Новина для підприємців: інспектор Держпраці у Кременчуці тепер не прийде в будь-яку годину доби

18.05.2019, 13:30 Переглядів: 8 888

 

Причина — рішення суду. Проте планові та позапланові перевірки Держпраці залишилися, але їх порядок інший. Інспектор не зможе прийти без попередження у будь-яку годину доби. Інспекторів праці при виконкомі не буде. 

Інспектор не прийде в будь-яку годину доби

Держпраці у Кременчуці, як і в цілому у країні, призупинила інспекційні відвідування. Таку інформацію підтвердив «Телеграфу» Григорій Гриценко, заступник начальника відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів управління Держпраці у Полтавській області.


Причина призупинення відвідувань - рішення Шостого апеляційного адміністративного суду у справі за позовом підприємців. Так, суд визнав протиправною та нечинною Постанову КМУ № 295 від 16.05.17 року «Деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».


Ця Постанова затверджувала:

  • Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю (містить правила інспекційних відвідувань та невиїзних інспектувань);

  • Порядок здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю (містить правила проведення виїзних перевірок).


Пункт 11 Порядку здійснення державного контролю передбачав, що інспектори мають право без попередження приходити до підприємців з метою виявлення неоформлених працівників «самостійно і в будь-яку годину доби з урахуванням вимог законодавства про охорону праці проходити до будь-яких виробничих, службових, адміністративних приміщень об’єкта відвідування, в яких використовується наймана праця».


Тепер таких прав інспектори не матимуть. 


 


Чим керувався суд

У соцмережах позивачі-підприємці радіють рішенню суду.


«Тепер місцеві інспекції з праці та інспекційні відвідування є незаконними. Перевірки можуть бути виключно державним органом з питань праці позаплановими, або плановими з дотриманням вимог законодавства», - написав на своїй сторінці у Фейсбук Сергій Доротич, голова ВГО «Союз захисту підприємництва», голова Громадської ради при Державній регуляторній службі.


 

«Ми виграли», - написав у Фейсбук Сергій Доротич


Адвокат Олена Доненко, яка захищала інтереси позивачів у суді, виклала на своїй сторінці у Фейсбук повний текст рішення суду. Вона також пише, що вже є виграшна справа на користь підприємця: Дніпропетровський окружний адміністративний суд визнав протиправною та скасував Постанову Держпраці про накладення штрафу на ФОП в сумі 335 070,00 вперше взявши до уваги скасування Постанови № 295. 



Суд керувався тим, що при ухваленні спірної Постанови не дотриманий порядок. Зокрема, проект її не був включений до плану підготовки регуляторних актів КМУ. Також суд вказує на невідповідність п. 1 Порядку здійснення контролю нормам статті 259 Кодексу законів про працю (КЗПП).


17 травня в «Укрінформі » відбувся брифінг щодо правових наслідків рішення суду. Інформацію розмістила на своєму офіційному порталі Державна регуляторна служба.


Так, коментуючи рішення суду, голова ДРС Ксенія Ляпіна зазначила:


«Таке рішення суду припинило хаотичну діяльність контролерів, які приходили на інспекційні відвідування, тобто відновило законний порядок проведення перевірок та баланс прав та відповідальності підприємців. Таке судове рішення не зменшує права працівників та покращить захист прав роботодавців та підштовхне уповноважені органи до реальної боротьби з тіньовою зайнятістю. Також це значно зменшить корупційні ризики».


Контроль буде, але в іншій формі

Територіальні підрозділи Держпраці очікують на власну нараду в Києві, де керівництво має роз'яснити, як проводити перевірки після скасування у суді Постанови №295 постанови у суді. Григорій Гриценко зазначає, що інспекційні відвідування мали позитивний ефект для найманих працівників — легалізацію їхньої праці.


- Якщо скасували інспекційні відвідування, все одно будуть інші перевірки, у іншій формі. Є міжнародна організація праці, є конвенції підписані та ратифіковані Україною щодо здійснення нагляду та контролю за дотриманням законодавства про працю. Буде Закон або інша Постанова Кабміну. Адже суд не визнав незаконною діяльність посадових осіб, які здійснюють нагляд та контроль — скасована лише сама Постанова щодо інспекційних відвідувань, - зауважує Григорій Гриценко. 


Відповідно до Постанови, визнаної нечинною судом, органи місцевого самоврядування могли залучатися до виїзних перевірок. Сесія міської ради у лютому цього року ухвалила рішення про дві штатні одиниці місцевих інспекторів праці, які складатимуть протоколи за порушення. На посади оголосили конкурс. Проте людей на ці посади так і не встигли прийняти, тож інспектори праці при виконкомі (яких «скасував» суд) у Кременчуці й не працювали. До речі, право накладати штрафи за актами, які складуть місцеві інспектори, надавалося міському голові. Відповідно, зараз таких повноважень він не матиме. 




Але при виконкомі працює робоча група з легалізації заробітної плати (у народі - «каральний батальйон»). Постанова №295, яка визнана нечинною, не регламентує діяльність цієї робочої групи, зауважує Григорій Гриценко. Разом із тим, робоча група, попри народну назву, не має каральних функцій (тобто не може накладати штрафи): вона має право вести роз'яснювальну роботу серед підприємців, зазначає Микола Здойма, начальник управління економіки виконкому.


Проте слідом за робочою групою, яка проводила обстеження, могли без попередження прийти інспектори Держслужби праці — а вони вже мали право накладати штрафи за порушення трудового законодавства. Так, штраф за неоформленого працівника — 10 мінімальних зарплат (41 730 грн).


Допуск працівника на роботу без трудового договору міг коштувати 142 190 грн (штраф 125 190 за неправильне оформлення наказу плюс 17 000 — штраф керівнику за фактичний допуск працівника без трудового договору).


Цифри

398 інспекційних відвідувань провели інспектори Управління Держпраці у Полтавській області з початку 2019 року


74 роботодавця усунули порушення після інспекційних відвідувань


5 671 працівник був офіційно працевлаштований, із них: із 74 – за результатами інспекційних відвідувань, решта в результаті роз'яснювальної роботи.


34,75 млн грн — сума штрафів накладених Держпраці у Полтавській області (у цілому, не лише в результаті інспекційних відвідувань).


Дані управління Держпраці у Полтавській області

Автор: Тетяна Донченко Джерело фото: Сергій Доротич, Фейсбук
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх