111 днів полону Богдана Головаша: психіатрична експертиза та перформанс на матчі Ліги Європи «Динамо» - «Челсі»

16.03.2019, 13:20 Переглядів: 3 395

 

21 військовополоненому моряку, серед яких кременчужанин Богдан Головаш, призначили психіатричну експертизу

Понад 100 днів в російському полоні знаходяться українські моряки, яких захопили у Керченській протоці. Кременчужанину, старшому матросу катера "Бердянськ" Богдану Головашу 23 роки виповнилося вже в московському СІЗО "Лефортово". 



Мама полоненого моряка Ярослава Головаш згадує, як у 2014 році син відмовився примати присягу російську присягу в анексованому Криму.


- О 12 годині ночі він зателефонував і сказав, що нас змушують скласти присягу на вірність кримському народові. Я йому сказала, приймай будь-яку присягу, говори, що треба, тільки залишайся живим. «Як ви так можете говорити, коли я складав присягу українському народові. Я більш не буду складати ніякої присяги» – згадує слова Богдана мама кременчужанина. – Дитина навчила більше любити свою батьківщину. Може це пафосно звучить, але стала патріоткою України.


 


Мама Богдана Ярослава Головаш поділилася з журналістами, що емоції у неї зранку коли збирається до школи. В неї є година поплакати між тим як відрядила чоловіка на роботу й сама збирається до діток у школу.


- Найважче те, що я не можу йому нічим допомогти... Що я не знаю скільки це буде тривати… Що я безсила. – додала Ярослава Головаш.



Військовополоненому Богдану Головашу призначили психіатричну експертизу


Полоненому кременчужанину моряку Богдану Головашу російські слідчі призначили психіатричну експертизу. Також експертизу призначено Андрію Оприску та Володимиру Лісовому. Про це повідомив адвокат Микола Полозов, який координує роботу захисників у справі.


14 березня відбулися слідчі дії. Моряків та їхніх адвокатів ознайомили з постановою про призначення амбулаторної експертизи. Захисники українців заявили, що робити її не можна. Женевська конвенція не передбачає проведення відносно військовополонених будь-яких психіатричних експертиз. Адвокати українських моряків заявили клопотання про присутність на експертизі. Таким чином захисники зможуть надати військовополоненим юридичну допомогу.


Раніше слідчі дії відбулися щодо ще 18 моряків. Загалом амбулаторну психіатричну експертизу призначили 21 військовополоненому морякові. Слідчі дії щодо ще трьох українців мають провести наступного тижня – сказав Микола Полозов.


Родини військовополонених моряків виступили в Радбезі ООН


Донька військовополоненого моряка корабля “Нікополь” Ольга Оприско виступила на засіданні Ради Безпеки ООН. 


- Мій батько був одним з тих моряків, якого захопили російські силовики в нейтральних водах, коли вони поверталися додому. Я виступаю від імені 24 сімей, які позбавлені права бути зі своїми близькими – синами, чоловіками, братами, батьками. Я кожну секунду свого життя живу не тільки для себе, але і для батька. Чи можете ви уявити, як змінилося моє життя? Я не політик, я просто дочка, яка хоче, щоб її батько повернувся додому і обійняв її, – розповіла вона.


Ольга також висловила стурбованість тим, що до українських моряків і, зокрема, до її батька в РФ не відносяться, як до військовополонених, згідно з Женевською конвенцією.


- Женевська конвенція передбачає, що до них повинні ставитись гідно… Я прошу, щоб до батька, і до моряків ставилися відповідно до міжнародних норм… Я прошу всіх вас допомогти їм, саме це робить нас справжніми людьми, – додала донька українського моряка.



Санкції ЄС проти 8 росіян за захоплення українських моряків


Євросоюз запровадив санкції проти 8 громадян РФ за напад на українські кораблі в районі Керченської протоки та захоплення українських моряків. Під санкції потрапили члени екіпажів російських кораблів “Изумруд”, “Суздалец” і “Дон”, а також російські прикордонники, які брали участь в нападі на українців. У санкційному списку – контр-адмірал Сергій Станкевич, начальник прикордонного управління ФСБ по Криму і Севастополю капітан першого рангу Андрій Шеїн, командуючий військами Південного військового округу РФ Олександр Дворніков. Також у списку громадяни РФ Олексій Саляєв, Андрій Шипіцин, Олексій Шатохін, Руслан Ромашкін, Сергій Щербаков.


В ООН заявили, що захоплених ФСБ Росії українських моряків слід вважати військовополоненими


Українські моряки, захоплені ФСБ Росії біля берегів анексованого Криму, мають вважатися військовополоненими. Про це мовиться у доповіді Управління верховного комісара ООН з прав людини.


«Управління верховного комісара ООН з прав людини зазначає, що члени українського екіпажу, затриманого російськими органами влади в Керченській протоці 25 листопада 2018 року можуть вважатися військовополоненими і підпадати під захист, передбачений Третьою Женевською конвенцією», – мовиться у звіті.


Вони мають перебувати в статусі військовополонених, допоки компетентний суд не ухвалить інше рішення, зазначили в ООН. Це означає, що на моряків заборонено чинити тиск, залякувати і відмовляти в необхідній медичній допомозі.


Ультрас влаштували шоу на підтримку полонених українських моряків


Пред матчем фанати київського «Динамо» проведи акцію: збір допомоги діткам в дитячі будинки, взамін благодійники отримували прапорець ВМС України, яким скористалися на трибунах стадіону.

 

Ультрас «Динамо» перед матчем 1/8 фіналу Ліги Європи проти «Челсі» на НСК «Олімпійський» під час виходу команд на поле на двох секторах вболівальники утворили величезний прапор ВМС України. Яскравий перфоманс влаштували на підтримку полонених в Росії українських моряків.


 

 

Відзначимо, що перфоманс було чітко помітний на телекартинки, яка транслюється на багато країн світу, в тому числі і Росію.


 


- В цей день ми вирішили нагадати світу про українських полонених моряків, яких незаконно утримують росіяни і зовсім скоро планують судити. Війна триває, і про це не можна забувати... Яни Капу, Бердянськ, Нікополь! Свободу українським морякам! – написали ультра «Динамо» на своїй сторінці в фейсбук.



«Вас не зламати»: зірки спорту та естради написали листи полоненим морякам


Воротар збірної та «Шахтаря» Андрій П’ятов написав лист підтримки військовополоненим морякам. Моряки Богдан Небилиця, В'ячеслав Зінченко та Володимир Лісовий отримали не тільки слова підтримки, а й футболки зі своїми іменами.


- Хотів би всім нашим морякам, які знаходяться в полоні, передати слова підтримки. Упевнений, у хлопців сильний характер, вони подолають всі випробування з високо піднятою головою. Сил вам, хлопці, здоров'я, віри в себе, тримайтеся. Вас не зломити!, - написав Андрій П’ятов.


 


Капітан «Динамо» Сергій Сидорчук від всієї команди підбадьорив військових, які перебувають у полоні в Росії. Цікаво, що двоє полонених Василь Сорока і Олег Мельничук виявилися фанами київського Динамо.


- Хлопці, хочу висловити слова щирої подяки за вашу службу і сказати, що вдома Вас чекає вся наша велика українська родина. Ви - сила. Ви - взірець стійкості духу. Ваша мужність, честь, хоробрість, відвага і віра - це те, що залишиться величезним слідом, який дасть приклад підростаючому поколінню. Я знаю, що вам зараз важко. Як відомо, саме у хвилину відчаю і починає дути попутний вітер. Бажаю і вірю, що день зустрічі на нашій рідній землі настане дуже скоро. Тисну руку кожному з Вас. З великою повагою до Вас вся команда Динамо Київ, - написав Сергій Сидорчук.


Лист також написав співак Олег Скрипка та брати Кличко. 


Мер Києва Віталій Кличко написав від себе та брата Володимира листа старшому матросу малого броньованого артилерійського катера "Нікополь" Андрію Оприску, який є палким вболівальником братів-боксерів. 


- Привіт, Андрію! Сподіваємося, що цей лист дійшов до тебе і зараз ти його читаєш... Ми з братом дізналися від волонтерів, що ти - наш уболівальник і стежив за нашими боями у боксі. Сьогодні ж важкий і тривалий бій у тебе. За честь, за незламність твого духу, за відданість своїй Вітчизні та її громадянам... У київських школах хлопці та дівчата знають про наших доблесних моряків і пишуть вам листи підтримки. І вірять, що нашу землю є кому захищати. Це дуже важливо! Ми з тобою ровесники... І розуміємо, що не буває перемоги без боротьби, труднощів і самопожертви. Людину не можна зламати, якщо міцний її дух і якщо вона наполегливо йде до мети. Із тобою, з твоїми побратимами наша з Володею підтримка, наша віра в перемогу і ваше якнайшвидше повернення додому. Сподіваюся, ми познайомимося особисто. Обіймаємо! Великий привіт і слова підтримки хлопцям! - йдеться у листі. 

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх