Кременчуцька РВА: порядок дій для реєстрації факту смерті під час воєнного стану змінили

26.07.2022, 14:04 Переглядів: 2 711

 

За умов воєнного часу МВС, МОЗ та Офіс Генпрокурора розробили спільний порядок взаємодії при встановленні факту смерті людини

Скарги та звернення з приводу того, що поліція та «швидка допомога» не завжди виїжджають на повідомлення про смерть людини, які надходять до ЗМІ, журналісти під час брифінгу переадресували начальнику Кременчуцької районної військової адміністрації Олегу Лєдніку.

Він відповів, що порушень у цьому немає і порядок дій для реєстрації факту смерті під час воєнного стану спростили.

- Зміни стосуються тих випадків, коли людина померла вдома і немає ознак насильницької смерті. У такому випадку свідоцтво про смерть видає сімейний лікар, або лікар швидкої допомоги (якщо не була підписана декларація з сімейним лікарем). Лікарі викликають поліцію лише у разі, якщо є ознаки насильницької смерті, - зазначив Олег Лєднік.

Він додав, що цей порядок дій детально прописаний у спільному Наказі Міністерства внутрішніх справ, Міністерства охорони здоров’я та Офісу Генерального прокурора від 9.03.2022 року № 177/450/46, яким затверджено «Порядок взаємодії між органами та підрозділами Національної поліції України, закладами охорони здоров’я та органами прокуратури України при встановленні факту смерті людини під час воєнного стану на території України».

Додамо, що у цьому документі працiвникам закладiв охорони здоров’я дозволяється видавати лiкарськi свiдоцтва про смерть та проводити видачу/захоронення тiл без направлення на судово-медичну експертизу за умови встановлення факту вiдсутностi ознак насильницькоi cмepтi або на пiдставi наявної медичної документацiї iз закладiв охорони здоров’я.

А поліцейські виїжджають для огляду лише при надходженні повідомлення про факт смерті людини із ознаками насильницької смерті або підозри на таку.

До війни для констатації факту смерті людини «швидка допомога» та поліцейські виїжджали по кожному випадку.

Автор: Віктор Крук
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх