Попри декомунізацію поруч «живуть» Ленін і Кременчук

22.08.2018, 13:03 Переглядів: 3 026

 

Кременчукіана стала самостійним напрямок історичного краєзнавства Полтавщини

У фондах Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. П. Котляревського зберігається потужний масив публікацій щодо Кременчука. Про це на науковій конференції «Старожитності й давня історія Кременчука» розповіла завідувач кафедри історії України Полтавського національного педагогічного університету ім. В. Г. Короленка, доктор історичних наук, професор Людмила Бабенко.


На її думку, дослідження історії Кременчука сьогодні переходять від аматорського ознайомлення до сучасного глибокого аналізу історіографічної спадщини. Це означає перехід від аматорського ознайомлення із рядом проблем і спадщиною, котру залишила радянська історіографія, до нового спалаху інтересу та аналізу історичного минулого Кременчука.


Кременчукіана стає самостійним напрямком історичного краєзнавства, який в останні роки завдяки опублікованим працям науковців набуває академічного характеру.


Кременчук – друге за значенням і перше за промисловим потенціалом місто Полтавщини. Минуле міста позначено важливими подіями, діяльністю видатних особистостей, які мали вплив на історію краю та всієї України.


Понад 1,5 тисячі статей, монографій, публікацій, наукових статей та інших матеріалів знаходиться у найбільшій науковій бібліотеці області.


Дослідження фондів показали цікаві результати:

  • домінування публікацій радянського періоду, особливо тем Другої світової війни та виробництва;
  • серед публікацій на історичну тематику абсолютну більшість становлять газетні статті;
  • з кременчуцьких засобів масової інформації найчастіше зустрічаються такі видання: «Кремінь», «Вісник Кременчука», «Кременчуцька Панорама», «Інформаційний бюлетень», «Кременчуцький ТелеграфЪ», «Світлиця», «Кременчуцький машинобудівник», «Для дому і сім’ї», «Славутич», «Програма Плюс», «Кременчуцька зоря»;
  • у фондах бібліотеки представлена монографічна література учених, які живуть та працюють у Кременчуці або присвятили свої праці його історії.


Чому рубрику з Леніном недодекомунізували, а Голодомору немає


Серед рубрик, які виділені в каталогах, найбільшою за чисельністю є рубрика «Кременчук», яка вміщує назви видань від 1880 року до сьогодення.


Після цієї рубрики можна виділити «Вулиці міста Кременчука» та «Площі міста Кременчука». В більшості вони представлені журналістськими публікаціями у ЗМІ й торкаються проблеми перейменування вулиць у контексті декомунізації.



- Про Кременчук значне місце відведено в матеріалах фундаментального видання «Полтавщина: історичний нарис». Як зазначено в описі Дмитра Коруновського, на відмінну від Полтави, яка нагадує велике село, у вісімнадцятому столітті Кременчук нагадував місто, адже мав кам’яні мощенні вулиці та кам’яні будинки, - зазначила Людмила Бабенко.


Великою рубрикою є «Кременчук до 1917 року», в якій відображено основний бібліографічний потенціал Полтавщини. Тематичний спектр охоплює питання визначення віку міста, його меж, колонізації, забудови, економічного розвитку.



- Також тут виділені цікаві рубрики, некоректні з точки зору законів ухвалених в 2015 році. Наприклад, «Кременчук й імператриця Катерина ІІ» або «Кременчук і декабристи». Особливо дисонують такі виділені підрозділи як «Володимир Ілліч Ленін і Кременчук», «Революція 1905 року в Кременчуці». Я зробила працівнику відділу зауваження, щодо перегляду назв рубрик відповідно до закону про декомунізацію. Ми зносимо пам'ятники Леніну, але при цьому зберігаємо «Ленін і Кременчук». На що працівниця залу відповіла: «Це ж не ми, це бібліографи... Ми ж не можемо викинути це з історії». Ніхто і не говорить викидати це з історії. Навпаки - воно має бути збережене, але як мінімум необхідно змінити назву. Та ж рубрика «Ленін і Кременчук» може спокійно бути перенесена в рубрику «Кременчук до 1917 року». Але от рубрики про Голодомор та політичні репресії відсутні, - зауважила науковець.



Людмила Бабенко у своїй доповіді зазначила, що історичне минуле Кременчука має значну історіографію, що відображена в публікаціях. Попри це, для істориків і краєзнавців роботи ще - не початий край.


Автор: Альона Душенко Джерело фото: прес-служба мерії Кременчука
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх