Субсидія та обов'язковий платіж, або Як контролери «Кременчукгазу» ввели в оману споживача

14.02.2019, 08:18 Переглядів: 6 307

Якщо зекономлена субсидія покриває обов'язковий платіж, то сплачувати його не потрібно. Відтак контролери проінструктували споживача по-іншому...

Кременчужанин Юрій, мешканець приватного будинку на вулиці Івана Франка, що в Крюкові, за січень заплатив за газ, незважаючи на те, що переплата за рахунок зекономленої субсидії сягнула в нього понад півтори тисячі гривень.


- Контролер, знімаючи покази, сказала мені, що при наявності переплати за рахунок зекономленої субсидії все одно треба платити обов'язковий платіж, - розповів «Телеграфу» Юрій.


Споживач вирішив з'ясувати ще раз — і звернувся до Крюківського району газопостачання ПАТ «Кременчукгаз», чиї контролери й знімають показники лічильників на правобережжі.


- Там працівниця теж мені сказала, щоб я платив обов'язковий платіж. Я їй кажу: так у мене у касі не беруть платіж за січень! Кажуть — у вас переплата, у вас же субсидія, і ви зекономили. Раніше ж завжди платіж брався за рахунок економії. А вона мені каже, що зараз такого немає. Якщо не беруть, то гроші заплатіть наперед, за лютий. І я пішов та заплатив, - розповів Юрій.


Контролери ввели в оману споживача

А тепер подивимося, що каже законодавство з приводу субсидії та обов'язкового платежу. Постанова №848 від 21.10.95 року (зі змінами) визначає порядок надання субсидій населенню. П. 18 Постанови (остання редакція), зокрема, визначає, що переплату, яка утворилася за рахунок економії субсидії, можна використати в наступні розрахункові періоди


«У разі коли вартість фактично використаної послуги менша, ніж обов’язкова частка витрат на оплату такої послуги, громадяни сплачують її фактичну вартість. Сума житлової субсидії, яка не використана домогосподарством внаслідок економії, зараховується управителем, об’єднанням, виконавцем комунальної послуги на наступні розрахункові періоди протягом сезону, в якому призначено житлову субсидію, як оплата таких послуг та/або витрат на управління багатоквартирним будинком», - цитуємо Постанову.


Тобто, якщо сума економії перекриває обов'язковий платіж, платити його не потрібно. Раніше з цього приводу Мінсоцполітики вже надавало роз'яснення, і ми його публікували. Відтак контролери ввели в оману споживача.


«ТелеграфЪ» повідомив про цей випадок голову правління ПАТ «Кременчукгаз» Богдана Оксененка. Він пообіцяв, що на підприємстві проінструктують контролерів, щоб вони в подальшому не припускалися помилок.


На замітку

Питаннями субсидій займаються районні управління соцзахисту населення. Тож якщо у вас є сумніви, як платити — звертайтеся за роз'ясненнями до УСЗН, а не до виконавців послуг, яким вигідно отримувати за послуги «живі гроші», а не субсидії.


Контакти УСЗН:

УСЗН Автозаводського району: 79-14-88, 79-10-47
УСЗН Крюківського району: 6-13-63, 6-01-20. 


Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх