На земельній комісії виник скандал довкола гуртожитку УТОС у Кременчуці

28.05.2019, 17:11 Переглядів: 5 395 Коментарів: 7

 

Депутат Яцина заявив, що директор підприємства товариства сліпих Гришин хоче отримати собі 8 мільйонів за гуртожиток для сліпих у центрі міста. Сам Яцина зацікавлений у тому, щоб викупити землю

Мешканці гуртожитку для сліпих впевнені, що їм дадуть квартири

Сьогодні, 28 березня, на засідання профільної земельної депутатської комісії прийшли представники УТОС (Українського товариства сліпих). Вони просили винести на сесію питання про зміну цільового призначення земельної ділянки, на якій розташований їхній гуртожиток (вулиця Майора Борищака, 25, у центрі міста — навпроти пологового будинку). Зараз це земля для обслуговування гуртожитку, і йдеться про те, щоб змінити призначення на інше будівництво. Тобто знести старенький двоповерховий гуртожиток і на його місці у центрі побудувати щось більш пафосне. Натомість інвестор нового будівництва має купити мешканцям гуртожитку квартири — принаймні про таку домовленість говорили самі люди, посилаючись на Юрія Гришина, директора Кременчуцького учбово-виробничого підприємства Українського товариства сліпих (УВП УТОС). Мешканці гуртожитку запевняють, що уклали договори про забезпечення житлом.


Юрій Гришин прийшов на комісію разом з мешканцями та запевняв, що всі мешканці будуть забезпечені житлом: квартирами не менше, ніж 37 кв м. Наразі в гуртожитку зареєстровано чотири родини, повідомив він.


Питання виносили на минулу сесію міськради 24 квітня. Але потім депутати проголосували за технічну правку — і пункт про гуртожиток сліпих виключили.



Напередодні засідання комісії депутат Оксана Піддубна на своїй сторінці у Фейсбук написала, що мешканців гуртожитку фактично позбавили права отримати нові квартири, яких вони чекають по 20 років та під час комісії переконувала колег розглянути питання про зміну цільового призначення земельної ділянки.


Юрій Гришин також повідомив, що він разом із мешканцями був на прийомі в мера, і потім його переконали забрати заяву про зміну цільового призначення земельної ділянки, аргументуючи це тим, що депутати все одно не ухвалять рішення.


Мера Віталія Малецького на засіданні земельної комісії не було. Сумніви щодо проекту рішення про зміну цільового призначення земельної ділянки, де розташований гуртожиток, висловив секретар міськради Юрій Гриценко. Він наголосив, що мешканці повинні бути забезпечені житлом — мають бути гарантії, що їх не викинуть на вулицю.


- На той момент ніяких договорів ніхто не міг дати, - каже Юрій Гриценко.


Натомість Юрій Гришин запевняє, що такі договори вже є, і всім чотирьом родинам куплять на вторинному ринку квартири вартістю в еквіваленті $15 тисяч кожна.

 

- Але я взагалі не розумію, яким чином наші договірні відносини впливають на зміну цільового призначення земельної ділянки? Хоча ми пішли на вимоги мерії, але в переліку документів на зміну цільового призначення земельної ділянки цього немає, - каже Юрій Гришин.


«Нікому не цікаво, щоб ви знесли цю будівлю, і люди залишилися на вулиці»

Голова земельної комісії Руслан Ульянов заявив, що озвучить позицію мера.


- Нікому не цікаво, щоб ви знесли цю будівлю, і люди залишилися на вулиці...Ми хочемо переконатися, що ви виконаєте свої зобов'язання перед працівниками, і щоб це було законно, - сказав Руслан Ульянов.


Він також наголосив, що гуртожиток належить не підприємству, де працюють сліпі (і яким керує Юрій Гришин), а товариству сліпих. І земля теж мала бути надана УТОС (хоча за фактом зараз вона в постійному користуванні у підприємства (УВП УТОС). Руслан Ульянов наголосив, що наразі про зміну цільового призначення землі має просити товариство сліпих, яке є власником гуртожитку, а не підприємство, де вони працюють.


«Я хочу там побудувати,» - депутат Яцина

Тут виступив депутат Олександр Яцина.


- Ви говорите правду зараз? Ви хочете, щоб люди отримали квартири? - звернувся він до Юрія Гришина.


- Так, хочу, - відповів той.


- А скільки ви хочете грошей «зверху» отримати?


- Я? - перепитав Гришин.


- Так-так, 8 мільйонів! - продовжував Яцина.


- Ви там берете участь, чи що? - спитала Яцину Піддубна.


- Я брав участь з ним у перемовинах, - відповів Яцина.


- Яким чином? - уточнила Піддубна.


- Тому що я хочу там побудувати. Вислухайте правду. Я з ним зустрічався, а він каже: треба купити за 60 тисяч (доларів ред.) Він каже, що 60 тисяч потрібно на квартири, а «решта мені». Я його питаю — і скільки? «8 мільйонів». Я йому кажу: ти що, хворий на голову? Вибачте, що я так кажу. 8 мільйонів — йому! - обурювався Яцина, розмахуючи руками. (Гривень чи доларів — він не уточнив).


- А з чого ви взяли, що це особисто йому? Чого ви вводите в оману? - роздалися голоси мешканців.


Почалася перепалка Яцини з одним із мешканців гуртожитку, який запевняв, що довіряє директору, і 8 мільйонів підуть на розвиток підприємства.


- Та яка різниця? Якщо мені дадуть квартиру? - кричав мешканець.


 

Перепалка депутата Яцини з мешканцями

 
Яцина голосно відповів, що відмовився від проекту, та й інші інвестори теж, бо директор УТОСА «завищує планку» та порадив мешканцям самим вести перемовини про житло з інвесторами.


А чому б мерії не виставити ділянку на конкурс?

Після цієї суперечки депутат Олександр Роженко висловив іншу пропозицію: місто може забезпечити мешканців гуртожитку квартирами, а землю віддати інвестору на конкурсі — так, як і передбачає земельне законодавство.


Під час комісії ще довго сперечалися про зміну цільового призначення. Руслан Ульянов озвучив перелік документів, які має надати УТОС для зміни цільового призначення ділянки. Перш за все — це згода УТОС (а не підприємства) і гарантії забезпечення квартирами

- Чому, коли ми були на прийомі в мера, нам нічого не сказали про ці документи? - обурювалися мешканці.


- Тому що вони депутати, а ви холопи. Пішли! - висловився наостанок Юрій Гришин.


І люди на чолі з директором пішли з комісії...


На місці гуртожитку не вперше мостять багатоповерхівку

12 років тому гуртожиток сліпих у центрі міста вже був у епіцентрі скандалу. Нижче — посилання на матеріал Лариси Артеменко, який розповідає про схему, затіяну керівником підприємства УТОС.



Так, підприємство вже тоді зверталося до міської ради, щоб змінити цільове призначення землі та отримати дозвіл на будівництво багатоповерхівки з підземними паркінгами. Звісно, що в сліпих (і в їх товариства) немає грошей на таке потужне будівництво. Тож імовірно, права забудовника мали перейти бізнес-структурі, яка потім нібито надасть квартири людям у новій будівлі.


Але ця схема виглядала досить сумнівно: адже людям на час будівництва запропонували пожити в родичів... Хоча й тоді люди свято вірили, що директор підприємства УТОС Юрій Гришин хоче їм виключно добра.


Як бачимо (навіть із перепалки під час комісії) інтерес інвесторів до земельної ділянки в центрі міста з роками не вичах, а навпаки. Тож і опасіння депутатів щодо добрих намірів майбутніх забудовників цілком виправдані. Як і вимога забезпечити людей квартирами, перш ніж просити про зміну цільового призначення земельної ділянки. Саме таким і має бути підхід.


 


Тим часом у дворі, де розташований гуртожиток, вже розбирають гаражі, які колись теж належали УТОС та допоміжні будівлі. З усього видно, що ділянку вже готують під нову забудову. 


 


Автор: Тетяна Донченко Фото: Артем Коваленко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 7

294
28 травня 2019 18:37

Директор зайняв дуже неконструктивну позицію: намагається тиснути та брати нахрапом, а коли зайшла мова про документи, почав робити вигляд, що ми від нього вимагаємо щось таке, що принижує його честь та гідність.

 

Договори, які він підписав з людьми минулого разу є просто курам на сміх, не краще й ті, що він зараз підписав з жильцями гуртожитку - "про все гарне проти всього поганого". І якщо він залишить ці сімї на вулиці, то як ви думаєте, під його дверима чи під дверима мера будуть стояти скривджені та волати про справедливість? Крім того, після того, як вони знесуть цей гуртожиток - де жити майбутнім працівникам цього підприємства?

 

А ось цей хід водити за собою напівсліпих людей та накручувати їх - то вже взагалі за межею добра та зла. Дуже великі у мене особисто сумніви щодо його чесних намірів


7 7
169
28 травня 2019 18:47

Пане Ульянов, а як ви ставитесь дро пропозиції Роженка забезпечити людей квартирами за рахунок бюджету та й віддати ділянку під забудову прозоро - через конкурс? Адже вона - все ще комунальна власність? Адже фактично УТОСу для діяльності вона не потрібна? Чи УТОС таки не віддасть з постійного користування?


10 0
294
28 травня 2019 19:03

Цитата: Татьяна Донченко
забезпечити людей квартирами за рахунок бюджету та й віддати ділянку під забудову прозоро - через конкурс?

Це неможливо, тому що на ділянці мається обєкт нерухомого майна, який належить УТОС ( не Кременчуцькому підприємству, а саме УТОС), і без його згоди нічого з цією ділянкою ми не зробимо.

 

Місто може купити будинок, але не думаю, що нам його продадуть за ціною нижчою, ніж керівництво має намір на цій обородуці заробити. Тому шкурка не буде коштувати вичинки. 

 

Максимум, що ми можемо зробити - це прослідкувати, щоби вони спочатку забезпечили житлом своїх працівників, і зробити це до того, як рада прийме будь-які рішення щодо земельної ділянки. Це мінімум, що ми зобовязані зробити перед зміною цільового призначення земельної ділянки


5 4
364
28 травня 2019 20:42

А не краще зробити ремонт в цьому будинку і зберегти його для міста? Адже таких будинків в місті мало залишилося. Руйнують все навколо. Це ж історія.


18 4
294
28 травня 2019 22:30

Цитата: Хатаб
Руйнують все навколо. Це ж історія.

Слушна думка. Перевіримо, чи не віднесено його до памятників архітектури


8 4
0
28 травня 2019 22:52

*** Яцина+ мега не состоявшейся судья (рыло в пуху) просто на просто хотят нагреть руки..... Им все равно на инвалидов, банально *** кусок земли, ИМХО.


10 1
88
29 травня 2019 07:11

справедливо будет дать людям квартиры в этом же районе, рядом с предприятием, гда они работают.
за 15к$ они не купят новые квартиры в этом районе, где будут эти квартиры? на Раковке? как слепым оттуда добираться?


21 1

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх