У Кременчуці хочуть збільшити у 100 разів плату за землю тих, хто використовує присадибні ділянки для комерції

28.05.2019, 08:13 Переглядів: 4 648 Коментарів: 7

 

Інші ставки земельного податку в 2020 році не зміняться порівняно з тими, що діють у 2019 році

На сесії міськради, яка запланована на 26 червня, депутати розглянуть проект регуляторного акту про ставки земельного податку та пільги на 2020 рік. Рішення про ставки та пільги ухвалюється щорічно — на наступний рік.


Як сказано у Пояснювальній записці до проекту рішення та в аналізі регуляторного впливу, ставки земельного податку залишаться незмінними у порівнянні з тими, що діють в 2019 році.


Проте одна зміна усе ж передбачається, і торкнеться вона підприємців, які використовують присадибні ділянки у комерційних цілях — наприклад, створили в приватному секторі СТО, стоянку для авто, майстерню тощо. Для таких ділянок запропоновано встановити ставку земельного податку в розмірі 3% (замість 0,03%, який діє для присадибних ділянок). Таким чином, за бізнес на власній садибі доведеться платити в 100 разів більше, ніж зараз.


«Збільшення ставки податку за вказаним видом фактичного використання земельних ділянок надасть додаткові надходження до бюджету без процедури оформлення та переоформлення земельних ділянок за спрощеною процедурою оподаткування», - говориться в аналізі регуляторного впливу.


- Якщо людина платила, скажімо, 190 гривень податку на ділянку (на рік - ред.), то, тепер платитиме 19 000, якщо депутати ухвалять рішення про нову ставку для цієї категорії платників, - пояснює Ірина Безверха, начальник земельного управління виконкому Кременчуцької міської ради.


Вона наголошує, що даний проект рішення та нову ставку розроблено на доручення міського голови. Разом з податковою інспекцією проводили аналіз, як врегулювати ситуацію із бізнесом на присадибних ділянках та залучити підприємців до сплати земельного податку не на землях комерції.


- До цієї ставки земельного податку ще має бути розроблений механізм, як має діяти податкова. Якщо депутати ухвалять рішення, у нас буде ще півроку, щоб розробити цей механізм, - коментує Ірина Безверха.


- Але за фактом люди використовують ділянку не за цільовим призначенням (не для житлової забудови), фактично порушують земельне законодавство, виходить, влада не реагуватиме на порушення? Взагалі немає ніякого впливу, лише взяти більше грошей?


- Це землі приватної власності. Єдина державна установа, яка може перевірити на предмет цільового призначення — це державний інспектор за використанням та охороною земель. Більше ніхто не має права перевіряти приватну власність. І щоб оподаткувати, ми лише встановлюємо ставки податку. Ми не можемо здійснювати контроль за приватними землями.


- Я розумію, але, виходить, можна побудувати заводик у себе на присадибній ділянці, і за це нічого не буде?


Розумієте, ми отримуємо відповіді від інспекції. Зокрема, вони роз'яснюють, що магазин на присадибній ділянці — не зміна цільового призначення, це одна категорія земель — землі житлової та громадської забудови. Заводик уже інша категорія — землі промисловості.


- А СТО, стоянка?


- Зараз додали новий класифікатор — землі транспорту, оподатковуються як комерція.


- Але якщо об'єкт коптить, димить, заважає іншим людям у житловій забудові?


- Я не знаю, який підрозділ може припинити діяльність об'єкта, який функціонує, який податкова офіційно зареєструвала. ДАБІ (Держінспекція архітектурно-будівельного контролю) виявляє порушення в стадії будівництва. Хто може закрити існуючий об'єкт — я не знаю, - відповіла Ірина Безверха. 


Під час останнього засідання робочої групи з регуляторної політики депутати критикували очікуване підвищення ставки для бізнесу на присадибних ділянках. Зокрема, проти висловлювалися Оксана Піддубна, Олександр Кальченко.


Сьогодні, 28 травня, питання ще розглядатимуть на засіданні профільної депутатської земельної комісії.


Проект рішення про ставки можна завантажити нижче.


rshennya-na-2020-rk-proekt-na-sesyu.doc [484 Kb] (cкачиваний: 25)  


Нагадаємо, ставки земельного податку встановлюються від нормативно-грошової оцінки землі. Якщо ставка дорівнює 1,000 - землекористувач платить повну суму оренди (підприємства, ринки, заклади торгівлі, заклади побутового обслуговування та інше). Якщо ставка 0,3 (садівництво, городництво) - це 30% від нормативно-грошової оцінки землі.


У той же час, потрібно врахувати, що в Кременчуці діють понижуючі коефіцієнти до нормативно-грошової оцінки землі від 15 до 51%, і ставки земельного податку застосовуються вже до оцінки землі із застосуванням понижуючого коефіцієнта. Про скасування понижуючого коефіцієнту наразі не йдеться.


Автор: Тетяна Донченко Джерело фото: Дебет-Кредит
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 7

938
28 травня 2019 08:56

якщо під комерцію зайнято лише 1/5 площі ділянки, то підвищена ставка діє лише на 1/5 чи на всю площу?


3 0
1 031
28 травня 2019 08:59

Поснимают вывески (если были) и продолжат работать уже нелегально (ночью например) или типа "для себя или кума ремонтирую" и др. 


8 0
169
28 травня 2019 09:18

Цитата: почемучка

якщо під комерцію зайнято лише 1/5 площі ділянки, то підвищена ставка діє лише на 1/5 чи на всю площу?

Попередньо  говориться про те, що ставка під комерцію діє лише на ту частину, що під комерцією


2 0
181
28 травня 2019 09:35

Ай молодці! Нічого людям на себе працювати, хай ідуть на заводи, а то "розпустилися", як не самі на себе працюють, так по закордонах роз"їхалися, а на заводах ніхто працювати не хоче.


11 0
150
28 травня 2019 10:05

Вообще афигели? Предлагаю ввести налог на зрплату чиновникам, примерно 3%.


9 0
417
28 травня 2019 11:59

Так Зеленський казав про 5% від легалізації доходів. Чи у нас зразу 1000%, щоб двічі не ходити.


3 1
604
28 травня 2019 17:48

Безмірна жадібність і безкарність-ось фактори,які дозволяють так званим депутатам навіть обговорювати такі проекти.У людини-ПРИВАТИЗОВАНА ділянка.І якщо він там щось побудував-хто має право зазіхати на його статки?Якщо його підприємство димить чи гуркотить,а він ці питання врегульовує з сусідами-яке діло депутатів до нього?Що в своєму житті побудували оті безверхі і інші?

А от ділити ,віднімати та красти збюджету вони навчені.Пам'ятаєте,вони вже збільшували в 100 разів плату за оренду землі і дві тисячі підприємців закрили свої справи і залишилися без роботи.Я раніше думав,що румуни жорстко повелися з чаушеску.А тепер думаю,що правильно!


6 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх