Садибу Муравйових-Апостолів на Полтавщині знову рятують

21.06.2020, 12:30 Переглядів: 4 057 Коментарів: 1

 

Питання порятунку палацу «висить» з 2008 року

Садиба Муравйових-Апостолів у селі Хомутець Миргородського району – під загрозою знищення. Зруйновані стіни, покрівля та фасад, пам’ятка архітектури державного значення під загрозою знищення.


Можливі шляхи її збереження обговорили на нараді, яку провела заступник голови облдержадміністрації Катерина Рижеченко. В ній взяли участь депутати Полтавської обласної ради, представники обласного управління майном Полтавської обласної ради, Департаменту культури, мистецтв і туризму ОДА, Полтавської державної аграрної академії, Хомутецького ветеринарно-технологічного коледжу ПДАА.


Учасники наради запропонували кілька варіантів. Зокрема, передати будівлю в комунальну власність обласної ради, залучити інвесторів та сконтактувати з одним із нащадків Муравйових-Апостолів, який проявляв зацікавленість щодо збереження родового майна.


Заступник голови обласної ради Анатолій Ханко запропонував звернутися до Міністерства освіти і науки України стосовно можливості передачі пам’ятки національного значення, яка перебуває у їх віданні, до комунальної власності Полтавської обласної ради.


- Нині держава не робить кроків назустріч, щоб урятувати палац. Я реаліст, не знаю таких бізнесменів,  які б вклали сюди інвестиції. Після вкладень має бути віддача. Тому, на мою думку, єдиний варіант – передати об’єкт в область. Доки чекатимемо інвестора, там можуть залишитися одні руїни, – сказав Анатолій Ханко. – Якщо вдасться взяти її на баланс,  звертатимемося до депутатів із проханням виділяти кошти з обласного бюджету, виходити на європейські гранти з відновлення культурної спадщини.


Нагадаємо, питання порятунку палацу триває з 2008 року.


Частиною пам'ятки є Хомутецький парк площею 77 га, розташований навколо садиби. Два гектари території парку займає ставок, береги якого поросли вузьколистою рогозою та ряскою. У присадибному парку росте унікальний «Муравйовський» дуб із трьома стовбурами, який посаджений господарем маєтку на честь своїх трьох синів.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 1

96
21 червня 2020 12:39

А в Чехии, Германии, Франции и других странах такие памятники приносят миллионы в казну... Но нам-то зачем? У нас этих миллионов... девать некуда! 


22 1

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх