Після тривалої перерви відбувся чемпіонат України зі скелелазіння

22.12.2022, 08:30 Переглядів: 1 819

 

У програму змагань включили усі види лазіння

У цей нелегкий час після тривалої перерви Федерація альпінізму та скелелазіння України провела молодіжний чемпіонат України зі скелелазіння. Змагання проходили з 6 до 11 грудня у Києві. У програму змагань включили всі види лазіння: швидкість, трудність, болдер та двоборство (комбінація труднощі та болдера).

У змаганнях взяли участь хлопці з Дніпропетровської, Донецької, Луганської, Київської, Полтавської, Харківської, Одеської, Хмельницької, Вінницької, Кіровоградської областей та Києва.

У перший день змагань, 6 грудня, юні скелелази змагалися за звання чемпіона України у вигляді швидкості на стенді НПУ ім. М. П. Драгоманова. Спортсмени старших вікових груп змагалися у форматі Рекорд (15 м траса «Стандарт»), наймолодша група бігла 10 м трасу «Стандарт» з додатковими зачепами. Старші хлопці розпочали змагання з випробування трас, після чого перейшли до кваліфікації. У кваліфікації спортсмени біжать дві ідентичні траси та вибирається найкращий час.

Ігор Пічка, у віковій категорії 2007-2008, виявився найшвидшим і пройшов кваліфікаційний раунд на першому місці. У парних забігах на вибуття Ігор виявився сильнішим за своїх суперників і пройшов у великий фінал, де спортсмени боролися за перше місце. За підсумками фіналу Пічка Ігор посів перше місце, здобувши титул чемпіона України зі скелелазіння у вигляді швидкість у групі В.

Вікова група 2009-2010 наймолодша група, яка брала участь на молодіжному чемпіонаті України. Для даної категорії було випробування трас, і вони відразу почали з кваліфікаційного раунду, за підсумками якого Демид Пічка вийшов у фінальний раунд з другого місця. У парних забігах він був сильнішим за суперників і вийшов великий фінал, де розігрувалося перше місце. У запеклій боротьбі Демид поступився 4 сотими секундами і посів друге місце.

 

Другий день змагань для молодшої групи був вільним, а ось старші хлопці змагалися у вигляді болдерів на скеледромі Boulder Space. Вікова категорія 2007-2008 найчисленніша група, тому для них змагання на болдері проходили у 3 етапи: кваліфікація, півфінал, фінал. Змагання проходили у форматі стандарт: спортсмен мав пролізти 5 болдерів, у форматі 4 через 4. На цьому етапі Ігор Пічка виявився сильнішим за своїх суперників і з великим відривом посів перше місце. За кілька годин на спортсменів чекав півфінальний раунд, де для них було підготовлено 4 болдери, у форматі 4 через 4. У півфіналі Ігор зробив на 2 спроби більше і посів друге місце.

На третій день змагань старші групи змагалися у фінальному раунді болдера, а наймолодші змагалися у кваліфікації на болдер. Так у фіналі групи 2007-2008 Ігор та його найближчий суперник пролізли всі абсолютно ідентично, тому їх розклали за попереднім етапом. У підсумку Ігор посів друге місце у змаганні на болдер. У віковій групі 2009-2010 кваліфікаційний раунд проходив у фестивальному форматі – було підготовлено 8 трас, різної складності на пролаз, яких відводилося 1,5 години для групи, у фінал виходить 6 осіб. У кваліфікації Демид Пічка впорався з усіма трасами за 30 хвилин і чекав на закінчення раунду. У фінал він вийшов із першої позиції.

Четвертий день змагань був дуже насиченим для молодшої групи, у них був фінальний раунд у болдері та кваліфікація у вигляді труднощів. Старші групи змагалися у кваліфікації як труднощі. У фінальному раунді на болдер для вікової групи 2009-2010 на спортсменів чекали 3 траси. За підсумками фіналу Демид посів перше місце, виборовши титул чемпіона України зі скелелазіння у вигляді болдер у групі «юнаки та дівчата». Змагання на трудність проходили на стенді спортивного манежу Національний авіаційний університет. У кваліфікаційному раунді було підготовлено 2 траси, за результатами якої відбиралося 8 фіналістів – кваліфікація для старших вікових груп проходила з нижньою страховкою, для групи 2009-2010 кваліфікація проходила із верхньою страховкою. За результатами кваліфікації Ігор та Демид Пічка вийшли у фінал з першої позиції у своїх вікових категоріях.

 

У п'ятий заключний день змагань проходив фінал труднощі у всіх вікових категоріях та підрахунок результатів у двоборстві (трудність*болдер). За підсумками фіналу Ігор Пічка посів третє місце у групі В, Демид Пічка посів 5 місце у групі «юнаки та дівчата». З урахуванням результатів Молодіжного чемпіонату України вид болдера, який пройшов кількома днями раніше, було підбито результати у багатоборстві. За підсумками змагань за системою двоборства (болдеринг та лазіння на труднощі) Ігор Пічка у своїй віковій групі посів третє місце, Демид Пічка у своїй віковій групі посів третє місце.

Ігор та Демид Пічка навчаються у Кременчуцькому спеціалізованому ліцеї №10 «Лінгвіст». До змагань підготовлено командою тренерів LANO.

У 2017 році скелелазіння визнано олімпійським видом спорту, перші олімпійські ігри за участю скелелазів пройшли в 2021 році в Токіо за системою триборства (комплексний залік у лазні на швидкість, болдері та лазіння на труднощі). У 2024 році Олімпійські ігри відбудуться у Парижі (Франція). Цього разу було змінено олімпійський формат для скелелазіння: окремо проходитиме залік за швидкістю та залік з двоборства (болдер та лазіння на труднощі). Скелелазіння останнім часом дуже динамічно розвивається, нині не лише в Європі, але вже й в Україні відкриваються приватні школи скелелазіння, які показують високий рівень підготовки спортсменів завдяки новим методам та підходам у підготовці. Хочеться подякувати всім учасникам, суддям і постановникам, що в цей непростий час вони змогли провести змагання на такому високому рівні.


Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх