Коштовні дрібнички: у Кременчуці без тендеру витратять 1,67 мільйона гривень на поштові скриньки

28.11.2019, 16:23 Переглядів: 3 338 Коментарів: 3

 

Департамент ЖКГ замовив у одного ФОПа послуг із поточного ремонту (заміни) поштових скриньок – договори укладалися на кожну скриньку окремо, тому замовник і уникнув відкритих торгів

Як обійшли тендер 


Цього року у Кременчуці витратять 1 млн 671,6 тис гривень на поштові скриньки у 86 будинках. Звіти про закупівлі розміщені в системі ProZorro. Замовником послуг із поточного ремонту (заміни) поштових скриньок виступив департамент житлово-комунального господарства.


Як бачимо, загальна сума, витрачена на скриньки, є доволі значною і перевищує 200 тисяч гривень – так званий поріг, який, відповідно до Закону «Про публічні закупівлі» зобов’язує замовника проводити відкриті торги. Проте у департаменті ЖКГ тендер обійшли: уклали окремі прямі угоди (без конкуренції, без економії) на заміну скриньок у кожному будинку. Сума кожної з угод коливається від 2,7 до 51 тис грн (залежно від кількості квартир у багатоквартирному будинку). Але, таким чином, кожна угода менша, ніж поріг – і департамент ЖКГ обходить проведення торгів.


Відповідно до Закону «Про публічні закупівлі» (ст. 2, п. 7), «замовник не має права ділити предмет закупівлі на частини з метою уникнення проведення процедури відкритих торгів або застосування цього Закону.


Предмет закупівлі один і той самий в усіх 86 випадках – «Поточний ремонт (заміна) поштових скриньок в житловому будинку №* (адреса) в м.Кременчуці». Різниця лише в номері й адресі – тож цим і маніпулюють чиновники, визначаючи окремі 86 предметів закупівлі і укладаючи прямі угоди – на власний розсуд.


Хоча закупівля могла б бути економічно ефективнішою: департамент ЖКГ міг би провести відкриті торги на всю суму, зазначивши в тендерній документації перелік адрес, де будуть встановлені нові скриньки.


 


Прес-служба мерії радісно відзвітувала про нові скриньки та розмістила фото - ціною питання та ефективністю закупівлі, звісно, ніхто не переймався. 



Улюблений ФОП


Заміну скриньок в усіх будинках замовили у ФОП Дарійчука Андрія Юрійовича. Відповідно до даних ЄДР, ФОП зареєстрований у 2016 році.


За даними аналітичної системи YouControl, за цей час (з 2017 по 2019 рік) ФОП встиг стати успішним за рахунок бюджетних замовлень, сума його контрактів сягнула 6,5 мільйонів.


При цьому всі контракти успішний ФОП отримав саме на допорогових закупівлях – участі у відкритих торгах не брав. ФОП Дарійчук є улюбленцем департаменту ЖКГ: більшість контрактів підприємець отримав саме в цього замовника.


 


Програма заміни поштових скриньок в місті розпочата з 2017 року. Чому саме скриньками бюджет вирішив підтримати співвласників багатоквартирних будинків? Адже за ці гроші можна було б, наприклад, реконструювати систему опалення в 3-4 будинках, якщо вже так хотілося допомогти людям утримувати їхнє житло (вартість модернізації опалення 335-550 тис грн, дані ми теж взяли з ProZorro, закупівлі ДЖКГ).


Учора стало зрозуміло, що саме готуються кидати у ці поштові скриньки: комунальна телерадіокомпанія витратить 9,3 млн грн бюджетних грошей на газету «Кременчуцькі новини» тиражем 44 000 екземплярів. Газета «суто випадково» почне виходити у рік місцевих виборів.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 3

739
1
28 листопада 2019 18:22

навіщо ті скрині? Газети давно ніхто не виписує, і листи не пишуть.


8 4
0
28 листопада 2019 19:44

Схоже на спробу видати закупівлю як "роботи", де поріг складає 1,5 млн. грн. на кожен з будинків. Навіть договір чомусь містить посилання на будівельні стандарти та акти КБ-2в і довідки КБ-3 щодо прийому-передачі виконаних робіт. В той же час в системі Прозорро закупівля йде як "послуги" і там загальний поріг 200 тис. грн. на весь код CPV за ДК 021:2015. Можна передавати матеріали в Держаудитслужбу.

 

P.S. Сумніви щодо правильності у виборі коду закупівлі


5 1
540
1
28 листопада 2019 19:57

Цитата: Туся

навіщо ті скрині? Газети давно ніхто не виписує, і листи не пишуть.

А Автограф та подібна макулатура що по під'їздах валятися будуть? stuck_out_tongue_winking_eye


7 2

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх