Мінрегіон «відхрестився» від «чесної платіжки» на тепло

8.10.2019, 08:18 Переглядів: 4 861 Коментарів: 1

 

Два державні відомства не порозумілися – у результаті мерія Кременчука «їсть попкорн» і не збирається знижувати тариф на тепло до граничного рівня, встановленого урядом

КП «Теплоенерго» нещодавно презентувало нові тарифи на теплову енергію та постачання гарячої води. Проєкт тарифу на теплову енергію для населення (з використанням лічильників) - 1799,94 грн за 1 Гкал на 399,94 грн вище за граничну ціну (1400 грн за 1 Гкал), встановлену урядовою Постановою № 560 від 26.06.19 р. «Деякі питання захисту прав споживачів житлово-комунальних послуг». Так само вищі за урядову межу й інші тарифи: за 1 кв м опалювальної площі; на гарячу воду.




«ТелеграфЪ», не вдовольнившись усним поясненням чиновників, звернулися до мерії із запитом, щоб отримати документи, якими виконком керується, не виконуючи цю Постанову. Ми отримали відповідь на свій запит.


 

Так, виконком Кременчуцької міськради надав своє листування з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Зокрема, мерія листом від 26 червня просила Мінрегіон надати роз’яснення щодо виконання вимог Постанови №560.

У відповідь надійшов лист з Мінрегіону, підписаний 29.08.19 року заступником міністра Кругляком.


Ось основні тези:

  1. Мінрегіон повідомив про те, що не погоджував проєкт Постанови щодо граничних тарифів посилаючись на те, що вона не відповідає Законам «Про житлово-комунальні послуги» та «Про ціноутворення».
  2. Головним розробником Постанови був Мінюст – і Мінрегіон повідомив листом це відомство про не погодження проєкту Постанови.
  3. Мінрегіон вважає, що Постанова може мати негативні наслідки для підприємств теплопостачання і для споживачів комунальних послуг.

Виконком Кременчуцької міської ради також надав лист Мінрегіону до Мінюсту із зауваженнями до Постанові про граничні тарифи:

  1. ЗУ «Про житлово-комунальні послуги» не передбачає повноважень КМУ щодо встановлення граничних тарифів на послуги постачання теплової енергії та гарячої води.
  2. Запропонований Кабміном граничний розмір тарифів на комунальні послуги є необґрунтованим та таким що призводить до виникнення різниці в тарифах, за попередніми розрахунками – 7 млрд грн. У той же час зараз уже існує не погашена бюджетна заборгованість перед надавачам послуг за різницю в тарифах на суму 1 млрд грн, що утворилася до 1.01.16 р.
  3. Мінрегіон вважає Постанову про граничні тарифи втручанням у діяльність органів місцевого самоврядування, що суперечить Закону «Про місцеве самоврядування в Україні».

Завантажити повну відповідь виконкому Кременчуцької міськради на запит ТЪ (додаток-листи Мінрегіону) можна за посиланням нижче.


vdpovd-upr-ekonomki-2019-tarifi.pdf [276,12 Kb] (cкачиваний: 21)  


Отже, що маємо? Формально урядова Постанова є чинною – і обов’язковою до виконання. Водночас, ОМС можуть її не виконувати, посилаючись на те, що Постанова суперечить Закону про ЖКП, а Закон має вищу юридичну силу порівняно з Постановою.

Постанова №560 була затверджена урядом Гройсмана, Його уряд запам’ятається тим, що ухвалив не одну таку «талановиту» Постанову, яка потім не виконувалася. Згадаймо юридично недосконалі постанови про норми постачання газу (для населення без лічильників), які потім оскаржували та не виконували газові оператори.


Додамо, що за нового уряду Мінрегіон «змінив вивіску» і тепер називається Міністерство розвитку  громад та територій України.

Автор: Тетяна Донченко Джерело фото: pravo.minjust.gov.ua
Теги: тариф
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 1

194
8 жовтня 2019 14:26

Вже як пів року живем при Зепрезидентові,а прівет від пороха достаяють і до цього часу Партія Регіонов як та саркома її хімею травиш а вона метастазами(місцевими ,народними, депутатами)по всьому тілу(Україна) розлазиться


4 7

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх