КДЮСШ №2 відзначила 50-річчя й чекає на реорганізацію

2.02.2021, 14:32 Переглядів: 3 916 Коментарів: 1

 

Цьогоріч спортивну школу чекає реорганізація - обєднання з кінно-спортивною школою Фаворит

Дитячо-юнацька спортивна школа №2 (ДЮСШ №2) відкрила свої двері для любителів спорту та майбутніх чемпіонів 1 лютого 1971 року. Ця спортивна організація виникла шляхом відокремлення частини тренерського складу з Кременчуцької ДЮСШ №1, яка на той час знаходилася в колишньому католицькому костьолі. Для нового закладу навпроти середньої школи № 20 була виділена територія та збудований корпус за адресою вул. Квартальна, 5 (сучасна вул. Миколи Залудяка).


 


Згідно з планом спеціалізації, школа культивувала 4 види спорту: волейбол, баскетбол, легку атлетику, футбол.


У середині 1970-х років у 34 групах тренувалися 608 молодих спортсменів. Серед них – двоє були з І спортивним розрядом, а 157 чоловік мали юнацький.


Із самого початку в ДЮСШ №2 навчальну та виховну роботу здійснювали 13 тренерів із спеціальною освітою. Навчально-тренувальну роботу школа проводила в спортивній залі Добровільного спортивного товариства «Спартак». Роботою ДЮСШ-2 керувала педагогічна рада.


2-й справа В.М.Брусник - чемпіон області з фехтування, 1952 р.


Всього за 7 років діяльності Кременчуцька спортивна школа № 2 досягла неабияких результатів. Так, за відомостями 1977 року, поданими директором цього закладу Володимир Миколайович Брусником, у розпорядженні школи було 3 спортивних зали та спортивний комплекс на подвір`ї школи. На той час тут діяло вже 43 групи, в яких навчалося 563 юних спортсмени. Кращою була група волейболісток, яку готував старший тренер Віктор Якович Ребрун.


Віктор Ребрун та Віра Ребрун - спортивна родина


В 1977 році його вихованки стали чемпіонками області і успішно виступили на республіканських змаганнях. А в міжнародній товариській зустрічі з волейболістками Болгарії дівчата на чолі з Оленою Бабенко, учасницею збірної України, перемогли 3:1. Кращі з них були Н.Трофуша, І.Топко, І.Сорокун, Л.Гайдук.


На фото перший ліворуч Віктор Ребрун


Вдало виступали баскетболістки тренера Анатолія Бондаренка, а також команда футболістів, яких готував тренер В.П.Шереметьєв. Футбольна команда ДЮСШ № 2 теж виступала на республіканських змаганнях.


В Олімпійський 1980 рік вихованка школи Валентина Сидельникова в змаганнях на першість республіки виконала норматив кандидата в майстри спорту СРСР з легкої атлетики.


В республіканських змаганнях, що відбулися в зазначеному році в м.Джанкой (Крим), футболісти школи зайняли третє місце, а у Всесоюзному турнірі серед 10 команд країни – перше.


Волейболістки – дівчата молодшого шкільного віку – були першими на змаганнях у Полтаві. Третє місце завоювали на цих змаганнях дівчата старшого шкільного віку.


В цьому ж 1980 році баскетбольні команди спортивної школи посіли друге місце в змаганнях хлопців і дівчат в Лубнах.


ДЮСШ-2 не тільки має гарні спортивні традиції, а й залишається справжнім центром підготовки спортсменів з баскетболу, волейболу, футболу, тхеквондо, легкої атлетики.


Серед вихованців ДЮСШ №2 нового покоління на спортивній арені Кременчук прославили:

  • чемпіони України з баскетболу серед чоловічих команд вищої ліги 2009 (кандидати в майстри спорту Чергинський Денис, Бутко Богдан, Зозуля Максим, Григоренко Ігор, Жарков Олексій, Шепель Віктор);
  • Лизун Дмитро – майстер спорту, неодноразовий переможець та призер чемпіонатів України з тхеквондо (ВТФ), срібний призер Кубку України 2009 р.;
  • Лизун Олександр – майстер спорту з тхеквондо (ВТФ), переможець юнацьких ігор України 2011, бронзовий призер Чемпіонату Європи серед кадетів;
  • Кузнєцова Катерина – кандидат в майстри спорту, неодноразовий переможець та призер чемпіонатів України та області з тхеквондо (ВТФ), резерв збірної України;
  • Ємець Віктор – кандидат в майстри спорту, срібний призер Чемпіонату України з легкої атлетики 2012.


Слід відзначити і команди. Це баскетбольна команда юнаків 1991-1992 р. н., переможець ВЮБЛ 2004 р., зайняла 6 місце в Чемпіонаті України серед чоловічих команд 1 ліги 2000 р., переможець чемпіонатів області; баскетбольна команда юнаків 1995-96 р.н. (тренер Піч І.П.) - неодноразовий переможець чемпіонатів області, постійний учасник Всеукраїнської Юнацької Баскетбольної Ліги; волейбольна команда дівчат (заслужений тренер України Шаляпін С.В.) – неодноразові призери чемпіонатів області та всеукраїнських турнірів; баскетбольна команда юнаків 1994-95 р.н. (тренер Піч І.П.) – неодноразові переможці чемпіонатів області, учасники Всеукраїнської Юнацької Баскетбольної Ліги; баскетбольна команда юнаків 1995-96 р.н. (тренер Піч І.П.) – неодноразовий переможець чемпіонатів області, постійні учасники Всеукраїнської Юнацької Баскетбольної Ліги.


  


З 2010 року збірні команди спортивної школи № 2 стабільно займають призові місця на чемпіонатах області та України. За цей період підготовлені 1 майстер спорту України, 21 кандидат у майстри спорту, велика кількість спортсменів першого та масових розрядів.
На Чемпіонаті України з тхеквондо 3-9 березня 2011 року в Харкові учень ДЮСШ-2 Лизун Дмитро виборов І місце і запрошений до збірної команди України на Чемпіонат світу в Кореї, Лизун Олександр зайняв ІІ місце (серед дорослих), Кареліна Даша та Анастасьєва Каріна – І місце (серед юнаків), Бондар Іван – ІІ місце, Піроженко Олександр, Запухлий Олександр, Потоцький Ярослав – ІІІ місця серед юнаків.


У 2014 р. вихованець спортивної школи Зябліцев Олексій брав участь у Чемпіонаті Європи з тхеквондо (ВТФ) в Тайвані.
Сучасна спортивна база ДЮСШ № 2 має великий спортивний зал 36 х 18 м, малий зал 12 х 24 м, 2 тренажерних зали, 2 футбольних поля.

Автор: Зав експозиційного відділу Кременчуцького краєзнавчого музею Вікторія Ширай
Теги: ДЮСШ кдюсш
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 1

0
3 лютого 2021 09:08

Чемпіонаті Європи з тхеквондо (ВТФ) в Тайваніsweat_smile


2 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх