2 видихи, 30 натиснень: на центральному пляжі Кременчука показали, як відкачувати жертву води

26.06.2019, 14:38 Переглядів: 5 645 Коментарів: 4

 

Показали, як правильно робити серцево-легеневу реанімацію та штучне дихання

Вранці 26 червня на центральному пляжі Кременчука зібралися журналісти, представниці Спілки самаритян України, водолаз та рятувальники. Ціль зібрання - показати та розказати, як врятувати людину, яка почала тонути.


Тренерка Спілки самаритян України Оксана розповіла, що після того, як людину витягли з води, головне завдання - звільнити легені потерпілого від води. Для цього необхідно покласти постраждалого через коліно. Таким чином залишки води повинні вилитися з легень.


 


Потім варто перевірити дихання. В ідеалі протягом 10 секунд має відбутися 3 вдихи та видихи. Потім потрібно очистити дихальні шляхи від піску, водоростей. Робити це краще не голими руками, а попередньо обмотати руку тканиною.


Якщо людина дихає, то її варто перевернути на бік та чекати приїзду медиків. Рот треба відкрити, щоб витікала вода чи блювотні маси. Людину накрити фольгою, щоб та не перегрілася на сонці. Весь час варто перебувати біля потерпілого, щоб підтримувати емоційний та психічний стан.


Якщо вода з легенів вийшла, але людина не дихає, варто зробити штучне дихання. Якщо після цього дихання немає, варто виконувати серцево-легеневу реанімацію.


Потрібно накрити рот тканиною та зробити штучне дихання. Ніс постраждалого притиснути пальцями. Після цього варто прибрати своє обличчя від обличчя потерпілого, адже в цей момент з рота можуть потекти залишки води.


Серце знаходиться посередині грудей, тож долоні варто класти туди. Потрібно зробити два видихи в ротову порожнину постраждалого та 30 натиснень на грудну клітину. Проводити такі маніпуляції варто до приїзду швидкої.


Водолаз Кременчуцької рятувально-водолазної станції Анатолій пояснив, як успішно врятувати людину на воді. Коли особа тоне, вона починає панікувати. Тож під час рятування з води варто бути обережними і підпливати до потерпілого варто позаду. Рот та ніс постраждалого під час «транспортування» до берега мають бути над рівнем води.


 


Анатолій говорить, що зазвичай люди тонуть, тому що не розраховують свої сили. У 90% випадків утоплення пов'язані з алкогольним сп'янінням.


Також водолаз радить не купатися на самоті. Краще, щоб хтось слідкував за людиною з берега, адже у воді може вхопити судома або стати погано. Крім того, водолаз додав, що людина тоне тихо: не махає руками та не кричить.



За інформацією провідного фахівця відділу цивільного захисту Кременчуцького міськрайонного управління ДСНС у Полтавській області Ірини Сушко, з початку купального сезону в Україні потонуло понад 200 людей, на території Кременчука - дві людини, на території Кременчуцького району - 2 людини.


 


За словами Ірини, найчастіше люди топляться через те, що були нетверезими. Також небезпечним є купання на стихійних пляжах, де людям не відоме дно. Фахівець не радить забігати у воду, адже може виникнути серцевий напад або судоми.

Фото: Артем Коваленко
Автор: Євгенія Каблучка Фото: Артем Коваленко Відео: Артем Коваленко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 4

21
26 червня 2019 15:22

Абзац просто, вы это сейчас серйозно? Уже давным давно не кладут человека через колено и не выдавливают воду. Проверка и Очистка дыхательных путей, если нужно. Проверка дыхания методом вижу-слышу-чувствую и потом СЛР. И только через маску-клапан. Какая еще футболка или тряпочка? Паралельно вызывем "Скорую".

Поскольку человек воду больше глотает, чем она попадает в легкие и у него происходит лорингоспазм. Возможно "сухое" утопление. Сначала сделать 5 вдохов и только потом 30 нажатий, далее 2 вдоха и 30 нажатий.

 



Шановна Редакція, прочитайте Пункт 20!!! "ПОРЯДОК
надання домедичної допомоги постраждалим при утопленні"

Наказ Міністерства охорони здоров’я України 16.06.2014  № 398

 

5 вдохів - здається, рекомендація Европейської ради реанімації.


9 1
1 031
26 червня 2019 15:38

Всю жизнь боялся,что не смогу оказать первую помощь эпилептику , утопающему или роженице. Потому что все дают разные советы и особенно цыфры.  Одно скажу, когда то ребенок подавился конфетой.... испугался , но увидев как паникуют другие , шлепают по спине ,переворачивают вниз головой, ... пришел в себя (прием Геймлиха невозможен-ребенок маленький) и положив ребенка грудью себе на коленку рукой надавливал в сторону лопаток ....  все же"вытолкал" леденец. Но ужас пережил ... пол дня потом "телипало". Хотелось бы знать побольше правильной информации .


7 0
0
26 червня 2019 16:02

Самое интересное происходит без анонса. откуда журналисты узнали, что там будут такое показывать-рассазывать?

 

[У нас есть специальный хрустальный шар, в котором мы видим всё самое интересное. Администрация]


1 1
0
26 червня 2019 16:11

Ооо,зачет,хочется верить что телеграф все таки услышал меня)) и опубликовал материал спасения на воде!Благодарю! Кометатору выше,хочу сказать что неважно каким способом спасти жизнь человеку, главное не зассать ето сделать,не отморозится,не забить,мол на это есть скорая!!!!


3 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх