Стало відомо, як оформити відшкодування на муніципальну няню

31.01.2019, 12:35 Переглядів: 17 327 Коментарів: 3

 

Щоб отримати гроші від держави, батьки мають найняти лише «офіційну» няню

З 1 січня 2019 року набула чинності ініціатива «Муніципальна няня». Ініціатива «Муніципальна няня» - це можливість отримати компенсацію по догляду за дитиною до трьох років. Тобто, батьки можуть офіційно найняти няню, а потім отримувати відшкодування за кожен місяць роботи «помічниці».


В Уряді детальніше розповіли, що варто зробити, аби отримати грошову компенсацію на няню. Отже, безповоротна допомога прив’язана до прожиткового мінімуму для дітей. З січня 2019 року сім’я зможе отримувати щомісяця 1 626 грн відшкодування на послуги помічниці для своєї дитини.


Ця сума є додатковою до щомісячних виплат на дитину, які жінка законно отримуватиме впродовж трьох років декретної відпустки. Ця компенсація виплачуватиметься управлінням соціального захисту населення наприкінці кожного місяця, автоматично переглядатиметься щороку відповідно до прожиткового мінімуму на дітей віком до шести років, встановленого станом на 1 січня відповідного року.



Які документи потрібні


Батьки повинні обрати няню та укласти з нею цивільно-правовий договір, який не потребує нотаріального завірення. Крім заяви про надання допомоги, потрібно буде додати:

  • копію договору з нянею;
  • свідоцтво про народження дитини;
  • копію сторінок паспорта мами;
  • підтверджувальні документи про оплату послуги няні (виписка з банківського рахунка, розрахункова квитанція тощо).

Ці документи варто віднести в управління соціального захисту населення.


 

Муніципальна няня повинна бути ФОПом


Няня, яка хоче стати «муніципальною», має бути оформлена як фізична особа-підприємець. На сайті Уряду йдеться про варіанти:

  • фізична особа-підприємець КВЕД 97.00, КВЕД 88.91;
  • юридична особа-підприємець КВЕД 78.20, КВЕД 85.10.

Також варто відкрити рахунок в банку, на який надходитиме її заробітна плата.


На прикладі пояснюють, які податки сплачуватиме муніципальна няня.


- У містах-мільйонниках місячна заробітна плата няні коливається від 8 до 10 тис грн. Зареєструвавшись підприємцем 3 групи, жінка сплачуватиме щомісяця податок (5% від суми доходу) у розмірі 500 грн і ЄСВ – 816 грн (ЄСВ для ФОПів 3 групи у 2019 році становить 918,06 грн/міс - автор). Це загалом 1319 грн, - пояснюють в Уряді.


 


Та чи багато осіб на роль няні захочуть офіційно оформляти відносини з молодими батьками, щоб платити податки, коли є тіньова можливість? Хоча, для офіційних нянь також є переваги. Зокрема це може стати виходом для жінок, яким не вистачає років до виходу на пенсію. Також це допоможе в субсидій них питаннях.


- Якщо жінці на даний момент 55 років, її пенсійний вік за умови наявності 30-річного страхового стажу настане у 60 років. Але жінка має всього 25 років страхового стажу. Урядовий проект «муніципальна няня» дає змогу за 5 років інвестувати у свій страховий стаж, при цьому офіційно отримуючи заробітну плату, яка на даний момент прирівнюється до  середньої в Україні, і вийти на пенсію на три роки раніше.


- Оскільки більшість нянь в Україні - жінки працездатного віку, формалізація відносин з батьками стане практичною і для оформлення житлової субсидії. Адже офіційно безробітні громадяни мають право на допомогу лише за умови сплати ЄСВ. А у випадку відкриття ФОПа єдиний соціальний внесок сплачується щомісяця і впливає на збільшення страхового стажу такої людини, - повідомляє Кабмін.

Автор: Євгенія Каблучка Джерело фото: Урядовий портал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 3

209
31 січня 2019 21:14

мне одному кажется что это какая то дичь?


4 0
0
31 січня 2019 22:12

Цитата: IIoJIKuJIo
мне одному кажется что это какая то дичь?

Как ни странно, но все правильно. Первый раз вроде я вижу, что не стали наверху изобретать велосипед.
Мы на "загнивающем" Западе с такой системой на практике столкнулись. Только наша семья столкнулась по линии учебы школьника (2-й класс начальной школы). Если родители хотят нанять репетитора, они могут попросить деньги на это у государства, через школу. 
Система интересная (цены, условия, количество часов, предметы), но не в комментах.
Кратко. Школа нам в этом году разрешила по этой программе 2 предмета - математику и немецкий, гос-во дало деньги. Но не живьем, а мы нанимаем оф репетитора, сообщаем куда положено, каждый месяц он дает квитанции, гос-во ему их оплачивает.


1 1
0
1 лютого 2019 09:49

Євгенія, Ви якщо берете інформацію з інших джерел, то не виривайте шматки тексту з контексту.

 

Де взялося 5% = 500 грн податку?

Одразу ж сам і відповім - взялись вони з другої моловини цитати, яку Ви опустили:

В городах-миллионниках заработная плата няни колеблется от 8 до 10 тыс. грн. Зарегистрировавшись предпринимателем 3 группы, женщина платить ежемесячно налог (5% от суммы дохода) в размере 500 грн и ЕСВ - 816 грн., что в общем 1319 грн. Если женщине сейчас 55 лет.... і тд.

 

Здається мені, що це досить суттєва частина заяви, адже у нас місто далеко не "миллионник". І які в нашому місті середні зарплати у нянь, теж 10 тис. грн.?

 

А пресс-службі уряду слід би і знати, що з 1 січня 2019 року мінімальний розмір ЄСВ виріс разом із мінімальною заробітньою платою. І тепер становить 918,06 грн. 


3 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх