«Миша, прости! Миша, прощай!» – кременчужане объяснили, почему расстались с Михаилом Саакашвили и его партией

30.12.2018, 17:00 Переглядів: 3 566

 

Кременчугская «Воля» идет на выборы отдельно от РНС

 Громкоголосый Михаил Саакашвили и педантичный Юрий Деревянко больше не политические партнеры. Деревянко в одностороннем порядке заявил о прекращении политического партнерства с «Рухом Нових Сил» (РНС).

Теперь РНС Саакашвили и партия «Воля» Деревянко идут на президентские выборы как отдельные политические проекты. Кременчугская парторганизация РНС полностью поддерживает Деревянко и его решение.


Почему же разошлись политические партнеры, которые так эффектно митинговали в 2017-м под стенами Верховной Рады?


 Деревянко на партийном форуме «Воли» сказал, что у них разные приоритеты: его приоритет – Украина, приоритет Саакашвили – Грузия. Фраза эффектная, но у «Телеграфа» возникли сомнения – не потому ли Деревянко расстался с Саакашвили, что тот утратил былую популярность, его почти забыли, и он уже не может работать эффектным узнаваемым лицом партии?


 «Воля» Деревянко объединилась с РНС Саакашвили в 2017 году. Это был пик популярности Саакашвили. Он тогда очень громко выступал на антикоррупционных форумах, бегал по крышам от преследователей, критиковал президента, злые СБУ-шники пытались схватить его прямо в ресторане, где он ел сациви (возможно, это было чахохбили). В общем, это был яркий сериал о приключениях Саакашвили в Украине, и он был на слуху. Но после того, как Саакашвили убрали из Украины, его очень быстро забыли. И теперь ему едва ли удастся собрать такое же количество зрителей под крышей, с которой он угрожал спрыгнуть.


 Впрочем, причина расставания двух партийных лидеров может быть иной. Поэтому «ТелеграфЪ» спросил о причинах разрыва Деревянко и Саакашвили руководителей кременчугской парторганизации РНС – Николая Кравченко и Олега Филипаса. На фото  они рядом с Деревянко: слева Кравченко, справа Филипас.


 



Координатор Кременчуцької міської партійної організації РНС Микола Кравченко:


– Пане Миколо, як ви прокоментуєте заяву вашого лідера Дерев’янка про припинення партнерства з Саакашвілі та вихід з його партії РНС?
– Більше ніж він сказав, я вам не скажу – у нас одна мета, одні цінності, але різні шляхи їх досягнення. Різне розуміння, що таке партійна робота. Влітку РНС не висунув власного кандидата на президентські вибори, і тоді Дерев’янко узяв на себе відповідальність та висунувся на президенти. Я вважаю, він зробив правильно, бо скільки ще можна переливати з пустого у порожнє? Треба системно працювати.


– Чому все-таки Дерев’янко розійшовся із Саакашвілі саме перед виборами? Чи не тому, що в Україні вже забули про Саакашвілі і він більше не паровоз, який може протягти за собою у велику політику?
– Мені здається, це не зовсім так. По-перше, Дерев’янко до останнього співпрацював з РНС, він навіть їздив на вибори до Грузії, а по-друге, може все так вирішилося через те, що вони не домовились у Голландії. Вони зустрічалися у Голландії, можливо, не дійшли згоди. А про що йшла там мова, він не коментував.
– На що сподівається ваш лідер та ваша політична сила, розійшовшись із Саакашвілі? Адже Дерев’янко – недостатньо популярна фігура, щоб мати реальні шанси на виборах президента, а Саакашвілі свого часу наробив багато галасу своїми антикорупційними форумами, він впізнавана постать, хоча й підзабута, куди ж тепер без нього?
– Вибачте, я вас переб’ю, бо ви дуже правильно сказали – саме наробив багато галасу, а треба не лише галасувати, треба системно займатися партійною роботою! Я не можу вам коментувати дії чи сподівання лідера нашої партії, гадаю, ближче до виборів з’явиться заява – або Дерев’янко когось підтримає, або його підтримають якісь громадські об’єднання. Дійсно, коли ми об’єдналися із Саакашвілі, прапором партії був Саакашвілі, натомість Дерев’янко завжди вів копітку командну роботу, у політиці він вже не новачок, тож я сподіваюся, що йому вистачить здорового глузду об’єднатися з представниками демократичних сил.


– З ким ви збираєтесь об’єднуватися? Невже з Гриценком, який щоразу вигулькує за три місяці до виборів, а після їхнього завершення знову зникає до наступних виборів?
– Такі рішення ухвалює партійний форум, я рядовий член партії (“Воля”, ред.), я не уповноважений відповідати на такі запитання.


– Добре, тоді останнє запитання щодо Саакашвілі. Чи не тому ваш лідер розлучився із Саакашвілі саме перед виборами, щоб не ризикувати репутацією через гучний скандал через переговори Саакашвілі з олігархом Курченком? Якщо цю історію пригадають та розкрутять, Саакашвілі може стати не лише баластом, а й каменем на шиї, хіба ні?
– Думаю, такий бруд до нас не пристане. Я вважаю, головна причина припинення партнерства – це різні способи досягнення мети. Саакашвілі налаштований на вуличні акції протесту, ми ж побачили, що ця тактика зараз не приносить потрібного ефекту, тому ми робимо ставку на системну партійну роботу. Можливо, ви маєте сенс, і шанси на президентських виборах у нас не дуже. Але за ними настануть парламентські, і ми маємо бути до них готовими.


Заступник координатора Кременчуцької міської партійної організації РНС Олег Філіпас:


– Пане Олеже, чому Дерев’янко вийшов З РНС?
– Я можу сформулювати лише таку відповідь: на спільній зустрічі Саакашвілі та Дерев’янка, на засіданні політради, було ухвалене рішення діяти надалі в окремих політичних проектах. Дерев’янко прийняв рішення йти на вибори президента самостійно і закликав приєднуватися тих членів РНС, які підтримують його позицію. Мета і у Саакашвілі, і у Дерев’янка однакова – це перемога над олігархатом. Можливо, ми розходимося у тактичних кроках.
– В яких тактичних кроках ви розходитися, точніше, ваші політсили розходяться?
– Я думаю, причина у тому, що ми займалися розбудовою політичної партійної структури, наша частина членів РНС вважала, що маємо брати участь у президентських виборах і висувати власного кандидата. Інша частина РНС так не вважала, і з кандидатом вони не визначились.


– Ви особисто підтримуєте кандидатуру Дерев’янка?
– Як член РНС, я підтримую кандидатуру Дерев’янка.
– Ви ще член РНС?
– Вже ні.
– Тобто ви офіційно вийшли з РНС?
– Фактично, так. За законом, ми наразі не раби в партії, коли я роблю заяву про вихід, значить, я вийшов з партії.


Справка «Телеграфа»:

 Партия Деревянко «Воля» объединилась с партией «Рух Нових Сил» Саакашвили в 2017 году, 19 апреля. Совместно они принимали участие в многочисленных акциях протеста, в том числе, и под Верховной Радой.

Партия «Воля» была создана в 2014 году, после Майдана. Её создатели – Егор Соболев и Юрий Деревянко. Потом они переругались, и Соболев ушел в «Самопоміч». Деревянко остался единственным лидером «Воли». Кстати, все эти годы он подчеркивал, что «Воля» – безлидерная партия.


 Кременчугская парторганизация «Воли» также создана в 2014 году. Тогда её координатором (так в безлидерной партии называют руководителей парторганизаций) стала известная кременчугская общественная активистка Ольга Тищенко.

Потом её сменил на посту участник АТО Николай Кравченко – в настоящее время он координатор РНС/ «Воли».


 В июле 2018-го Деревянко заявил о своем решении баллотироваться в президенты. А 24 декабря он сообщил о прекращении политического партнерства с РНС Саакашвили.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх