У Кременчуцькій громаді на посівних полях оселилися гризуни

13.01.2022, 12:31 Переглядів: 2 769 Коментарів: 2

 

На чверті засіяних площ Полтавщини виявили ознаки септоріозу – грибкового захворювання. Та під час морозу воно не розвивається. Тому врожай навесні можна зберегти, каже Віталій Христось

На Полтавщині близько чверті посівів озимини уражені грибком. Його фахівці обласної Держпродспоживслужби виявили на пшениці, розповів Суспільному головний спеціаліст відділу фітосанітарної безпеки Віталій Христось. Ще на десятій частині засіяних площ оселилися гризуни. Найбільше їх у Кременчуцькій, Машівській, Оржицькій та Пирятинській громадах. Про це повідомляє Суспільне.  

У фермерському господарстві, що у селі Кукобівка Решетилівської громади, понад 250 гектарів площ землі засіяні озимими культурами – пшеницею та ріпаком. Половина із них у доброму стані, каже агроном Павло Костогриз.

- 50% посіяли ми, можна сказати, у ранні терміни. Вона розкущилася, і пішла в зиму середина кущення. А половину площ посіяли пізнувато, хоч по термінах було й нормально, та погодні умови цього року склалися так, що пшениця знаходиться у фазі двох-трьох листків. Це не дуже добра фаза, - говорить Костогриз.

Від шкідників та хвороб посіви обробили восени, каже агроном-хімік господарства Денис Лось. Проте на деяких рослинах усе ж виявили грибок.

- Протруювання ми робимо доволі гарне, з мікродобривами, фунгіцидний та інсектицидний обробіток. По максимуму ми те, що змогли, зробили по захисту, - пояснює агроном-хімік Денис Лось.

На чверті засіяних площ Полтавщини виявили ознаки септоріозу – грибкового захворювання. Та під час морозу воно не розвивається. Тому врожай навесні можна зберегти, каже Віталій Христось.

- Для розвитку грибкових захворювань – септоріозу, кореневої гнилі, потрібна температура від плюс 5 до 8 градусів. Це веде до зниження урожаю, якості зерна. Усі агрономічні служби району, господарств планують догляд весною. Перш за все, це внесення фунгіцидів, далі інсектицидів, гербіцидів, - каже головний спеціаліст відділу фітосанітарної безпеки обласної Держпродспоживслужби Віталій Христось.

За словами Віталія Христося, ще на 10% посівів в області з’явилися гризуни.

- Трішки у нас були проблеми з гризунами на ріпаку. Але ми це нівелювали застосуванням біопрепаратів. Ми протравили насіння ячменю ярого і розкидали по полю. Виходить ми колонію заразили, - говорить агроном-хімік Денис Лось.

Загалом в області озимими культурами засіяли понад 263 тисячі гектарів землі. Це приблизно стільки ж, як і минулого періоду, розповів Віталій Христось.

Автор: Альона Душенко Джерело відео: Суспільне Полтава
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 2

4 365
1
13 січня 2022 12:33

в нас гризуни в уряді оселилися, щури, пацюки!!!


21 2
735
13 січня 2022 13:50

Цитата: zzzzzz

в нас гризуни в уряді оселилися, щури, пацюки!!!

Не тільки в уряді - в кожному виконкомі


14 1

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх