Як правильно домовитися із сусідами, щоб за шумний ремонт у вихідні не отримати неприємності

27.12.2018, 15:36 Переглядів: 6 922 Коментарів: 6

 

У статті юрист детально розповідає, за яких умов «вихідний» ремонт у квартирі не виллється у штраф за порушення статті адміністративного кодексу

Нещодавно «ТЪ» писав про випадок, коли кременчужанина оштрафували за ремонт у квартирі на вихідних. Тоді порушник пояснив, що він не може проводити ремонт у будні, адже «пропадає» на роботі зранку до ночі.


Після виходу матеріалу читачі у коментарях задавалися питаннями, а яким чином домовитися із сусідами, щоб не отримати штрафу? Чи існує законодавча модель такої домовленості? Щоб отримати відповіді на ці питання, «ТЪ» звернувся до юриста.


Коли заборонено робити ремонт і що робити, якщо іншого варіанту, ніж вихідний, немає

Як пояснив юрист Алі Сафаров, відповідно до статті 24 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», що проведення на захищених об'єктах ремонтних робіт, що супроводжуються шумом, забороняється у робочі дні з 21.00 до 8.00, а у святкові та неробочі дні - цілодобово.


Якщо у будні в дозволений час провести ремонт не виходить і для цього потрібен вихідний, потрібно домовлятися із сусідами.



Яким чином варто домовлятися

Юрист розповів, що варто отримати згоду на проведення ремонту в святкові та неробочі дні у власників квартир, які прилягають до «ремонтної» квартири. Експерт зауважив, що відповідний дозвіл поширюється лише на ремонтні роботи, а не на різноманітні вечірки.

Згоду потрібно отримати у письмовому вигляді. Можна домовитися і в усній формі, проте, за словами Алі Сафарова, бажано все ж таки дотримуватись письмової форми – це не дозволить сусідам потім відмовитись. «Добро» потрібне від сусідів прилеглих приміщень: зверху, знизу та з боків.


- При цьому бажано отримати згоду від усіх дорослих мешканців цих приміщень чи принаймні від осіб, на яких записаний обліковий рахунок даної квартири, - додав юрист.


Встановленої законом форми, який може слугувати прикладом для написання згоди, немає. Проте у цьому «документі» варто записати важливу інформацію: хто надав згоду, з якої квартири, кому саме, щодо якого саме дня.


Наприклад, згода може виглядати так:

Я, Каблучка Євгенія Іванівна, що мешкаю за адресою проспект Лесі Українки 5, квартира 23, даю згоду Іванову Івану Івановичу, власнику квартири 24 у будинку №5 за адресою проспект Лесі Українки, що є прилеглою до моєї, дозволяю проводити ремонт у святковий (неробочий) день 25 грудня 2019 року.


Навіть отримавши дозвіл сусідів, варто пам’ятати про рівень шуму. Експерт зазначив, що рівень шуму інструменту не повинен перевищувати санітарних норм цілодобово.


Вдень у квартирах та житлових будинках рівень шуму не має перевищувати 55 децибел, вночі – 45 децибел. Точно визначити «на слух» рівень шуму не можливо, адже такий метод має суб’єктивний характер. Проте, наприклад, все ж є усереднені орієнтири. Наприклад, людська розмова створює рівень шуму на рівні 30 дБ, а працюючий двигун автомобіля – 80.


Точно визначити рівень шуму допоможе шумомір. На просторах інтернету такі прилади коштують від 1200 гривень. Тож щоб не отримати додаткових витрат, варто сподіватися на товсті стіни квартири та хорошу звукоізоляцію, і що в сусіда немає шумоміра.


Який штраф загрожує за ремонт у недозволені години без дозволу

Порушення статті 182 Адміністративного кодексу України тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від п'яти до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 85 до 255 грн). Розмір штрафу для посадових осіб та громадян - суб'єктів господарської діяльності – більший. Мова йде про суму від п'ятнадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 255 до 510 грн.)


Якщо протягом року особа знову отримала протокол за порушення 182 статті, то громадянам це обійдеться в суму від п'ятнадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 255 до 510 грн) із конфіскацією звуковідтворювальної апаратури, піротехнічних засобів, інших предметів порушення тиші або без такої. Якщо повторне порушення вчинила посадова особа та громадянин - суб'єктів господарської діяльності – покарання у грошовому еквіваленті становить від п'ятдесяти до ста п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 2550 грн) із конфіскацією звуковідтворювальної апаратури, піротехнічних засобів, інших предметів порушення тиші.


Чи існують прецеденти у Кременчуці, коли «ремонтна» квартира письмово домовлялася з сусідами

Про випадки, коли кременчужани у письмовому вигляді брали згоду на ремонт, нам невідомі. Взагалі випадки, коли штрафують за гучний ремонт, трапляються рідко. Принаймні, за останні півтора року «оказія» з перфоратором стала першою у категорії «штраф за невчасний ремонт».


Тому, якщо з сусідами у вас не досить хороші відносини, варто перестрахуватися письмовою згодою.

Автор: Євгенія Каблучка Джерело фото: remontposobie.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 6

0
3 січня 2019 06:46

zzzzzz:
завести своего ребенка и вопрос отпадет такая же ситуация сверху, но ....у самого ребенок вырос уже, так что понимаю.....Как можно запретить маленькому ребенку бегать?!!!!как ему объяснить, что снизу живет дебильный дядя с приветом без детей и не понимает....


Да, *** - zzzzzz, видимо тоже нереально объяснить что он живёт в доме не один и что если с детства ребёнка не учить адекватному поведению и уважению соседей в многоквартирном доме, то он вырастет таким же ***.


9 2
0
3 січня 2019 09:17

Вот из за таких вот ***, как zzzzzz, которого и ***  не учили в детстве как вести себя в нормальном обществе и выростают наглые и хамовитые соседи, которые в детстве скачут по голове других соседей объясняя всем что ему можно так как он ещё маленький, а вырастая начинают устраивать пьянки с песнями и драки с соседями, которые пытаются их успокоить.


9 2
4 363
1
3 січня 2019 09:57

Цитата: нафаня-сан

zzzzzz:
..


Да, ***  - zzzzzz, видимо тоже нереально объяснить что он живёт в доме не один и что если с детства ребёнка не учить адекватному поведению и уважению соседей в многоквартирном доме, то он вырастет таким же *** ***.

сразу видно что детей нет....мне вас жаль. Интересно "учитель "с детства-с какого возраста ты начнешь объяснять ребенку про правила поведения в многоквартирном доме?


Цитата: Skype

Вот из за таких вот ***, как zzzzzz, которого и *** не учили в детстве как вести себя в нормальном обществе и выростают наглые и хамовитые соседи, которые в детстве скачут по голове других соседей объясняя всем что ему можно так как он ещё маленький, а вырастая начинают устраивать пьянки с песнями и драки с соседями, которые пытаются их успокоить.

нафаня зайди под своим именем. Школота 


1 10
0
4 січня 2019 14:59

У нас та же самая проблема с соседями. Но одни вполне адекватные и после нашего разговора, не знаю как они там объяснили ребёнку что прыгать и орать нельзя, но ребёнок успакоился. А вот другие соседи, хотя у них и ребёнок постарше, которому уже можно обьяснить что орать и прыгать в квартире нельзя, вообще ни как не реагируют на просьбы. Эта вторая семья и сами ведут себя постоянно неадекватно, вечно у них то танцы до 2х часов ночи, то орут как потерпевшие. Так что я полностью согласен с нафаней что поведение ребёнка зависит не от возраста, как говорит zzzzzz, а от воспитанности и адекватности его родителей. У перепуганных и неадекватных родителей и ребёнок такой же.


7 1
4 363
1
4 січня 2019 15:35

Цитата: piligrim
зависит не от возраста,
у вас есть 2-3-4-хлетний ребенок? судя по посту-нету, вот когда будет, тогда расскажете, как объяснить ребенку, который только начал ходить и радуется каждому своему шагу, что ему нужно сидеть смирно? вы хоть бы литературу какую почитали, для общего развития- пригодится. когда станете родителем....


1 8
0
4 січня 2019 16:23

zzzzzz:

как объяснить ребенку, который только начал ходить и радуется каждому своему шагу, что ему нужно сидеть смирно? вы хоть бы литературу какую почитали, для общего развития- пригодится. когда станете родителем....

Наш, кстати уже вырос, но он не "радоваться каждому своему шагу" слонячим топотом и криком как будто с него шкуру сдирают. И бывшие наши соседи до сих пор, при встрече, жалеют что мы переехали жить в другую квартиру, так как в нашу квартиру заселилась молодая семья, которая любит в шумной компании "пивка попить и повеселиться" до утра. И дети у них такие же "радостные" как и их родители. Так что не нужно нам тут про литературу умничать - "Хіба мати винувата,що дитина дурнувата?" 

 


8 1

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх