Субсидія і доходи: на що слід звернути увагу кременчужанам

14.10.2019, 13:13 Переглядів: 6 255

 


Обласний департамент соціального захисту нагадав, як правильно заповнювати декларацію про доходи на субсидію та про які зміни слід обов’язково повідомляти в управління соцзахисту на місцях


На що слід звернути увагу при декларуванні доходів і витрат?

Інформацію про доходи осіб, які подають заяву на субсидію, органи соцзахисту отримують самостійно – від фіскальної служби, Пенсійного фонду. Тож у заяві зазначається лише джерело доходів (місце роботи або пенсія).


Однак департамент соцзахисту Полтавської ОДА  нагадує: слід ретельно задекларувати види та суми доходів, інформація про які відсутня в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків та Державному реєстрі соціального страхування.


Це можуть бути таки види доходів:

  • дохід від здачі майна в оренду;
  • доходи від реалізації власної продукції, майна;
  • недекларовані доходи, отримані під час роботи за договором цивільно-правового характеру;
  • стипендії, які отримують студенти – члени сім’ї одержувача субсидії;
  • інші надходження (зокрема, закордонні перекази).

Що слід обов’язково зазначати в декларації:

  • Інформацію про членів домогосподарства (членів їх сім’ї*незалежно від місця реєстрації), які здійснили одноразову купівлю (або іншим законним способом набули право власності) майна на суму що перевищує 50 тисяч гривень, або оплатили послуги на таку ж суму.  Ці дані зазначаються в декларації, якщо купівля мала місце протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії. У декларації зазначається вид, вартісті та дати здійснення купівлі (оплати) майна або послуг.
  • Відомості про транспортні засоби (зокрема і причепи), які зареєстровані в установленому порядку і з дати випуску яких минуло менше ніж 5 років (крім мопеда). Транспортні засоби мають зазначати особи, які входять до складу домогосподарства, а також члени їх сімей* незалежно від реєстрації їхнього місця проживання.

*Маються на увазі випадки, коли чоловік, дружина або неповнолітні діти подружжя зареєстровані окремо. Якщо повнолітні діти зареєстровані окремо – це вже інша сім’я та домогосподарство, тобто в цьому випадку доходи повнолітніх дітей не враховуються при призначенні субсидії батькам.

 

Що потрібно зазначати у відомостях про членів сім’ї у декларації доходів і витрат?

Декларація про доходи подається щодо зареєстрованих та членів сімей всіх осіб зі складу домогосподарства незалежно від місця проживання, які досягли 14-річного віку. Тобто, навіть у разі, якщо члени сім’ї (чоловіка, дружини, неповнолітні діти) проживають в іншому місці, інформацію щодо них все одно слід вказувати у декларації.


Відносно тих, хто зареєстрований за адресою домогосподарства, але там не проживає, слід вказати «не проживає» у графі «примітки».


Про які зміни необхідно повідомляти?

Якщо під час отримання житлової субсидії у вас змінився склад сім’ї, склад зареєстрованих у житловому приміщенні, набір житлово-комунальних послуг, з’явився транспортний засіб (зокрема, й причіп) із датою випуску до 5 років, було придбано (отримано у дар, спадщину, в інший передбачений законодавством спосіб) майно, товари або сплачено послуги на суму понад 50 тисяч гривень, слід повідомити про це орган, що призначив вам субсидію.


І зробити це потрібно протягом 30 календарних днів – не пізніше.


Як здійснюється перевірка субсидій та які її наслідки?

Недостовірні відомості в деклараціях про доходи та не повідомлення про суттєві зміни можуть стати причиною позбавлення субсидій.

Соціальні інспектори перевіряють достовірність наданих відомостей, що впливають на право та розмір житлової субсидії. Вони звіряють дані декларацій із державними реєстрами, зокрема щодо наявності квартир, будинків, транспортних засобів тощо.

Також інспектори можуть обстежувати матеріально-побутові умови домогосподарства.


У разі виявлення факту надання громадянином недостовірних даних суми надміру виплаченої житлової субсидії підлягають поверненню.




Автор: Тетяна Донченко Джерело фото: vzhovkvi.com
Теги: доходи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх