СБУ розслідує спробу захоплення влади в Україні, у справі фігурує Кременчук

4.01.2019, 15:05 Переглядів: 7 520 Коментарів: 1

У вересні 2018 року СБУ встановила, що у Кременчуці діяв підрозділ так званої "Української народної армії", яка мала на меті протистояти поліції та Нацгвардії

Служба безпеки України почала розслідувати проведення «Першого національного українського конгресу» і створення «Української народної армії» в Чехії як спробу захоплення влади.


24-26 травня 2018 року у Празі відбувся захід під назвою «Перший національний український конгрес» (ПНУК), на якому проголосили, що Верховна Рада України, Генеральна прокуратура України та Міністерство внутрішніх справ України нелегітимні і є злочинними організаціями, а ПНУК - єдиний легітимний законодавчий орган влади України.


На заході проголосили про створення також судової гілки влади - «Український народний трибунал», для виконання вироків «трибуналу» створюється власна спецслужба - «Таємна екзек'юта». 


Учасники ПНУК створили «Українську народну армію» (УНА). Завданням УНА була протидія Національній гвардії України та Національній поліції України з метою насильницького захоплення влади і повалення конституційного ладу. Розвиток військового формування на території України здійснювався за територіальною ознакою й передбачалося створення 5 «легіонів» УНА.


Згідно з листом Департаменту захисту національної державності СБУ від 26 вересня 2018 року, встановлено, що найбільш швидко відбувається формування керівного складу легіону УНА «Центр», підрозділи якого діють на території Києва, Київської, Житомирської, Вінницької, Кіровоградської, Черкаської областей та у Кременчуці. Відповідно до інформації Першого національного українського конгресу УНА «Центр» очолював командир Юрій Заболотний - друг Кий.


Лідером ПНУК є Рустам Ташбаєв. Також на з'їзді в Празі у травні єдиним кандидатом у Президенти України від ПНУК обрали активіста Євромайдану Івана Бубенчика, якого 3-го квітня 2018 року затримали на кордоні у «Шегинях». Активісту повідомлено про підозру за ст. 348 (посягання на життя співробітників правоохоронних органів) і ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю) Кримінального кодексу, при цьому з нього знято підозру за ст. 115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу. Проте 17 травня суд відмовився обрати запобіжний захід у вигляді домашнього арешту Бубенчику і передав його на поруки депутатів Верховної Ради Андрія Денисенка та Олега Петренка (обидва - позафракційні).

 

У грудні 2018 року київський суд за клопотанням СБУ призначив судово-лінгвістичну експертизу заяв, оприлюднених на з'їзді ПНУКа і особисто Ташбаєвим щодо захоплення влади в Україні.


Зазначимо, що на з'їзді ПНУК в президії секретарем сидів на той час керівник Кременчуцького осередку партії ВО «Свобода» Костянтин Красовський.


 


Він у перший день з'їзду заявив на своїй сторінці в фейсбук про вихід з партії. Для більшості однопартійців даний хід став несподіванкою.


 


«Кременчуцький ТелеграфЪ»зв'язався з Костянтином Красовським, який розповів, що заповнив анкету на сайті Першого національного українського конгресу для участі в конгресі, хто ще з Кременчука брав участь у цьому з'їзді він не знає.


- Ні. Мені про це взагалі нічого не відомо, - відповів Костянтин Красовський на питання чи викликали його на допит. 


- В Кременчуці діяла так звана «Українська народна армія». Хто її очолював у Кременчуці та хто входив у її структуру?

- Це («Українська народна армія» - ред.) вони створили після конгресу. Як мені відомо, взагалі ніхто цим не займався навіть в Полтавській області.


- Згідно з даними СБУ, у Кременчуці діяло таке формування.

- Можливо, мені про це невідомо.


- Чи берете зараз участь у цьому Першому національному українському конгресі

- Ні.


- На даний час Ви є членом будь-якої політичної партії?

- Ні, я позапартійний.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 1

604
4 січня 2019 16:45

Цікава історія.Мені заввжди було незрозуміло,чому в Кременчуці не знайшлося керівника свободи,що прийшлося "засилати козачка".


11 2

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх