Полтавщина опинилася у п'ятірці областей, які найбільше постраждають від зміни клімату

29.12.2021, 16:19 Переглядів: 4 916 Коментарів: 2

 

Наприкінці століття аномальна спека, грози, повені, посухи, град, шквали та торнадо стануть звичайним явищем для мешканців Полтавської області

Зміна клімату - один зі значущих факторів, який вплине на розвиток України у 21 столітті. Про це йдеться у звіті дослідження Світового банку про вплив зміни клімату на ключові сектори економіки України, проведеному за ініціативи Міндовкілля.

За останні 60 років клімат в Україні суттєво змінився. Ми відчуваємо прискорення зростання температури на 0,4 - 0,6°С за десятиліття. Це більше за середнє значення в Європі та у кілька разів перевищують світові темпи. 

Увага науковців була зосереджена на двох сценаріях, які розглядають можливі зміни клімату в Україні у 21 столітті:

  • при зниженні викидів парникових газів та реалізації заходів з адаптації до кліматичної змін - глобальне потеплінні на 2,4°C до 2100 року;
  • при «звичайному ході справ» - підвищення температури на 4,3°C до 2100 року.

Головні висновки звіту:

  • Річні температури постійно змінюватимуться протягом століття. Це, ймовірно, призведе до змін у режимі річних опадів, підвищення температури повітря влітку та збільшення посух на півдні та сході України. Згідно із одним зі сценаріїв, до кінця століття, на Півдні буде понад 100 тропічних ночей і до 135 літніх днів на рік.
  • Щороку кількість опадів збільшуватиметься та ставатиме нерівномірною. Взимку їх кількість збільшиться, а влітку, навпаки, зменшиться.
  • Аномальна спека, грози, сильні опади, дощові та річкові повені, посухи, град, шквали, торнадо, сильні снігопади, дощі, що утворюють ожеледицю, налипання мокрого снігу - їх частота та інтенсивність лише зростатимуть.
  • Врожаї для всіх сільськогосподарських культур будуть істотно коливатися.
  • Тривалі посухи призведуть до погіршення здоров’я лісу, збільшення рівня загибелі дерев та лісових пожеж. Відбудеться значне скорочення площ, придатних для вирощування ялини, бука, сосни та дуба.
  • Зміна клімату матиме більший вплив на одні області, ніж на інші. Найбільше постраждають Черкаська, Херсонська, Кіровоградська, Полтавська та Вінницька.
  • Через зниження вартості сільськогосподарського виробництва найбільших втрат та зростання бідності та нерівності зазнають у Харківській, Кіровоградській, Львівській, Луганській та Житомирській областях.
  • Для України важливо вже зараз розпочати впроваджувати дієві адаптаційні заходи. Адже це може значно зменшити наслідки зміни клімату.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 2

0
29 грудня 2021 16:26

Хоть ныть перестанут, что в квартирах холодно :)


5 4
138
29 грудня 2021 17:52

Побольше карьеров копайте радиоактивных


11 3

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх