«Одночасно читає три книги та зробив шашки з хліба», - мама військовополоненого моряка Богдана Головаша

1.05.2019, 15:27 Переглядів: 5 226

 

Мами трьох моряків з катера «Бердянськ» розповіли «Телеграфу», як їх сини проводять час в СІЗО «Лефортово»

У Кременчуці відбулася виставка картин «Повернення ДоДому», де кременчужани за вітринами дитячої бібліотеки мали можливість наживо подивитися на картини, які дістануться 24 морякам після повернення з полону. Виставку презентувала мачуха наймолодшого із полонених моряків Андрія Євгенія Ейдер.



- Я наймолодший на катері матрос Андрій Ейдер, це курсант на стажуванні Богдан Головаш, а це наш командир Роман Мокряк. Ми всі мами моряків з катера «Бердянськ», - креативно познайомила Євгенія Ейдер журналістів з мамами моряків.


 

На фото ліворуч: Ярослава Головаш, Євгенія Ейдер, Наталія Мокряк

 

У сильного чоловіка не може бути слабка мама

 

- На відміну від того разу суди пройшли дуже швидко. Десь о 5 годині все закінчилося, всім четвіркам продовжили термін тримання під вартою. – поділилася Ярослава Головаш.


Хлопці на суді розповіли рідним, що настрій у них хороший, зі здоров’ям все добре. Моряки не падають духом, за словами мам, надія, що це все скоро закінчиться не дає їм втрачати надію.


- Минулого разу коли була у Богдана, адвокат сказав, чого ви дозволили мамі приїхати вона ж плакати почне. А я сказала, що плакати не буду. У сильного чоловіка не може бути слабка мама. – поділилася Ярослава Головаш. – На цей раз доторкнулася до нього розплакалася в коридорі, але витерла сльози й зайшла в зал суду посміхаючись.
 



 

Ярослава Головаш


Богдан Головаш зробив шашки з хліба, а В’ячеслав Зінченко - смажить шаурму на кип’ятильнику


- Спортом та англійським займаються всі хлопці. Це основні заняття для всіх. У них дуже багато часу і його потрібно кудись дівати, це своєрідний лайфхак. Щоб не було нудно у Богдана був комплект шашок, але він виготовив з хліба ще один. В’ячеслав Зінченко навчився смажити шаурму на кип’ятильнику. А в електрочайнику готують суп. – розповіла мама Богдана Ярослава Головаш.


Богдан одночасно читає три книги, коли набридає одна, він просто замінює на іншу. 


Вірші з полону про кохання й полон в якому він більше сидить ніж служить


Андрій Ейдер наймолодший військовополонений моряк. У 18 років підписав контракт, встиг прослужити лише 1,5 місяці як потрапив у полон.


- Андрію пощастило у нього дві мами. Його рідна мама їздила на суд. І я дуже тішуся, що як вона передала, мала можливість обійняти та поцілувати його. Я, мабуть, з суду його швидше побачила, ніж його рідна мама, бо мені адвокат скинула фото. Я окрилена була. – сказала Євгенія Ейдер. - Андрій контракт підписав у 18 років жартує, що сидить більш ніж служить. Хоче додому, хоче по швидше побачити дельфінів.


 

Євгенія Ейдер


Мабуть, зараз десь у морі
Штормить та хвилі вище скель!
Навколо темрява повна.
Й тільки рідка блискавка
Іноді шлях освіщає…
Десь там, до порту йде відважний
Корабель!
Залізо в нього по шву вже пішло,
Вода потроху заповняє…
Нехай його несе на скелі…
Але він йде. Туди, де сонце
Туди, де небо блакитний колір має.
У тому місці він повинен бути…
Його чекають! Потрібно повернутись!

Ейдер Андрій 2019. Полон


«З цим одненьким листом видимо 5 місяців»


Листи написані від руки від рідних та близьких дуже затримується, десь на 2-3 місяці. За словами Євгенії, вони від Андрія не отримали жодного. Оскільки Андрій отримав поранення під час обстрілу він проходив лікування у «Матроській тиші», тоді листування було доступніше і його родина отримала найбільшу кількість листів, які стали крайніми за ці 5 місяців.


 
Катер «Бердянськ» після обстрілу російськими військами


Від Богдана Головаша рідні отримали 6 листів, два з них для брата-близнюка Руслана. Рідні Романа Мокряка отримали один лист, який сім’я перечитує вже 5 місяців.


Роман безкомпромісний, єдиний хто на кораблі спілкувався українською мовою. Ця вірність і безкомпромісність яскраво проявилася у 2014 році, коли Росія почала анексію Криму. Роман був одним з останніх з військових моряків, хто вийшов з Криму. В Одесі він жив на кораблі, оскільки дорого було знімати квартиру.


 

Євгенія Ейдер та Наталія Мокряк


Мама Романа Наталія Мокряк – волонтер, виховувала трьох синів. Наталія розповіла, що для командира катера «Бердянськ» Романа це завдання було крайнім перед підвищенням, тому після цього завдання Богдан Головаш мав отримати погони й очолити катер «Бердянськ».


- Роман написав про погоду, що таку зиму не бачив давно. Хоча і в нас була така ж сніжна зима, як в Росії. Він написав, що у нього все добре, хвилюється як там хлопці. Невеличкий лист на сторіночку, кожному присвятив по рядочку. Братові написав – бережи маму, а батькові написав, що все пам’ятає і все витримає. З цим одненьким листом видимо 5 місяців – розповіла Наталія Мокряк. Роман на суді сказав, що «Все буде Україна» й «ми повернемося на своїх катерах», а поруч з ним сидів Семедоцький й сказав: «Там же пробоїна в «Бердянську». «Нічого, латку налатаємо й вернемося», - процитувала Романа Наталія.


Батьки та рідні моряків спілкуючись між собою помітили, що всі хлопці вибачаються перед рідними за те, що їм доводиться це переживати.
Наталія Мокряк не стримує захвату та розповідає, що на виставці представлені два кораблі один з Кременчука, а інший з Кропивницького. Саме після Кременчука у Кропивницькому 2 травня відкриється виставка «Повернення ДоДому».


Дзвінок додому


Слідчі ФСБ Росії вперше за 5 місяців полону українських моряків дозволили їм зателефонувати додому. Адвокат Микола Полозов зазначив, що не знає про підстави ухвалення такого рішення слідчими ФСБ, втім додав, що сторона захисту постійно про це просила.


- Ми розраховуємо, що слідство прийме таке рішення стосовно кожного з 24 військовополонених українських моряків і вони зможуть хоча б по телефону почути голоси своїх рідних і близьких.- сказав захисник.


Наразі у Москві тривають слідчі дії відносно військовополонених українських моряків, зокрема вони та їхні адвокати ознайомлюються з постановами про призначення кількох експертиз.


Чи поставить крапку у звільненні Міжнародний трибунал?


Міжнародний трибунал з морського права 10-11 травня проведе слухання у справі проти Російської Федерації через захоплення українських кораблів і моряків біля Керченської протоки.


- Президент Міжнародного Трибуналу з морського права визначив дати слухань у справі щодо застосування тимчасових заходів до Російської Федерації щодо порушення імунітетів трьох українських військово-морських кораблів та двадцяти чотирьох членів їхніх екіпажів – написала на своїй сторінці в фейсбук заступниця міністра закордонних прав Олена Зеркаль.


МЗС України хоче через міжнародний трибунал зобов'язати Росію звільнити усіх 24 українських моряків. Водночас Росія стверджує, що скарга України «не має сенсу».


Нагадаємо, що 17 квітня Лефортівський суд Москви продовжив арешт усім 24 українським військовополоненим морякам на три місяці. Раніше термін досудового слідства продовжили до серпня.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх