Львів'янин хоче перейменувати у Кременчуці вулицю

21.06.2019, 09:12 Переглядів: 10 493 Коментарів: 3

 

За його пропозицією мають змінити назву вулиці Паризької Комуни

Житель Львова Цюпка Олег-Володимир Андрійович надіслав звернення до Кременчуцької міської ради з вимогою перейменувати одну з вулиць Кременчука. Його запит розглядали 19 червня на засіданні з питань найменування об'єктів міського підпорядкування, увічнення пам'яті видатних діячів і подій, встановлення пам'ятних знаків у Кременчуці.


Мова йшла про вулицю Паризької Комуни, яка знаходиться на Третьому Занасипі. Пан Цюпка вельми занепокоєний декомунізацією Кременчука, а тому у своєму листі виказав думку, що назву вулиці Паризької Комуни слід змінити.


Деяких членів комісії це обурило: чогось же кременчужани не звертаються до мешканців Львова та не вказують львів'янам, що їм слід навести порядок у їхньому ж місті.


Та все ж у зв'язку із заявою пана Олега-Володимира підняли документацію періоду декомунізації, коли багато вулиць Кременчука змінили свої назви. Вулиця Паризької Комуни дійсно значилася у переліку тих назв, які надав Український інститут національної пам'яті у рамках декомунізації, бо вона носить назву революційного уряду, що захопив владу у Парижі після укладення перемир'я під час Французько-пруської війни. Цей уряд був оголошений марксистами першим в історії прикладом диктатури пролетаріату і став важливим символом комуністичного тоталітарного режиму.


Але у 2016 році у Кременчуці вирішили, що назва вулиці Паризької Комуни не має жодного відношення до тоталітарного режиму СРСР, який панував на території України. Революція сталася у Франції у 1871 році, комунізм настав у Парижі, але тоталітарного режиму там не було. Тому назва вулиці залишилася незмінною, адже поради Українського інституту національної пам'яті носять більше рекомендаційний характер.


Перед засіданням комісії провели аналіз та виявили, що наразі вулицю Паризької Комуни не перейменовували й у інших містах України: Полтаві, Черкасах, Чернівцях, Переяславі-Хмельницькому, Градизьку та інших.


Варто зазначити, що порядок зміни назви вулиці, передбачений законом, такий: спочатку потрібно дізнатися думку громадськості, перш за все, жителів цієї вулиці. Хоча остаточне рішення приймає міська влада, без громадського обговорення та узгодження вирішити таке питання неможливо. Громадське обговорення проходить протягом двох місяців, його як правило проводить ініціатор звернення.


Усі грошові питання, пов'язані з декомунізацією у 2016 році, брала на себе держава, на це спеціально виділялися кошти. Наразі зміна назв вулиць вже здійснюється на загальних підставах, а тому витрати на перейменування ляжуть на плечі громади, якщо комусь с мешканців потрібно буде змінювати документи.


Коли надходить запит про зміну назви вулиці, місцева влада має дати на нього офіційну відповідь протягом 45 діб. Тому львів'янину Цюпці вирішили надіслати листа, у якому роз'яснити процедуру перейменування вулиць та запропонувати йому за бажанням провести громадське обговорення серед жителів вулиці Паризької Комуни. Якщо він надасть матеріали зі згодою мешканців, питання розглядатимуть далі. Тож львів'янину, який так непокоїться про назви вулиць у Кременчуці, буде про що поміркувати.


Та ентузіастами повен і Кременчук. Якщо пан Олег-Володимир не візьме на себе таку місію, ініціативу львів'янина Цюпки підтримають представники Товариства української мови Кременчука. На засіданні вони заявили, що готові стати посередниками між містянами та владою у питаннях громадського обговорення перейменування вулиці.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 3

0
21 червня 2019 11:44

***. С фамилией бы своей разобрался ***... 


44 11
272
21 червня 2019 12:23

Цитата: VsegdaProtiv
С фамилией

та прізвище- норм... а от і"мя це шось-з чимось. Відповідні і таракани у нього бігють... краще б потурбувався навіщо перейменували провулок Жовтневий.... та й ще перейменували в С.Бандери!!!!sunglasses


39 6
0
21 червня 2019 12:40

Слушна думка, дивно, що досі вона існує на мапі нашого міста


11 58

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх