На Полтавщині помітили «маленького колібрі»

14.10.2020, 16:04 Переглядів: 6 799 Коментарів: 1

 

Метелик із ряду лускокрилих 

На Полтавщині показали метелика бражника берізкового, якого у науково-дослідному відділі називають «маленьким колібрі». Про це інформує Національний природний парк «Пирятинський» у фейсбуці.


Цей нічний метелик володіє чудовими льотними якостями та здатен долати значні відстані. Він може літати зі швидкістю близько 50 км/год, а за попутного вітру й гарній погоді збільшувати її у 2 рази.


Метелик досить великих розмірів. Розмах крил 80-130 мм. Довжина хоботка досягає 80-100 мм. Передні крила забарвлені нерівномірно від світло-сірого до темно-сірого і сіро-коричневого кольору. У центрі передніх крил проходять дві дуже тонкі чорні лінії. Забарвлення задніх крил може варіюватися від жовтувато-сірого до сірого кольору. У їх основи помітно розмиту темну пляму й злегка зігнуті поперечні смуги. На черевці рожеві кільця, що перетинаються сірою смужкою, яка йде від голови і проходить через усі сегменти черевця.


 


Тривалість життя метелика берізкового бражника 1-2 місяці. Самці знаходять самок по запаху. Спарювання починаються після опівночі й тривають до ранкової зорі.


Щороку метелики мігрують з південних регіонів на північ, досягаючи Скандинавії та навіть Ісландії. Взимку метелики, які не мігрують, впадають у сплячку. Навіть не харчуються – температура падає, метаболізм сповільнюється і вони засинають, як борсуки, єноти, ведмеді. До речі, метелики зимують на різних стадіях: одні види – у яйці, інші види – у вигляді гусениці, окремі – як лялечка і метелик.


Метелики охоче летять на світло, тому чимало їх гине на автострадах від зіткнення з автомобілями.

Теги: бабочки
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 1

1 031
15 жовтня 2020 16:04

Видел и раньше (в районе дач от Щербаков до Омельника) . Первый раз лет так 10-12 назад,... последний раз 2 года назад.


0 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх