, а після цього депутати на місцях повинні ухвалити відповідні рішення щодо фінансування.

3. Покращення матеріально-технічної бази (на оновлення харчоблоків уряд готовий виділяти державну субвенцію).

4. Кадровий потенціал (навчання працівників харчоблоків шкіл та дитсадків у нових кулінарних хабах). З 1 вересня майстри профтехів з Полтавщини, які пройшли навчання і стали так званими агентами змін, почнуть навчати кухарів з усієї області та з сусідніх областей.

Крім того, громади Полтавщини мають скласти стратегічні плани, які охоплять період до 2027 року, як впроваджуватимуть реформу харчування у своїх закладах освіти. Таку вимогу їм ставить держава.

Євген Кончаковський, директор департаменту освіти і науки Полтавської ОВА, зауважив, що перші 22 майстри закладів профтехосвіти Полтавщини пройшли навчання у кулінарному хабі у Регіонального центру професійно-технічної освіти № 1. Тепер вони зможуть навчати працівників харчоблоків шкіл та дитсадків, щоб ті вміли працювати на сучасному обладнанні. У планах — оснастити усі школи й садочки нашої області новими харчоблоками, а також створити 20 опорних кухонь, які обслуговуватимуть кілька закладів, у 17 тергромадах.

— Такі кулінарні хаби є у Київській, Полтавській, Тернопільській, Одеській областях. Тому відповідно до вимог, даний хаб може приймати на навчання не лише працівників харчоблоків з Полтавської області, я думаю, що і Дніпро, і Черкаси, і Чернігів, і Суми — усі наші сусіди будуть їхати до нас, оскільки у них є така потреба у навчанні. Будь-який кухар, який пройшов навчання, отримав сертифікат, має право своєю чергою проводити навчання. Це так званий каскадний метод тренінгів, коли кожен учасник має знання, вміння і право навчати інших своїх колег, — прокоментував Євген Кончаковський.

Валентина Крутько, директорка Регіонального центру професійно-технічної освіти № 1, розповідає:

— Ми продовжуємо проєкт першої леді й посольства Швейцарії — це здорове шкільне харчування. На базі практичного центру відкрили кулінарний хаб, а сьогодні зібрали голів ОТГ, РВА, керівників навчальних закладів Полтавщини й хочемо познайомити їх з нашими агентами змін, які пройшли навчання за програмами Клопотенка на Національної асоціації громадського харчування.

Полтавська ОВА виділила 38 тисяч євро на придбання нового обладнання. Ми зараз проходимо тендери, до 1 вересня обладнання буде. І з 1 вересня починаємо навчання кухарів шкіл, дошкільних закладів усієї Полтавщини, щоб вони втілювали цей проєкт у життя.

Кухарі навчатимуться протягом 30 годин, щоб отримати сертифікат.

Автор: Катерина Турубара Відео: Артем Коваленко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх