Полтавщина - одна з областей з найменшим згадуванням російських регіонів

8.11.2018, 15:05 Переглядів: 3 692

 

Назви вулиць Кременчука не відрізняються від загальноукраїнської тенденції. Садова, Шевченка, Гагаріна. Як і на честь кого називають вулиці в Україні та Кременчуці

Тexty.org.ua дослідили назви усіх вулиць в Україні. Серед 25 найпопулярніших «іменних» прізвища українців трапляються лише у 9 випадках. Серед них в ТОПі не лише російські та радянські діячі науки й культури, але й військові. Вулиця Гагаріна і досі друга, після неї йде вулиця Пушкіна. На першому місці - Шевченка.


Найпопулярніші вулиці


Загалом у містах та селищах міського типу, розташованих на підконтрольних українських територіях, більше 85 тисяч вулиць і 18 тисяч оригінальних назв. У багатьох містах України вулиці названі однаково, серед «найпопулярніших» вулиць як нейтральні назви, так і відомі особистості.


 


Кременчук не відрізняються від загальноукраїнської тенденції й має всі Топ-10 найпопулярніших назв вулиць: Садова, Шевченка, Миру, Молодіжна, Гагаріна, Лісова, Пушкіна, Лесі Українки, 1 травня.


 


Які найпоширеніші імена


Незважаючи на декомунізацію, в Україні залишаються поширеними вулиці, названі на честь російських чи радянських діячів. Серед 25 найпопулярніших лише 9 українських.


Зі списку найпопулярніших у Кременчуці немає лише 3: Грушевського, Комарова, Сагайдачного.


 


Російські міста та регіони на Полтавщині мінімальні


Російські міста та регіони також часто з’являються на карті України. Безперечне лідерство має вулиця «Московська» (нарахували 110 назв), одразу за нею - Бєлгородська (35), Волгоградська (26) та Ростовська (24).


Ці назви з’являються переважно в обласних центрах східного регіону. Лише в Тернопільській області їх немає зовсім.


Полтавщина одна з областей з найменшим згадуванням російських регіонів. Серед найпопулярніших Московську на порталі texty.org.ua видає у Полтаві та Кременчуці, хоче вулицю Московську в Кременчуці перейменували на Вадима Пугачова. Бєлгородської в Полтавській області немає, а от Волгоградська є в Гадячі, а Ростовська сховалася на правобережжі Кременчука у Крюкові.


 


Полтавщина одна з «найжіночніших» в Україні


Абсолютна більшість іменних вулиць в Україні названа на честь чоловіків. Зі 100 найпопулярніших імен на карті України лише 8 належать жінкам. Три з них (Космодем’янська, Терешкова, Чайкіна) - постаті радянської військово-патріотичної пропаганди.


Серед усіх іменних вулиць України жіночих лише 6%, чоловічих - 91%. Для 3% неможливо визначити стать або вони названі на честь сімей.


Трохи більше жіночих прізвищ можна побачити на карті в західному регіоні та Полтавській і Сумській областях. Найбільш чоловічою виявилась Херсонська область - тут із 800 іменних вулиць лише 33 мають жіноче ім’я (8 із яких - ім’я Лесі Українки).


В Полтавській області є всі ТОП-10 найпоширеніших жіночих імен назв вулиць:

  • 27 Лесі Українки
  • 10 Зої Космодем'янської
  • 3 Ольги Кобелянської
  • 1 Валентини Терешкової
  • 1 Соломії Крушельницької
  • 5 Лізи Чайкіної
  • 4 Княгині Ольги
  • 2 Марії Заньковецької


У Кременчуці з цього списку є: Лесі Українки, Зої Космодем'янської, Соломії Крушельницької Лізи Чайкіної та Марії Заньковецької та княгині Ольги. Хоча за даними texty.org.ua вулиці присвяченої княгині Ольги в Кременчуці немає.


 


Хорольська рулить


У кожній області є свої герої та місцеві традиції. Так, наприклад, 75% від усіх вулиць Культури розташовані в Харківській області, а 77% Чарівних вулиць - в Запорізькій. А у Полтавській області - Хорольська.


 


На Полтавщині вулицю Хорольську мають 8 міст та селищ: Кременчук, Градизьк, Полтава, Пирятин, Семенівка, Хорол, Миргород та Шишаки. Також вулиця Хорольська є у Києві, Чернівцях та Харкові.


 


На Донбасі лідирують рослини


Лідерами наповнення міського ландшафту назвами дерев і квітів є Харківська та Донецька області (лише підконтрольні території). Таких назв більше у східному регіоні країни. Полтавщина в цій статистиці середньостатистична - від 100 до 200 назв.


У Кременчуці є вулиці та провулки Вишнева, Калинова, Виноградна, Яблунева й Абрикосова, проте немає Соснової, Каштанової, Вербної, Березової та Горіхової.


 


Пропонуємо самостійно подивитись, в яких ще містах є вулиця з такою ж назвою, як та, на якій ви живете

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх