У Кременчуцькій міськраді збільшиться кількість жінок-депутатів до 17

7.03.2020, 10:14 Переглядів: 2 448

Скільки треба партіям кандидаток у Кременчуці та в області

Не менше 17 жінок-депутатів має бути в Кременчуцькій міській раді у наступній каденції. Про це йдеться в матеріалі сайту Чесно. Якщо у цьому скликанні Кременчук має всього 10 депутаток, то після наступних виборів їх має бути не менше 17. Ці зміни повязані з гендерною квотою з огляду на вимоги Виборого кодексу (ст.219). 


- У кожній п’ятірці партійного виборчого списку має бути щонайменше двоє кандидатів кожної статі. Тобто гендерний мінімум для жінок і чоловіків становить 40%. Про це йдеться у Виборчому кодексі України, який нардепи ухвалили напередодні Нового року. Партійна система обов’язково діятиме на виборах до всіх рад, де кількість виборців перевищує 90 тисяч. До цього переліку потрапляють і Полтавська міська та обласна ради. - йдеться в матеріалі. 


На місцевих виборах гендерну квоту вперше запровадили 2015 року. Але тоді санкцій за її недодержання не було. Тепер же ЦВК вперше в історії України не зареєструє список партії, якщо виявить порушення квотного принципу. 


Законодавство підготувало для партій ще один виклик. Як роз’яснили Руху Чесно в ЦВК, згідно з новими правилами Виборчого кодексу, один кандидат/ка може балотуватися лише в одному окрузі – тобто в одну раду. Якщо в 2015 році одні й ті ж кандидатки від партії могли йти в облраду, міськраду, балотуватися на мера, то тепер один кандидат - одне балотування. А це означає, що одні й ті ж представниці партії не можуть закрити гендерну квоту партії в радах різних рівнів. 


Для того, аби висунути лінійку кандидатів на всі вакантні місця в Полтавській та Кременчуцькій міській раді, кожній партії потрібно мати в команді 17 кандидаток. 


Щоб балотуватися до обласної ради на всі вакантні місця, партіям потрібно ще додатково знайти 34 кандидатки.


 

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх