Не встигли підвищити – а вже урізають: медиків у Кременчуці почали переводити на 0,75 ставки

8.02.2022, 17:02 Переглядів: 8 306 Коментарів: 21

 

Про таку ситуацію стало відомо від працівників лікарні «Правобережна». Що ж кажуть мер і директор лікарні?

Із  січня медикам підвищили зарплати – до 20 тисяч гривень лікарям і до 13,5 тисяч середньому медперсоналу. Про цю подію гучно на всю країну заявив президент Зеленський. І ось настав час виплати – до 7 числа кременчуцькі лікарі отримують заробітну плату за січень. По-перше, отримують із затримками – адже затяглася процедура підписання угод з Національною службою здоров’я. По-друге, на підвищеній зарплаті лікарів та медсестер вже почали економити керівники комунальних медичних підприємств. Про це нам повідомляють читачі.

- Мова йде про 2-гу міську лікарню («Правобережна» - ред.). Працівників переводять на 0,75 у примусово-добровільній формі, - повідомили нам.

«ТелеграфЪ» запитав про цю ситуацію мера Віталія Малецького (онлайн, після засідання виконкому 7 лютого). Мер не заперечує, що переведення на 0,75 ставки має місце, при цьому не лише по лікарні «Правобережна». 

- Дійсно, проведено аналіз ситуації і проводяться засоби з оптимізації заробітної плати. Якщо людина  не завантажена  роботою, можливо, їй запропонували перейти на  0,75 ставки. Саме тому це робиться, - каже мер.

Він додав: можливо, це «внутрішні  управлінські заходи, які проводить та чи інша лікарня». Міський голова навів приклад – у лікарні «Правобережна» лікар, що працює на комісії з призову, приймає чотирьох людей на день. Мер вважає таку роботу на ставку неефективним витрачанням бюджетних коштів. І додає – рішення про оптимізацію приймає директор комунального некомерційного медичного підприємства.

Керівник лікарні каже, що люди мало ходять до лікарів…

 

«ТелеграфЪ» звернувся за коментарями до директора КНМП «Кременчуцька міська лікарня Правобережна» Віктора Севастяна.

- Вікторе Петровичу, ми отримали інформацію, що ваших медиків (середню ланку) переводять на 0,75 ставки. Мер не заперечує, що це є. Ваш коментар з цього приводу?

Дійсно, поодинокі випадки є, особливо стосовно поліклініки. Тому що навантаження на вузьких спеціалістів у поліклініках немає — відповідно і на їхніх медичних сестер. Заробітні плати медикам збільшили, але фінансування НСЗУ залишило на тому ж рівні, як і було в 2021 році. У зв'язку з тим, що виросли заробітні плати, а навантаження 2-3 пацієнта на день — це надто мало. Взявши це до уваги, дійшли висновку, що дехто з медпрацівників може перейти на 0,75 ставки. Недовантаження нам видно в електронній системі. Але, хто хоче, може взяти 0,25 ставки в стаціонарі — ми це паралельно запропонували — щоб виходила повна робоча ставка. Деякі сестри перейшли, а деякі — не захотіли. При цьому люди не програли у зарплаті, а все одно виграли.

- Уточніть, будь ласка, якщо це поодинокі випадки, скільком людям запропонували перейти на 0,75 ставки?

Самі розумієте, якщо лікар працює на 0,75 ставки, як може медсестра працювати на повну ставку? І цим людям (їх, може, чоловік 6) перевели на 0,75 ставки за згодою — пояснили, що навантаження немає. Домовилися на перші два місяці року. Люди поставилися з розумінням і написали заяви.

- Яка зараз зарплата середнього медперсоналу?

- «Брудними» 13,5 тисяч — не менше. Ті, хто на 1,25 ставки (такі теж є) — у них ще більше. А так усім — не менше, ніж 13,5 тисяч — чистими це 10,5 тисяч. У минулому році було 5 тисяч.

- Зараз якраз час виплати зарплати за січень. Люди вже отримали її за новими окладами чи чекають на доплати?

- Поки що НСЗУ нам ні копійки не перерахувало з початку року. Єдине що, вчора вже підписали угоду. Ми проплатили частково аванс за рахунок тих коштів, які виділило місто. Це склало приблизно 70% авансу.

- Тобто люди отримали аванс, але не отримали заробітну плату?

- Так, вони мали отримати її до 7 числа. Але в зв'язку з тим, що нас не фінансують, ми написали кілька листів в НСЗУ, що ми порушуємо законодавство про працю в частині виплати зарплати. Нас обіцяють профінансувати сьогодні-завтра.

- У самій лікарні переведення на 0,75 ставки відбувається чи ні?

-- Сестер ми взагалі не чіпали, це стосувалося деяких лікарів. Зараз мало хворих у відділенні. Наприклад, лежить 10-15 чоловік, а на роботу приходить одразу чотири лікаря... Але знову ж таки, якщо ми навантаження зняли, то пропонували чергування по лікарні, щоб була повна ставка, повна зайнятість. У заробітній платі при цьому лікар нічого не втрачає і отримує ставку 20 тисяч.

- Я дуже здивована тим, що медики не завантажені. Як пацієнт знаю, що записатися на прийом до вузького фахівця, треба чекати тиждень. Які саме фахівці не завантажені, які спеціальності?

- Не буду цього казати, це вкаже на прізвище лікаря. Прийдіть — подивіться на прийом у другій половині дня... Якби НСЗУ дало гроші — нехай роблять, навіть якщо три пацієнта приймають, це робота відповідальна. І нехай отримують 20 тисяч, які задекларував президент. Але біда в тому, бюджет зарплати, який був у минулому році, залишився таким самим і сьогодні. Але всім треба підняти зарплату, а за рахунок чого її підняти?

- Ви кажете, що на прийомі немає людей. Так можливо, це пов'язано з тим, що сімейні лікарі не спрямовують  людей до вузьких фахівців?

- Не готовий коментувати, чому так. Єдине, що бачу (кількість — ред.) по звітах НСЗУ. Три пацієнта в день — а при цьому треба 20 тисяч заплатити. Навіть у приватній клініці за таку роботу 20 тисяч не заплатять.

- Ви не допускаєте, що сімейні лікарі радять йти до приватних клінік? І не направляють до вузьких фахівців, до яких можна потрапити безкоштовно?

- Не готовий коментувати, тому що сімейна медицина не відноситься до моєї організації роботи. Я думаю, деякі люди, які хочуть комфорту, звертаються до приватної медицини, але пенсіонери все одно йдуть у поліклініку.

- Добре, тоді скажіть, які є вакантні місця на прийом? У яких фахівців? Можливо. Люди з інших мікрорайонів захочуть безкоштовно потрапити до ваших фахівців, адже електронні направлення дають таке право.

- До травматолога, гематолога, нефролога, уролога – оце чотири спеціальності, до яких можна записатися без проблем.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 21

383
8 лютого 2022 18:36

рішення про оптимізацію приймає директор комунального некомерційного медичного підприємства

. А он примет же конечно правильное решениеsmile сватбратдруг . А если чесно, то зеленое ляпнуло неподумавши, а денег нема, результат на лицо, так же как и со смартфонами и тысячей....пиар дороже ума.


23 6
0
8 лютого 2022 19:44

Трохи не по темі (тут незрозуміло, куди повертати диван), але запитаю. Скажіть, добродії, хто реально в курсі, якщо пацієнт з дешевою страховкою за 50 баксів заїзджає на швидкій у лікарню по 100% страховому випадку (скажем, камінь в нирці, що почав виходити, або апендицит), він же не має нічого платити взагалі (ні "благодійні внески", ні на карман лікарю і анестезіологу, ні за ліки і перев?язочні матеріали), вірно? Тобто, лікарі, хірурги, анестезіологи і медсестри - вони бідніють у даному випадку і повинні бути проти страхової медицини? Чи ні?


7 3
423
8 лютого 2022 20:43

Нахлібників у мерії на 0,25 ставки ,меру -на свій рахунок відпустку (рахунок там нормальний ) .Чому ні ? Вони не лікарі ,людей не рятують ,тільки шкоду роблять ,нащо вони ???


28 1
383
8 лютого 2022 20:44

Цитата: Olexander

Нахлібників у мерії на 0,25 ставки ,меру -на свій рахунок відпустку (рахунок там нормальний ) .Чому ні ? Вони не лікарі ,людей не рятують ,тільки шкоду роблять ,нащо вони ???

Поверьте, там они не на зп живутsmile


24 0
0
8 лютого 2022 20:50

Цитата: cenzor

Поверьте, там они не на зп живутsmile

В мерії? Чорні каси? Та ви що!laughing Я вам гарантую, що якщо завтра президент видасть указ, що всі мерії переводяться на безоплатну основу (на суспільних засадах, волонтерський рух) і жоден посадовець не отримуватиме і копійки від держави, вони будуть триматися за свої місця зубами, руками, ногами і геніталіями. "Потому что гладиолус"(с).

Бо трактор Мовчана сам себе не купить, та і УЗД-апарат Шаповалова за дві ціни сам себе не встановить)


22 1
423
8 лютого 2022 20:50

Цитата: cenzor
там они не на зп живу
тоді звільнити )) а їхню зарплату медикам та вчителям .


11 3
0
8 лютого 2022 20:53

Цитата: Olexander

а їхню зарплату медикам та вчителям .

Не зарплату. Там мізер. Чорні потоки налу, тоді буде діло.

тоді звільнити))

Звільняйте. В чому проблема? Кого саме будете звільняти? Як саме? В який термін?


5 0
0
8 лютого 2022 22:35

Цитата: M D

та і УЗД-апарат Шаповалова за дві ціни сам себе не встановить)

Перепрошую, рентген

Рентген, придбаний за величезні кошти в перинатальний центр, громадяни вже назвали «платиновим рентгеном Шаповалова»,

5 0
14
9 лютого 2022 01:03

Цитата: M D

Трохи не по темі (тут незрозуміло, куди повертати диван), але запитаю. Скажіть, добродії, хто реально в курсі, якщо пацієнт з дешевою страховкою за 50 баксів заїзджає на швидкій у лікарню по 100% страховому випадку (скажем, камінь в нирці, що почав виходити, або апендицит), він же не має нічого платити взагалі (ні "благодійні внески", ні на карман лікарю і анестезіологу, ні за ліки і перев?язочні матеріали), вірно? Тобто, лікарі, хірурги, анестезіологи і медсестри - вони бідніють у даному випадку і повинні бути проти страхової медицини? Чи ні?

Зависит от условий страховки, которые были заключены в страховой компании. При определенных условиях оплатит всё страховая или не оплатит если не выполнены условия страхования. Считаю врачам выгоднее лечить только по страховке.


0 3
601
9 лютого 2022 09:14

Цитата: M D

Трохи не по темі (тут незрозуміло, куди повертати диван), але запитаю. Скажіть, добродії, хто реально в курсі, якщо пацієнт з дешевою страховкою за 50 баксів заїзджає на швидкій у лікарню по 100% страховому випадку (скажем, камінь в нирці, що почав виходити, або апендицит), він же не має нічого платити взагалі (ні "благодійні внески", ні на карман лікарю і анестезіологу, ні за ліки і перев?язочні матеріали), вірно? Тобто, лікарі, хірурги, анестезіологи і медсестри - вони бідніють у даному випадку і повинні бути проти страхової медицини? Чи ні?

по ідеї і так має бути все безкоштовно, а по факту їм начхати яка в тебе страховка. ВОни (в основному зараз) в медицину йшли не за ради благої цілі


3 7
735
9 лютого 2022 09:28

Тобто НСЗУ надала офіційного листа з відмовою дофінансовувати заробітну плату? Чи це виключно пов'язано з щойно підписаними договорами?

 

Чи це маніпулювання від мера? Нагадаю - уряд збільшив виплати для догляду за інвалідами, які згідно децентралізації знаходяться в межах повноважень міської влади, а це втрата коштів які можна "відмити", і уряд ігнорує міську владу з запитами про додаткове фінансування (в мерії ж вже "розписали" бюджет, який залишилось лише "розтягнути"). Можливо це свого роду протест і тиск на уряд.


4 0
423
9 лютого 2022 09:59

Цитата: M D
Звільняйте. В чому проблема? Кого саме будете звільняти? Як саме? В який термін?
є Закон України про місцеве самоврядування .А для вас все добре ? Що нормального зробила фіолетова влада для своїх виборців ?? 


4 1
17
9 лютого 2022 10:53

65 000 гривень штрафу за переведення медпрацівників на 0,5 ставки

?МОЗ та Держпраці здійснять перевірку закладів первинної та екстреної медичної допомоги на виплати працівникам. Під перевірку також потраплять ті заклади, звідки надходить найбільше скарг щодо виплат заробітних плат, та ті, в яких офіційно зафіксована заборгованість.

За немотивоване переведення працівників зі збереженням навантаження на ставку керівникам закладів загрожує штраф за кожного такого працівника.

?Залишити скаргу чи повідомити про незаконну діяльність керівництва можна за номером гарячої лінії МОЗ 0-800-60-20-19.


3 0
0
9 лютого 2022 11:08

Цитата: AEM

Зависит от условий страховки, которые были заключены в страховой компании. При определенных условиях оплатит всё страховая или не оплатит если не выполнены условия страхования. Считаю врачам выгоднее лечить только по страховке.

Ви трохи не зрозуміли про що мова) У нас по закону невідкладна допомога вся безкоштовна, але "заплатіть благодійний внесок", "покладіть лікарю до кишені", "купіть собі всі ліки". Якщо людина зі страховкою (а невідкладну допомогу покриває навіть дешева (наприклад, апендицит)), то пролітають всі: від благодійного фонду до аптеки, пацієнт не платить нічого. Чого ж їм вигідно лікувати по страховці? Як вони офіційно проведуть пункт "благодійний внесок" і "хабар лікарю", якщо по закону це все повинно надаватись безкоштовно? Якщо ви в курсі цих схематозів, прошу поділитися.



Цитата: Olexander

Закон України про місцеве самоврядування .А для вас все добре ? Що нормального зробила фіолетова влада для своїх виборців ?? 

Є. Які випадки передбачають усунення від виконання обов?язків міського голови і його заступників, а також інших посадовців місцевого самоврядування? Який алгоритм дій?

У мене все добре, не хвилюйтесь так.


1 1
1 457
9 лютого 2022 12:44

а чего зелебенины молчат по поводу цен на топливо( самый дешевый 92-й уже 32 грн!), курс доллара, цены на продукты, коммуналку?Трухина, бурбу? Где эти все 73%-ные борцы за светлое будущее? почему никуда не выходят? повоевали с выборной урной на выборах и устали видимо от тяжкого выбора лишбынепорох. Я так за вас рад, что вы наконец то без пороха зажили счастливо!!! И гланое БОГАТО! smile

Пляшкотримач за ціною смартфону і полиця за 40 тис. грн: Укрзалізниця переплатила у три з половиною рази під час закупівлі меблів для СВ вагону за 1,7 млн. грн,

 где все бигусы семенченки? барыги свинарчуки спрашивают, а шо так можно было?


2 5
0
9 лютого 2022 12:48

Цитата: Чувааак

по ідеї і так має бути все безкоштовно, а по факту їм начхати яка в тебе страховка. ВОни (в основному зараз) в медицину йшли не за ради благої цілі

Ну то і мені начхати. Якщо Середа, Усанова, Севастян та Корлякова рвуть на грудях "тєльняшки" що у нас вся медицина у комунальних закладах безкоштовна - то я їм щиро вірю і нікому нічого не буду платити. Які благодійні внески? Які "хабарі" лікарю? Які ліки? Гуляйте, все безкоштовно) 


0 0
1 457
9 лютого 2022 13:03

Цитата: M D
Гуляйте, все безкоштовно) 
ну это пока здоровье есть....а когда припрет то заплатить придется. Пока садить не будут нечего не изменится. А кто ссам себя посадит? если менты берут,судьи берут- круговая порука. Круг замкнулся.Особенно сегодня. Посмотрите чего с НАБУ происходит. Цирк же, и всем все равно


1 0
0
9 лютого 2022 13:21

Так я ж кажу, що вони будуть робити, коли до них на швидкій заїде пацієнт з дешевою страховкою, яка покриває апендицит? Як вони будуть обгрунтовувати необхідність "благодійних внесків" і "на карман лікарю"? Це ж все безкоштовно за словами БУДЬ-ЯКОГО посадовця від медицини. А раз безкоштовно, то ні страхова, ні пацієнт не платить НІЧОГО. 

Тобто своєю брехнею самі себе загнали у глухий кут. Нехай продовжують, 50 баксів на рок за страховку щоб не бути дойною коровою - це взагалі копійки)


0 1
14
9 лютого 2022 14:12

Цитата: M D

Так я ж кажу, що вони будуть робити, коли до них на швидкій заїде пацієнт з дешевою страховкою, яка покриває апендицит? Як вони будуть обгрунтовувати необхідність "благодійних внесків" і "на карман лікарю"? Це ж все безкоштовно за словами БУДЬ-ЯКОГО посадовця від медицини. А раз безкоштовно, то ні страхова, ні пацієнт не платить НІЧОГО.

Зачем тогда на страховку 50$ было потрачено, если медицина якобы бесплатная? Страховая просто так деньги берет и ни кому ничего не должна? Или в условиях страхования было оговорено, что в случае аппендицита страховая направит в определенное мед. учреждение, возможно там платные операции и страховая всё оплатит.


1 0
1 457
9 лютого 2022 16:34

Цитата: antikola
92-й уже 32 грн!)
понятно почему

Зеленський призначив в Антимонопольний комітет адвоката "Укртатнафти" Коломойського

1 1
0
9 лютого 2022 19:40

Цитата: AEM

Зачем тогда на страховку 50$ было потрачено, если медицина якобы бесплатная?

Справа в тому, що при порівнянні розцінок нашої безкоштовної медицини 50 баксів за страховку - це мізер. Хай потім лікарня розказує страховій про внески і побори. А так екстренна безкоштовна, це само собою)

Якщо конкретно, то 2 лікарня, урологія (це другий поверх). Там це все цвіте махровим цвітом. І "благодійні внески", і "в карманчик лікарю", і "ось перелік ліків, які ми на вас витратили, підіть купіть і нам принесіть". Севастян наголошує, що це робиться виключно добровільно))) Цей схематоз простий: через благодійний фонд. Телеграф вже писав про це, всім насрати. До речі, це та сама 2 лікарня, де жіночку розводили на операцію за 40 чи 50 тисяч гривень, яку буде робити великий професор і, звісно ж, неофіційно. 


1 2

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх