Пішла з життя легендарна визволителька Кременчука Валентина Камишнікова (додано)

8.05.2020, 15:05 Переглядів: 6 528

 

Жінка померла у віці 97-ми років

8 травня 2020 року, в День пам’яті та примирення, напередодні Дня Перемоги, на 97-му році пішла з життя легендарна кременчужанка, ветеран ІІ Світової війни, учасник бойових дій, інвалід війни 1 групи, визволитель нашого міста Валентина Трохимівна Камишнікова. Некролог опублікували на сайті Кременчуцької міськради.


 

Народилася Валентина Трохимівна 30 березня 1924 року в селі Низи Кременчуцького району Полтавської області. Закінчила І курс Кременчуцького медичного технікуму. Добровільно пішла на фронт, була направлена санінструктором в 1049-й стрілецький полк. Під час Другої світової війни воювала на Сталінградському, 2-му, 3-му Українських фронтах. Брала участь в обороні Москви, Корсунь-Шевченківській операції, звільняла Україну, Молдавію, Румунію, Угорщину, Австрію.


Нагороджена орденами «Вітчизняної війни I ступеня», «Червоної Зірки», «За мужність», медалями «За відвагу», «За бойові заслуги», «За взяття Відня», «За взяття Будапешта» та іншими. Старшина медслужби, яка під час боїв винесла з поля бою сотні поранених воїнів, надала їм першу допомогу, багатьом із них врятувала життя.


Легендарна визволителька брала участь у боях за звільнення Кременчука від нацистів.


 

У травні 1946 року демобілізувалась та вийшла заміж. Спочатку продовжувала працювати у своїй військовій частині, яка базувалася в Угорщині. Потім працювала за місцем служби чоловіка – Самарканд, Ташкент, Іркутськ. У 1952 році переїхала у Кременчук. Разом з чоловіком виховала трьох доньок. З 1965 року працювала на м’ясокомбінаті, у 1991 році вийшла на заслужений відпочинок.


Подальше своє життя пов’язала з громадською діяльністю. Була активістом ветеранського руху міста, передавала свій багатий військовий і життєвий досвід молодому поколінню. Валентина Трохимівна завжди користувалася повагою у людей. Її знали, любили, нею захоплювалися, з неї брали приклад.


Смерть невблаганна, вона забрала не просто прекрасну людину, не просто легенду Кременчука, прекрасну жінку, але й кременчужанку з Великої літери – патріота свого міста. Не стало Валентини Трохимівни Камишнікової, але світла пам’ять про неї навічно залишиться в наших серцях.


Кременчук і кременчужани глибоко сумують з приводу тяжкої непоправної втрати і висловлюють щирі співчуття рідним та близьким Валентини Камишнікової.


Додано:


8 травня на засіданні виконкому Кременчуцької міськради мер Віталій Малецький запропонував у майбутньому назвати одну з вулиць Кременчука на честь його легендарної визволительки Валентини Камишнікової.


Автор: Катерина Турубара Джерело фото: пресслужба мерії Кременчука
Теги: некролог
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх