На Кременчуччині можна пройти реабілітацію не гірше, ніж в лікарні Ізраїля, – заява військового

12.04.2023, 12:04 Переглядів: 3 027

 

Реабілітаційне відділення однієї з лікарень Кременчуцького району проводить курс реабілітації для військових та мешканців району

У Кременчуцькому районі наразі 7 лікарень мають реабілітаційні відділення чи надають такі послуги пацієнтам. В одній із них, де окрім цивільних осіб лікування проходять й військові, побувала наша редакція. Через обмеження воєнного стану ми не називаємо назву лікарні та місце її розташування.

Як розповів директор лікарні Ігор Балаховський, раніше реабілітаційні послуги надавали пацієнтам у кабінетах, що знаходилися на різних поверхах. Для хворих, деяким з яких досить складно пересуватися, це було дуже незручно. І в лікарні вирішили обладнати окреме відділення на першому поверсі та оснастили його найсучаснішим медичним обладнанням. Наприкінці минулого року це вдалося зробити, й тепер військовослужбовці та мешканці Кременчуцького району мають можливість проходити медичну реабілітацію у цьому відділенні.

За словами Ігоря Балаховського, лише за перший квартал 2023 року реабілітацію в цьому відділенні пройшли 63 пацієнти, з яких 10 були військовослужбовцями.

Кошти на ремонт приміщення та оснащення реабілітаційного відділення, а це близько 10 млн грн, надав уряд та частково – місцева громада. Виділенню цих коштів на створення відділення у лікарні сприяв народний депутат Олександр Трухін.

За словами завідувачки відділення реабілітації Вікторії Горліковської, пацієнти на лікуванні у реабілітаційному відділенні можуть знаходитися від 14 до 21 днів, й такий курс можна безоплатно проходити двічі на рік.

А от щоб потрапити до відділення, треба отримати направлення від вузькопрофільного лікаря (невропатолога чи кардіолога), який визначає, чи пацієнту дійсно потрібна медична реабілітація. Відповідно до вузькопрофільного лікаря можна потрапити лише за направленням сімейного лікаря.

Журналістам у відділенні показали одномісні сучасні палати, де проживають хворі, та лікувальні кабінети. У кабінеті фізіотерапевтичних процедур медсестра Марина Калініченко проводила процедури військовому, який проходить реабілітацію у цьому відділенні.

За її словами, у кабінеті є все необхідне сучасне обладнання для проведення процедур: УВЧ, ультразвукова терапія, біотрон, пневмопресінг, діодинамік, апарат відновлення роботи м'язів та інші.

Після проходження процедури журналісти мали змогу поспілкуватися з військовим. Він не став називати своє ім’я, військову частину та район, де брав участь у бойових діях, а представився за своїм позивним – «Аарон».

Військовослужбовець отримав захворювання хребта та суглобів під час проходження військової служби. До початку повномасштабної війни він проживав у Ізраїлі, але коли ворог напав на його країну, не зміг там залишатися і повернувся до України, щоб її захищати.

«Аарон», попри проблеми зі здоров’ям, не хоче звільнятися з військової служби та покидати своїх бойових побратимів.

- Мене пробують «поставити на ноги», але кажуть, що потрібна операція за кордоном. Зараз мені знімають запалення та готують до цієї операції. Це вже третій чи четвертий медичний заклад, де я лікуюсь. Він мені дуже подобається. Я був у лікарнях Ізраїля й скажу, що наша країна заслуговує на досить високу оцінку. Як по рівню лікарів, так і по медичній апаратурі. Я навіть не думав, що в Україні таке є, - розповів «Аарон».

У реабілітаційному відділенні нам показали кабінет для лікувальної фізкультури, апарат для розвантаження хребта (один із трьох, що є у районі) та інші медичні прилади та обладнання. Одна із палат відділення обладнана для сімейного лікування – у ній є навіть окремий вихід на вулицю. А в усіх санвузлах у палатах створені умови для прийняття душу пацієнтам на візках.

А сама лікарня нещодавно отримала потужну мобільну котельню на твердому паливі, яка дозволить наступного опалювального сезону зекономити мільйони гривень на опаленні газом. Про це журналістам також розповів та показав нове обладнання керівник медичної установи Ігор Балаховський.

Відповідаючи на питання журналістів, начальник Кременчуцької районної військової адміністрації Олег Лєднік заявив, що на території району створені умови та надається медична допомога з реабілітації та лікування військовослужбовців. Відповідні відділення у лікарнях також надають послуги з лікування й реабілітації усім мешканцям району.

Автор: Віктор Крук
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх