Компенсацію за зруйноване чи пошкоджене житло виплатять житловими сертифікатами - як їх отримати

15.02.2023, 17:02 Переглядів: 1 779

 

Держава відмовилась від ідеї будівництва нового житла замість зруйнованого внаслідок агресії росії

Україна відмовиться від ідеї будівництва нового житла для громадян замість пошкодженого та зруйнованого внаслідок збройного вторгнення російських військ в Україну. Постраждалим планують виплачувати за втрачене житло компенсацію у вигляді житлових сертифікатів, тобто фактично грошима.

Про це повідомила заступниця очільника Міністерства відновлення Олександра Азархіна.

За словами чиновниці, зараз уже готовий до розгляду в парламенті у другому читанні законопроєкт №7198 про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації. У ньому врахована позиція керівників Мінвідновлення, які наполягали на тому, щоб дати людям, які втратили житло внаслідок війни, можливість вибору. Адже у першій редакції закону передбачалось, що держава будуватиме нове житло замість зруйнованого і заселятиме в нього постраждалих громадян. Тепер чиновники пропонують іншу модель.

Держава просто видаватиме громадянам грошові сертифікати на суми, що дорівнюють вартості втраченого житла. А вже далі люди на свій розсуд розпоряджатимуться цими грошима. Вони зможуть придбати собі нову квартиру на первинному або вторинному ринку, або збудувати на ці гроші приватний дім, чи використати їх на будівельні матеріали.

— У людини буде можливість вибрати, як вона використає житловий сертифікат — або на ринку вторинного житла або первинного житла. Також передбачена можливість, у разі втрати приватного будинку, на цій ділянці отримати компенсацію за будівельні матеріали та роботи з будівництва будинку на місці зруйнованого, — заявила Олександра Азархіна.

Житловий сертифікат буде дійсний упродовж п'яти років. За гроші з цього сертифікату можна буде купити на вибір: квартиру на первинному або вторинному рику житла, приватний, садовий або дачний будиночок. Громадяни зможуть обирати собі нове житло у будь-якому регіоні України, крім тимчасово окупованих або тих, в яких ведуться активні бойові дії.

— Якщо коштів житлового сертифіката для купівлі бажаного об'єкта нерухомості недостатньо, людина може додати суму, що бракує, — додала заступник міністра.

Варто зазначити, що влада закликає громадян повідомляти про їхнє зруйноване або пошкоджене житло внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. Зробити це можна на порталі «Дія», через Центр надання адміністративних послуг або у нотаріуса.

Про те, як правильно оформити заявку на компенсацію за зруйноване житло повідомили в Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

У відомстві нагадали, що при фіксації пошкоджень або руйнувань необхідно дотримуватися кількох важливих правил:

  • Намагайтеся зробити фото або відео хорошої якості, за можливості попередньо увімкніть на телефоні геолокацію.
  • Під час зйомки прокоментуйте своє місцеперебування, дату, час, деталі пошкодження (за можливості зафіксуйте відомості від третіх осіб, які попередньо мають представитися).
  • Фіксуйте руйнування великим і малим планом, знімайте всі зовнішні та внутрішні пошкодження. Покажіть прилеглу територію й об’єкти, які знаходяться поруч.
  • Збережіть відзняте у первинному вигляді: без використання графічних редакторів, написів тощо.
  • Зробіть копії результатів зйомки та збережіть їх на різних носіях: флешці, файлообміннику тощо.

Починаючи з березня минулого року через «Дію» та ЦНАПи надійшло понад 325 тисяч повідомлень про пошкодження або зруйнування житла внаслідок повномасштабної війни рф. Ця цифра не є остаточною, адже не всі змогли подати такі дані.

Автор: Віктор Крук
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх