За 2 тижні українці обміняли близько 5 млн ламп за програмою ЄС та Уряду

15.02.2023, 14:57 Переглядів: 1 546

 

На Полтавщині досі немає світлодіодних ламп зі стандартним цоколем Е27

Близько 1 млн українців вже скористалися програмою безоплатного обміну старих ламп розжарювання на нові енергоощадні LED-лампи. Від старту програми 30 січня українці обміняли близько 5 млн ламп. Через застосунок «Дія» замовили вже 2,2 млн світлодіодних ламп.

Про це повідомили в Міністерстві економіки України.

Мета Уряду — реалізувати програму по заміні 50 млн ламп розжарювання на нові енергоощадні лампи, які мають суттєво скоротити споживання електроенергії населенням. Передбачається, що кампанія охопить близько 10 млн українців, кожен з яких може обміняти по 5 LED-ламп в одні руки. Наразі Уряд продовжує пошук донорів, які б забезпечили фінансування закупівлі ще 10 млн ламп.

За оцінками фахівців, перехід на світлодіодні лампи допоможе споживати на 7-10% менше електроенергії в моменти пікового навантаження, тобто заощадити близько 1 гігават електроенергії. Також завдяки сучасним LED-лампам українці зможуть зменшити й рахунки за електроенергію.

— За перші два тижні кампанії #НесемоСвітлоРазом українці обміняли 5 мільйонів ламп. Дякуємо Франції, Уряд якої швидко додав 5 млн ламп до 35 млн ламп від ЄС, — наголосив Посол Матті Маасікас, голова Представництва ЄС в Україні, і закликав країни-члени долучатися до цієї кампанії, аби досягти мети — замінити 50 млн застарілих ламп та заощадити 1 гігават електроенергії.

Водночас обміняти лампи розжарювання на світлодіодні зі стандартним цоколем Е27 у Кременчуці та на теренах Полтавщини було майже неможливо. Принаймні за допомогою застосунку «Дія». А ті, хто встигали забронювати, по кілька днів поспіль поверталися з порожніми руками.

 

Сьогодні до Кременчука надійшли такі жадані лампи зі стандартним цоколем. Журналісти «Кременчуцького Телеграфа» провели «польове дослідження» — обміняли лампи у центральному поштовому відділенні без бронювання у «Дії». Читайте про це пізніше на нашому сайті.

Раніше ми писали про те, скільки на Полтавщині вже обміняли LED-ламп, та що робити, якщо вони закінчилися у вашому відділенні «Укрпошти».

Автор: Володимир Дмитренко Джерело фото: Рівненська обласна військова адміністрація
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх