Секретар РНБО пояснив, чому влада не попередила українців про повномасштабне вторгнення

27.02.2023, 09:29 Переглядів: 4 336 Коментарів: 5

 

Було декілька вірогідних планів нападу ворога та дат початку повномасштабної війни

В української влади була інформація про кілька дат можливого початку повномасштабної війни. Україна отримувала багато попереджень від західних партнерів з можливими датами нападу. Спершу про напад говорили у листопаді, потім у грудні, потім називали 15 січня. Тому спрогнозувати, коли точно ворог піде у наступ та на яких напрямках ніхто точно спрогнозувати не міг. Про це заявив Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов під час марафону «Радіо Свобода».

У нас було декілька сценаріїв щодо початку війни. Нас спочатку лякали, що вона буде починатися... Пам’ятаєте, коли ще навесні збирав Путін ці орди, і нам постійно говорили, що, дивіться, вони зараз на вас підуть… Потім нам почали говорити, що це буде в листопаді, потім у грудні, потім нам називали 15 січня. Цих дат було дуже і дуже багато, — пояснив Данілов.

Він більш детально розповів про останні можливі дати нападу та реакцію влади на них.

Крайня, коли ми зрозуміли, що це було на 22-ге, це коли ми вже мали після вторгнення картину, карту псковських десантників, однієї з частин псковських десантників, яка безпосередньо мала заходити по тому маршруту, який був на цій мапі… І там було написано відповідно 20.02. Такі мапи видаються за день до початку війни, — додав секретар РНБО.

Олексій Данілов пояснив, що й справді прямого попередження про плани росії розпочати повномасштабне вторгнення з дня на день не було, але українська влада зробила кроки для підготовки до цього, зокрема 23 лютого Україна запровадила надзвичайний стан.

Ми 23 лютого ввели по всій країні надзвичайний стан... Це було у Верховній Раді. Я там майже пів дня провів, доводив до наших депутатів, що це треба голосувати. Тому що вони там до якихось цяточок мали претензії, що це треба прибрати, а це треба перебрати тощо, — нагадав Олексій Данілов.

Він також наголосив, що 24 лютого 2022 року це не початок війни, вона триває з лютого 2014, коли путін окупував український Крим.

Секретар РНБО також відповів на питання, чому влада не очікувала нападу рф з боку білорусі й чому це стало «ударом в спину».

Пояснюю, чому для нас це був удар ножем у спину. За декілька днів до повномасштабного вторгнення було пряме спілкування нашого міністра оборони з міністром оборони білорусі. Він гарантував, давав слово генерала, офіцера, що такого (загрози з території білорусі) не буде. Наступного дня голова нашої прикордонної служби спілкувався зі своїм колегою також на цю тему, і той його теж запевнив на 100%, що наступу не буде. Взагалі у нашому розумінні ситуації дійсно не було уявлення саме про такий формат війни, заявив Данілов.

За його словами, українська влада очікувала, що напад росії може бути на Донецькому, Луганському напрямку, ймовірно, на Харківському.

Олексій Данілов не згоден з твердженням, що українська влада не готувалася до наступу росії.

Коли кажуть, що мали повідомити про початок великої війни 24 лютого, то це фізично неможливо зробити. Чому? А якби 24 лютого війна не почалась, а почалася б 25? До речі, пригадуєте, як нам обіцяли, що війна почнеться з 10 по 15 січня? Обіцяли, що почнеться напередодні нового року? Таких повідомлень було більше, ніж достатньо. Інша річ, коли говорять, що нас партнери тут попереджали, то у мене просте запитання: а в який спосіб? У приватних розмовах? Ви памʼятаєте, як президент просив протиповітряну оборону, превентивних санкцій проти країни-агресора, розповів він.

Секретар РНБО зауважує, що західні партнери «не вірили у нас як у народ».

Вони вважали, що росіяни захоплять нас за три-пʼять днів… Це те, що говорили усі, без винятків. На це ми відповідали, що такого не буде, це наша земля, ми її захищатимемо. У нас є воля до свободи. Я усім їм говорив, що ми різні з росіянами. Росіяни це раби. У яких своє бачення стосовно царя, а ми вільні. І я говорив, якщо будете допомагати нам боронити країну велика вам за це подяка, пояснив Данілов.
Автор: Віктор Крук
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 5

738
1
27 лютого 2023 11:35

головне, що попередили свої  родини, своїх друзів. А, також вчасно вивезли своїх рідних за кордон в безпечні місця! А, що до усіх смертних, то вже як карта ляже. 


10 3
4 360
1
27 лютого 2023 13:33

А нашо чонгар розмінували? Нашо бойову бригаду з гостомеля вивели перед вторгненням?не на часі?


5 4
640
28 лютого 2023 13:50

Голова прикордонної служби Дейнеко в інтерв’ю УП:

«Я доповів президенту за 2 тижні до початку повномасштабного вторгнення про те, що війна буде, що Росія неодмінно нападе на територію України з республіки Білорусь по Чорнобильській зоні».
Тобто на 13-14 лютого у президента була чітка інформація, а Арахамія в цей час розказував, як США нагнітає і ламає нам економіку. А Гетьманцев свідомо кричав у ВР, що 50 мільярдів на армію не на часі.

Здається, хтось потужно напи₴дюнькав і піар-фільми Комарова не врятують. (с) Марина Данілюк-Єрмолаєва


0 0
5
1 березня 2023 14:39

Цитата: zzzzzz

А нашо чонгар розмінували? Нашо бойову бригаду з гостомеля вивели перед вторгненням?не на часі?

Порохоё...люб-зетник, у тебя старая методичка, про Чонгар уже давно не модно ходить гадить. Сходи за новыми материалами к кураторам.


0 2
4 360
1
1 березня 2023 21:20

Цитата: pentagonsky
П
Зареєстрований: 1 березня 2023 14:29 smile зверушка з пентагону ....


1 1

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 6 від 8 лютого 2024)

Кременчуцький ТелеграфЪ

Читати номер

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх