У лікарні «Кременчуцькій» показали, як виглядає кардіоцентр

30.10.2018, 13:35 Переглядів: 8 727

 

Кнопки виклику біля ліжок, історії хвороб пацієнтів у електронному вигляді, система подачі кисню — це лише кілька пунктів з довгого переліку зручностей, за допомогою яких лікарі рятують хворі серця кременчужан. Далі детальніше про палати пацієнтів, обладнання та спеціалістів, що працюють в Кардіоцентрі

Оновлений Кардіоцентр у лікарні «Кременчуцькій» (раніше – Третя лікарня) приймає пацієнтів більш як півтора роки. За словами начальника Кардіоцентру Петра Холодія, кардіоцентр має 50 ліжок, 5 з яких «ревматологічні». Окремо є 6 «інфарктних» ліжок - у Блоці інтенсивної терапії. Тут лежать найважчі пацієнти Кардіоцентру: з порушенням ритму, з інфарктом міокарда, ті, які ще не переведені в окрему палату після операцій. У ньому ведеться цілодобове спостереження за пацієнтами.


 

 

У Блоці інтенсивної терапії є пост чергової медсестри. Вона займається важкими хворими.


  

 

Загалом, за словами  начальника Кардіоцентру, у відділенні є два пости: один пост – для «хронічних» хворих, другий пост – для «інфарктних. На постах є пульт - система реакції на виклик з палати. Кнопки виклику є у всіх палатах біля ліжок. Завдяки таким кнопкам лежачі пацієнти викликають чергову медсестру.


 

 

Ще одна частина Блоку інтенсивної терапії – так звана Ремзала, у ній є апарати штучної вентиляції легень, спеціальна панель для подачі кисню, дефібрилятор, шприцевий насос і відсмоктувач. Також є шафа, де лежать медикаменти для надання невідкладної допомоги.

 

Як обладнані палати?


Всі палати Кардіоцентру обладнані туалетами, душовими кабінами та захищеними ультрафіолетовими лампами для дезінфекції приміщення. Їх можна вмикати навіть у присутності пацієнтів.


 

 

У палатах є кнопки виклику, функціональні ліжка, приліжкові тумби та ілюмінація над кожним ліжком. Палати розраховані на 2-3 пацієнтів.


 

 

Кардіоцентром також проведена система подачі кисню. У Блоці інтенсивної терапії киснем обладнані всі ліжка, а у відділенні - 4 палати.

 

Як виглядає кімната чергового лікаря


 


Вона обладнана моніторами, один з яких призначений для цілодобового спостереження за відділенням та Блоком. На інший екран виводяться всі дані з моніторів пацієнтів – цілодобово відслідковуються основні показники:  артеріальний тиск, пульс, сатурація, кардіограма. Всього на цю станцію виведено 5 моніторів. Також розміщений звичайний комп’ютер з виходом в Інтернет, на ньому ведеться документація.


 

 

За словами начальника Кардіоцентру Петра Холодія, з 2018-го року історії хвороб пацієнтів пишуть не від руки, а ведуть в електронному вигляді.

 

Лікарських рук не вистачає, працюємо з перевантаженням


Петро Холодій розповів, що Кардіоцентр працює з перевантаженням – у відділенні знаходиться близько 55 пацієнтів, а в Блоці інтенсивної терапії ще 6.

Щодо лікарів, то кадрів не вистачає: у Кардіоцентрі є 8 ставок лікарів.

 

– Чергових лікарів, що працюють у Блоці - 5, включно зі мною, але кадрів потрібно більше. Працюють лікарі позмінно. Переважно одне чергування – доба, - каже Петро Холодій.


 

 

Фахівці Кардіоцентру мають своє місце для роботи та перепочинку в ординаторській. Саме там знаходяться 6 робочих місць для лікарів. Всі вони обладнані ноутбуками, також для всіх доступний - принтер, сканер та ксерокс у одному пристрої.

 

Які маніпуляції можуть проводити в Кардіоцентрі


 


Лікарі центру можуть цілий комплекс маніпуляцій. Зокрема є кабінет функціональної діагностики – в ньому фахівці лікарні можуть знімати кардіограми, робити холтерівське обстеження, ЕКГ.


 

 

Також є велоергометр. За його допомогою вимірюється толерантність до фізичних навантажень і виявляється таке захворювання як стенокардія, або артеріальна гіпертензія.


 

 

У Кардіоценті лікарні «Кременчуцької» знаходиться Ангіографічна установка для проведення коронарографій та стентувань.

 

– Це спеціальна рентген-установка, яка дає змогу бачити, як спеціальна речовина йде по судинах. Сама процедура виконується так – артерія пунктується, коли провідник заводиться в судини, які живлять серце, туди вводиться спеціальна речовина – вона рентген-контрастна і її видно на рентген-знімках. Після цього знімається невеликий ролик, де видно, як рідина йде до серця. І тоді вже лікар робить висновок – судина перекрита чи ні. Якщо перекрита - за допомогою спеціального балону ця судина роздувається і туди ж вставляється стент, - розповідає Петро Холодій.

 

У частині приміщення для проведення коронарографій та стентувань є кілька кімнат – це зала-операційна, кімната, де зберігається свинцевий одяг для виконання операцій і окрема ординаторська.

 

За даними начальника Кардіоцентру Петра Холодія, за 9 місяців 2018 року їм вдалося зробити 167 коронарографій та 101 стентування.

 

Більшість з цих операцій кременчуцькі лікарі зробили за допомогою програми «Стопінфаркт» - 132 коронарографії та 87 стентувань. У 2018 році на цю програму виділили 3 мільйони гривень із міського бюджету.


 

 

– «Стоп-інфаркт» - програма, яку впровадили у Кременчуці наприкінці 2016 року, але активно реалізовували із 2017 року (раніше вона працювала у великих містах – таких як Київ, Одеса, Вінниця). Ця програма дає можливість знизити ускладнення від інфаркту міокарда – якщо артерія відривається в перші години, зона інфаркту значно зменшується. Це покращує прогноз, зменшує інвалідизацію пацієнта і дає зменшення смертності від інфаркту міокарда. Кошти на реалізацію програми виділяються досить великі, але їх не вистачає, тому що інфаркт бажано не лікувати, а попереджувати. Тобто, коронарографію та стентування необхідно робити на етапі скарг пацієнта на біль біля серця. Необхідно, щоб була діагностика. Сподіваємося, що на наступний рік видатки з бюджету будуть більші, ніж в цьому році, це дозволить надавати допомогу ще більшій кількості людей, - каже Петро Холодій.

 

За словами начальника Кардіоцентру, у фінансування за кошти міськбюджету входять – коронарографія, стентування і медикаментозне забезпечення пацієнта до трьох діб.

Автор: Євгенія Каблучка Джерело фото: Сторінка у Фейсбук Лікарні інтенсивного лікування «Кременчуцька»
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх