Як кременчужанина в окупованій Горлівці на розстріл виводив терорист Безлер

27.09.2021, 15:44 Переглядів: 3 440 Коментарів: 6

 

Моторошна історія з життя кременчужанина сплила лише після його смерті

Лише після смерті десантника з Кременчука, військовослужбовця 25 бригади вдалося дізнатися деякі моторошні епізоди з життя нашого побратима Олексія Малька. Про них повідомив волонтер Леонід Харченко.

У серпні 2014 року Олексій забрав із дому документи та сумку - сказав брату, що їде на схід України боронити свою державу. Якось не дуже серйозно брат сприйняв цю інформацію, але вже ввечері Олексій зателефонував із Полтави і повідомив, що рухається потягом у Донецьку область. Уже на другий день зв'язок із Олексієм зник. На третій день пролунав дзвінок... 

На другому кінці слухавки голос Олексія повідомив, що він знаходиться у полоні в Горлівці у ватажка терористів «ДНР» Безлера (прізвисько «Бєс»). Олексій на той момент не був військовослужбовцем, адже він поїхав на фронт добровольцем, без військкомату й одразу потрапив у полон. У полоні він був разом із військовослужбовцями 72-ї бригади як цивільний. Безлер його взяв до себе лише тому, що Олексій проходив строкову службу у ВДВ. Як говорив полоненим «Бєс», «ходіть до портрета Меркулова*, моліться, і, можливо, я вас помилую». Ось що згадує у своїх спогадах заступник командира третього механізованого батальйону 72-ї бригади капітан Роман Засуха, із яким Олексій був разом у «гостях» у Бєса:

Олексій Малько

«Серед нас були офіцери – тож ополченці передали нас у руки Безлеру за його вказівкою. Він хотів зібрати в себе якомога вагоміших полонених, щоб потім проводити обмін. Бєс, як він сам себе називав, мав у ополченців беззаперечний авторитет, з його наказами не сперечались.

Безлер нас називав гостями. Полон не може бути кращим чи гіршим, але у Безлера ми були як військовополонені. Коли ми приїхали, наш порізаний одяг одразу спалили. Нам видали нову військову форму, хлопцям - берці, мені через поранення - капці. Купили нові матраци та білизну.

Безлер пропонував нам перейти на його бік і воювати проти української армії. Мені пропонував пост комбата. Це справило велике враження на його охоронців, вони вважали, що це великий прояв його довіри.

Наших хлопців ці «ополченці» називали роботами, бо вони мали виконувати будь-яку роботу. Безлер казав: «Українці це не нація, українці себе не виправдали».

Ще казали, що якщо українська авіація бомбитиме Горлівку, нас виставлять на даху живим щитом. Хлопці, які там раніше були, розповідали, що їх один раз таки виставили, коли над містом пролітала наша авіація.

Коли гинули їхні люди, нас звинувачували, що це все через нас. Був випадок, коли у загоні Безлера загинули 14 людей, тоді наших хлопців вивели в підвал, казали, що розстріляють».

Про розстріли згадував і Олексій Малько - його виводив на розстріли особисто Безлер, але стріляв вище голови, а потім повідомляв, що його рятує те, що вони обоє ВДВшники. Уже через 9 днів полону Олексія і ще 16 військовослужбовців поміняли на якусь особу, близьку до Безлера. Була зустріч у кабінеті Президента України Петра Порошенка, було повернення додому.

А вже весною 2015 року Олексій Малько, прийшовши у військкомат, заявив про бажання служити, був мобілізований до 25-ї бригади. Проходив службу у гарячих точках сходу України, мав поранення та доля вдруге надала йому шанс жити.

*Всеволод Меркулов - керівник ГУГБ НКВС СРСР (1938—1941), нарком (міністр) державної безпеки СРСР (1941, 1943—1946), міністр державного контролю СРСР (1950—1953). Входив до найближчого оточення Лаврентія Берії, під керівництвом якого відбувалися репресії та тортури ув’язнених

 

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 6

106
27 вересня 2021 16:16

террористы..ополченцы... на 8й год войны, назвать своим именам врага проблема...  кто платит деньги и дает оружие, того и войска.. рашисты платят деньги и дают оружие, значит и войска рашистские.


32 10
423
27 вересня 2021 21:19

російські війська .Дехто просто каже --надо просто пєрєстать стрєлять ,для інших вони "братья",пєвички українські співають у московії начеб то і нема війни і не загинули наші воїни ,інші воліють не звертати увагу на війну (так ,і таке є)..Для московії не може існувати незалежної України апріорі ,коли ж наш "нарід" це зрозуміє ?


9 11
367
1
28 вересня 2021 07:09

Вроде Алексея фамилия Малько ,..Статья непонятно написана он погиб или умер ?


2 0
423
28 вересня 2021 12:24

Так розумію ,дізлайкери це любителі "руккава міра"?)) Мабуть московитам і чоботи лизатимете ,га,таваріщі"))Що сказав пан президент ,не подобається в Україні ? це не ваше ,збирайте чемоданти і на маршрутку на москву ,там вас чекають ,гастери))


3 5
367
1
28 вересня 2021 14:55

Исправте фамилию ..Я вам 100% даю что фамилия Малько ..Он в 7 части на НПЗ работал 


0 0
367
1
28 вересня 2021 22:43

автори статті виправте помилку в прізвищі ..чи це довго ? треба на волах кудись їхати три доби ...це не пишу про той факт як телеграф забув 3 тиждні тому на вихідні вимкнути коменти ..щось багато у вас проколів як для журналістів 


0 1

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

ФРОНТОВІ ІСТОРІЇ КРЕМЕНЧУЖАН:

У цьому сюжеті «Кременчуцький ТелеграфЪ» зібрав інтерв'ю з кременчуцькими бійцями і волонтерами, які своїми очима бачили жахи подій на Сході. Це розповіді про війну, на якій гинули наші захисники, щоб не допустити просування агресора.

Низький уклін всім бійцям. Слава героям! Герої не вмирають!

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх