«Прикро!» Чому полтавець сумує за парадами вишиванок у Кременчуці

28.08.2018, 10:48 Переглядів: 5 127

 

Кременчук, 24 серпня. Що змінилось?

Я полтавець. Волею долі, на протязі шести останніх років, кожного тижня буваю у Кременчуці. Хоч я люблю своє місто, але Кременчук став для мене рідним також. Хочу поділитися з вами своїми роздумами. Скоріше навіть не роздумами, а констатацією фактів над якими слід замислитись.


Пам'ятаю день 24 серпня 2014 року, коли моєму здивуванню не було меж. У Полтаві я такого не бачив і мабуть не побачу. Так, тоді Кременчук "утер носа" не тільки  обласному центру, а і всій Україні. В жодному місті нашої держави не збиралося в одному місці стільки людей у національному вбранні. Про це не дадуть мені збрехати і самі кременчужани. І було це, не як при "совдепії" - з під палки, а сам народ, від мала до велика, сім'ями зібравшись на майдані перед палацом культури Кредмаш, йшов ходою вулицею Соборною до майдану перед будівлею Кременчуцької районної державної адміністрації. Та й обабіч дороги не було тих, хто б з привітною усмішкою не зустрічав цю ходу.


А скільки тоді було тролячих коментарів у соцмережах. Бо "душила їх жаба" і ненависть до усього національного, українського.


Пам'ятаю і наступні - 2015 і 2016 роки. Коли на центральних вулицях міста ніде було "впасти яблуку". Як я тоді пишався тим, що Кременчук це дійсно українське місто.


Та мабуть усьому гарному настає край. Почалось усе 2017, коли народ у вишиванках заполонив увесь Придніпровський парк (а параду так і не дочекався), а у цьому році і геть все пішло нанівець. Чомусь міська влада парад вишиванок перенесла з центру міста у парк Миру. Подалі від центру, де були заплановані і концерт, і виступ міського голови. 


А тепер судіть самі (публікації у "Телеграфі" за минулі роки) і робіть висновки: 


2013 р. "Сегодня в городе в честь Дня Независимости Украины состоялся парад вышиванок, инициатором которого выступило общество «Просвита» во главе с Марией  Усцовой. Часть кременчужан в вышиванках уехала участвовать в параде в Киеве. Но на площади Независимости собралось около 150 участников-патриотов всех возрастов..." ("В Кременчуге в честь Дня Независимости состоялся парад вышиванок")



2014 р. "По центру города прошли около 10 тысяч кременчужан всех возрастов..." ("В Кременчуге прошёл грандиозный парад вышиванок").


2015 р. "Создавалось ощущение, что на центральные улицы вышло все население города..." ("Кременчуг приоделся в вышиванки").


2016 р. "Парад вышиванок в Кременчуге собрал 25 тысяч человек".


2017 р. "26-й День Независимости в Кременчуге прошёл менее массово, чем в последние пару лет. Обошлось без традиционного парада вышиванок("День Независимости в Кременчуге в новом формате – без парада"). 


2018 р. "24 серпня у парку Миру відбувся другий альтернативний парад вишиванок. На свято зібралось кількасот людей..." ("Був на Параді Вишиванок у Парку Миру - шукай себе на фото!"). 


А це моє фото центральної частини міста 24 серпня 2018 р., 17.40-18.30. Прикро!


 

Автор: Сергій Бояренцев
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх