Нацполіція опублікувала переговори учасників договірних матчів: говорили про «Гірник-Спорт» та згадали «Кремінь» (уточнено)

18.12.2018, 11:01 Переглядів: 4 071

 

Правоохоронці опублікували розшифровки записів телефонних розмов суддів та організаторів договірних матчів. Арбітри намагалися шифруватися за допомогою «котлет», один з арбітрів навіть в розмові з дружиною обговорював можливість навідатися в церкву, щоб зняти порчу й добре отримувати кошти з «договірних матчів»

Департамент захисту економіки України та Національна поліція опублікували відео про листування і переговори футбольних суддів й організаторів договірних матчів. Міністерство внутрішніх справ планує розпочати третю хвилю боротьби з договірними матчами в Україні, тому особливу увагу приділяють футбольним арбітрам.


Протягом року проводились слідчі заходи з документування схеми організації договірних матчів, зібрана доказова база щодо організаторів і учасників 5 злочинних груп. У відеоматеріалі наявні переговори про матчі Першої ліги: «Миколаїв» - «Колос» (1:0), «Гірник-Спорт» - «Черкаський Дніпро» (1:0), «Нафтовик» - «Балкани» (1:1) і «Суми» - «Десна» (0:2).


До злочинних угрупувань увійшли: президенти клубів, тренери, гравці й арбітри.


В телефонних розмовах вони використовували зашифровані слова:

«котлета» - протиправна грошова винагорода
«три билета» - 3 000 грн
«асики» - асистенти арбітра матчу
«работать» - допомагати одній з команд за винагороду
«роспись» - додаткові грошові бонуси
Й традиційні «11» й «точка» - пенальті



В розмові про «договірний матч» засвітився «Кремінь»


Перед матчем «Миколаїв» - «Колос», який відбувся у квітні, у розмові арбітр та спостерігач арбітражу домовилися вплинути на результат матчу Першої ліги між МФК «Миколаїв» та ФК «Колос», виступаючи посередниками між «Колосом» та арбітром матчу, з метою надання останнім переваги на користь клубу під час матчу. Арбітр та спостерігач турбуються, що МФК «Миколаїв» запропонує «100» тоді вони не отримають свою частку, як це було 2 тури назад у матчі з «Кременем».


 


Спостерігач арбітражу (СА): Слышишь, сегодня у (називають ім'я арбітра) день рождения (арбітреом у цьому матчі був Дмитро Бондаренко, який народився 29.03.84, саме в цей день спілкувалися арбітр ФФУ та спостерігач арбітражу ФФУ)
Арбітр ФФУ (А): А-а-а
А: Давайте. Дам, попробую.

СА: Я бы хотел, чтобы ты дал информацию, как раз бы его поздравил и…
А: Там «котлета» будет полюбому у этих, у местных… и он с ними тоже нормально. Это ж Николаев, Одесса, они рядом.
СА: Та не, это все херня, я могу тебе сказать. Просто нам надо перебить их чуть-чуть и все, и будет все нормально.
А: Как мы перебьем, если там 100? Как мы можем?
СА: Сколько?
А: 100!
СА: Та не, там херня, ты шо такое.
А: Шо херня? У меня было так что
СА: Когда это было?
А: 2 тура назад, с «Кремнем»
СА: А, ну там может быть
А: Ну а тут что, тоже будет также
СА: Там меньше будет


УТОЧНЕНО. Розрахунки щодо допомоги «Колоса» не справдились й «Миколаїв» переміг з рахунком - 1:0. Це був 25 тур чемпіонату в Першій лізі сезону 2017-2018. 2 тури до цього «Кремінь» грав з «Миколаєвом», цей матч судив Віктор Арановський, який схоже домовлявся з Дмитром Бондаренком про допомогу команді з Миколаєва. Віктора Арановського підозрюють в участі у договірних матчах, зараз проти нього та ще низки суддів тривають слідчі дії. Проти ще одного фігуранта Дмитра Бондаренка розпочаті слідчі дії. 


Нагадаємо, що в першому весняному матчі 2018 року «Кремінь» приймав вдома «корабелів». Для кременчужан цей матч був не з легких: у 2 тайму «Кремінь» вийшов вперед, проте під кінець гри пропустив після навали суперника.



 

«Никто не будет знать, а мы с вами порешаем»


6 квітня «Гірник-Спорт» приймав «Черкаський Дніпро» в рамках 26 туру Першої ліги сезону 2017-2018. У ході розмови арбітр ФФУ просить спостерігача арбітражу ФФУ зателефонувати до «Гірник-Спорту» та повідомити, що арбітр ФФУ за грошову винагороду може їм допомогти перемогти.


 


В розмові зі спостерігачем арбітражу (СА) арбітр матчу, а цей матч обслуговував Віктор Арановський (наразі відсторонений від роботи), просить переговорити СА з адміністратором «Гірник-Спорту» (на офіційному сайті «Гірник-Спорту» адміністратором команди вказаний Валерій Полевой -ред.).


 


Після гри, яка завершилася на користь «Гірник-Спорту» (1:0), суддя Арановський разом зі спостерігачем арбітражу обговорили матч:
СА: У тебя по игре все нормально?
А: Так по игре нормально, но это… конечно… Так намучался с ними… Последние 25 минут это... был. Они тупо стояли, я такое творил там.. но ко мне никто не подходил (називає імя спостерігача арбітражу ФФУ) чтобы вы знали
СА: Я сейчас позвоню
А: Ко мне подошел после игры лысый это ихний помощник и говорит: «(називає ім’я арбітра ФФУ), большое тебе спасибо, мы должны. Мы что-то придумаем, что-то это».
СА: Ага
А: А перед игрой ничего, ни конкретики


Також в розмові згадується імя тренера «Гірник-Спорту», який в орудному відмінку починається на П й закінчується м – П…м. Таких в команді гірників двоє: головний тренер Сергій Пучков та тренер Костянтин Поліщук.


  


Нагадаємо, що у 2016 році «Гірник-Спорт» запідозрили у договірному матчі з «Іллічівцем» (зараз «Маріуполь»). В команді гірників провели «чистку» й деяких футболістів перевірили на детекторі брехні. У підсумку перевірки звільнили трьох футболістів середньої лінії поля: Сергія Гаращенкова, Олександра Гарбара й Максима Марусича.




Дружина вирішила відвести чоловіка до церкви через проблеми з хабарями


Департамент захисту економіки спільно з поліцією зафіксували розмову між арбітром ФФУ та його дружиною, в якій арбітр повідомив, що обидві команди пропонували велику кількість коштів за перемогу, він міг би закінчити ремонт, але команди зіграли внічию і він отримав «копійки». Дружина повідомила, що по приїзду вони сходять до церкви, тому що, швидше за все, його чоловіка «наврочили», тому він не може отримати достатньо хабарів за суддівство.


 


Дружина арбітра: … если мне, я могу представить, как тебе, слышь. Смех сквозь слезы.
Арбітр ФФУ (А): Ассистенты вишли покурить, на мне лица нету, пацаны говорять – ну…- это ж там, копейки, ну там просто бо отдельно мне, а отдельно им.
Д: Я понимаю, но это не 3 месяца, не 2 месяца продолжается
А: И они говорять … шо с тобой?
Д: Порча, скажи порча у меня.
А: Киця я такого просто еще не видел, это просто.
Д: Ну да конечно
А: 85 минута, это просто
Д: Давай не будем по телефону, ты приедешь, пойдем в церковь. Потому что больше я не знаю куда идти.
А: Зайка, надо не в церковь идти, я хочу уже батюшкой стать сам
Д: Слышишь, я думаю шо там слышишь, там больше вариантов
З дружиною арбітр обговорював, що за хабарі отримані від матчу вони планували облаштувати квартиру меблями, а тепер доведеться почекати.


Судячи з дати та згадування «Балкан», то це був матч між «Нафтовиком-Укрнафта» та «Балканами», який відбувся 22 квітня (29 тур), матч обслуговувала бригада арбітрів на чолі з Віктором Арановським. Тоді «Нафтовик» у першому таймі оформив авто гол, але на 86 хв зміг зрівняти рахунок (1:1).

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх