«Пиляють залізо зранку до ночі»: 80-річній кременчужанці влаштували нестерпні для життя умови

11.09.2019, 12:02 Переглядів: 6 864 Коментарів: 4

  

Під вікнами Ніни Лесік на комунальній землі влаштувати майстерню, де ріжуть метал. При цьому підприємець не має документів на право користування земельною ділянкою. Ця історія — про бездіяльність міської влади: пенсіонерці не допомогли

«Три роки не можу відчинити вікно»


80-річна Ніна Лесік, що мешкає на вулиці Шишкіна на Третьому Занасипу, вже три роки не має спокою. Прямо під вікнами її приватного будиночку (метрах у п'яти) розмістилася майстерня, де ріжуть метал. Ніна Миколаївна — власниця половини хатки: у ній невеличка спаленька та кухонька-веранда. Вікна спаленьки якраз і виходять на майстерню — подітися нікуди.


 


Кременчужанка звернулася до редакції «Телеграфа», бо ні міська влада, ні поліція ніяк не допомогла їй боротьбі з гучним сусідством.


- Пиляють залізо зранку до ночі. Я три роки не можу відчинити вікно! Було таке, що навіть при зачиненому вікні я телевізора не чула. Навіть поліцію викликала, але доки вони приїхали — метал перестали пиляти (напевне, хтось їх попередив), а потім знову почали. Так я уже три роки живу... У мене діабет, хворе серце, було таке, що я з лікарні не виходила. Довелося залізти в борги, ставити пластикове вікно, щоб хоч якось захиститися від шуму. Телефонувала я й у службу допомоги мера, а мені так грубо відповіли: вони у своєму дворі — що хочуть, те й роблять. Викликайте поліцію. Ніби стіна якась! - обурюється пані Ніна. 


 


Вона розповіла, що раніше (на місці приватної майстерні) розміщувався склад ЖЕПу — він їй нічим не дошкуляв. Потім ЖЕП розформували, а на колишньому складі розмістилася гучна майстерня.


 


Між садибою пенсіонерки та її сусідами навіть немає огорожі — жінка натягнула сітку та насадила виноград. Але, звісно, він аж ніяк не захищає від звуків болгарки. За словами Ніни Миколаївни, керівник підприємства обіцяв поставити огорожу, та свою обіцянку так і не виконав.

 


«Хіба це майстерня?»


Побувавши в Ніни Лесік, ми завітали й до її сусідів – у відповіді на її скаргу, підписаній першим заступником міського голови Володимиром Пелипенком вказано, що господарську діяльність на ділянці, що на вулиці Попова, 60 (тобто за парканом Ніни Миколаївни) веде ПП «Медибуд». Керівника підприємства Василя Ємельянова на місці ми не застали. Його працівники поводилися доволі самовпевнено та повідомили, що в них уже й комісії були, обстежували та порушень не знайшли.


- Ми вважаємо, що бабуся такого похилого віку, що її вже лікувати треба, - висловився один з наших співрозмовників, який згодом назвався механіком Владиславом Миколайовичем.


- Тобто ви вважаєте, що умови, в яких вона живе — це нормально? - уточнили ми.


- А ви бачили, як люди в приватному секторі живуть, виживає, хто як може.


- Напевне, якби в мене під вікнами була така майстерня, я б теж скаржилася.


- Хіба це майстерня? Тут машини стоять — фактично ніхто нічого не робить. Ми у стані банкрутства!


Якраз на цій фразі у боксі біля виноградного паркану Ніни Миколаївни вмикається болгарка та глушить наш діалог…


- Сергій, зачекай, - зупиняє механік недогадливого працівника та продовжує переконувати нас, що умови життя поряд з їхнім підприємством цілком нормальні, і шум припустимий.


Та наші очі й вуха не хочуть у це вірити. Ми говоримо, що «ТелеграфЪ» буде радий отримати коментар і від підприємця Ємельянова та просимо працівників йому це переказати. Наразі він з редакцією не зв’язався.


Але питань у нас більше навіть не до підприємця, а до чиновників, які гуртом (тобто комісійно) обстежили земельну ділянку та й поїхали, залишивши пані Ніну слухати мелодії болгарки. Правда, надіслали лист…



Майстерня на комунальній землі розмістилася незаконно


Такий висновок ми зробили, уважно прочитавши відповідь виконкому Кременчуцької міськради на скаргу Ніни Лесік щодо «погіршення умов проживання, спричинених діяльністю СТО» на вулиці Попова, 60.


З листа ми й довідалися про таке:

  • підприємець Василь Ємельянов викупив частину будівель (на вулиці Попова, 60);
  • земельна ділянка, де розмістилося підприємство передавалася на праві постійного користування КГЖЕП «Придніпровське» - «для експлуатації та обслуговування адміністративного приміщення, прибудованого до жилого будинку, з господарськими будівлями», цей державний акт на землю є чинним – земля комунальна;
  • після реорганізації КГЖЕП «Придніпровське» його будівлю на вулиці Мічуріна, 57, під яку й відводилася земля, передали на праві господарського відання КГЖЕП «Автозаводське» і доручили провести інвентаризацію землі, щоб відокремити невелику частку землі підприємця;
  • підприємцю відмовили в наданні дозволу на розроблення проєкту землеустрою на земельну ділянку площею 0,652 га, бо вона — у межах сформованої комунальної ділянки 1748 кв м;
  • мерія засвідчила, що з підприємцем «досягнуто домовленостей щодо будівництва капітальної огорожі» після того, як за ним буде оформлена частина землі під його будівлями.

Отже, земля і досі в комунальній власності, про зміну її цільового призначення (під СТО чи іншу діяльність, не пов'язану з обслуговуванням будівель) - взагалі не йдеться. Звідси й наш висновок, що майстерня під вікнами пенсіонерки розмістилася незаконно.


 


 

Примітка: у назві ПП у виконкомі припустилися помилки, відповідно до ЄДР - ПП «Медибуд»


Керівник земельного управління виконкому Ірина Безверха, коментуючи ситуацію «Телеграфу», підтвердила, що в підприємця Ємельянова не укладений договір на право користування землею.


- Юридично не допускати порушень у користуванні землею має КГЖЕП «Автозаводське», оскільки зараз це їхній двір. Ємельянов хотів забрати, але йому відмовили, двір комунальний. Міська рада погоджується виділити лише невелику частку під будівлями підприємця після інвентаризації землі. КГЖЕП «Автозаводське» має саме хазяйнувати на своїй землі. Це все одно, якби у виконком хтось заліз, - висловилася Ірина Безверха про виробничу діяльність на комунальному дворі.

 


На якій підставі підприємець зайняв ділянку ЖЕПу?


Про це ми й запитали Оксану Кійло, керівника КГЖЕП «Автозаводське».


- ЖЕП «Автозаводське» до тієї підстави, на якій він там знаходиться, не має жодного відношення. Майно відчужується за рішенням виконкому, - відповіла вона, підкреслюючи, що підприємець Ємельянов купив одну з будівель, і після інвентаризації йому має бути надана частина землі під нею.


Ми спробували уточнити: якщо земля офіційно не відведена, то яким чином підприємець потрапив на земельну ділянку, якою має користуватися ЖЕП?


Чіткої відповіді ми так і не почули, хоча діалог був довгим.


- Не моє питання землею займатися. Нам доручали виготовити документи та внести в Державний реєстр. Ми це зробили, далі не наші питання, - заявила Оксана Кійло.



Що ж маємо в підсумку?


А маємо ми класичний приклад бездіяльності міської влади: є явне порушення у вигляді нецільового використання земельної ділянки. При цьому влада збирає комісії, пише папірці – і ніяк не вирішує проблему.


Нещодавно сесія міської ради затвердила Положення про самоврядний контроль за використанням земель. Його мета -  не допустити порушень законодавства та прав мешканців.


 


Що ж, подивимося: чи допоможе це Положення чиновникам і депутатам (особливо профільної депкомісії з питань екології та регулювання земельних відносин) захистити права 80-річної Ніни Лесік.

Автор: Тетяна Донченко Фото: Артем Коваленко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 4

184
11 вересня 2019 12:27

Кум, сват, брат. Коррупция. Ганьба.


31 1
163
11 вересня 2019 13:16

стандартная история - деньги занесли - глаза закрылись

видимо, и полиции регулярно заносят

 

всем все равно!


21 0
0
11 вересня 2019 15:31

Жалко бабулю :(


15 0
1 658
11 вересня 2019 21:36

Ничё вот теперь заживём,ой заживут,ну те кто в доле будет по откатам,может и бабуле будет спокойней.

 smile


2 1

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх