БлогЪ: «Щорічна проблема — забруднення водойм, а ще гірша — цвітіння річки Дніпро»

19.07.2018, 14:04 Переглядів: 11 261

 

Проблема забруднення річки Дніпро — не нова. Через надмірне цвітіння погіршується якість води та умови життєдіяльності організмів у водоймах. Начальниця Управління Державного агентства рибного господарства у Полтавській області розповіла, що призводить до цвітіння водних ресурсів та як його позбутися

Шар води, що цвіте, може досягати 10-15 см завтовшки. Водночас виникає придуха риби й вона гине. Тому найефективніший засіб боротьби з цвітінням — збирання мікроскопічних організмів спеціальними катерами. Зібрану масу використовують як добриво, для виготовлення паперу, картону, лаків та фарб.


 


— Рибпатруль активно бореться з цвітінням, адже ця проблема завжди нагальна і потребує швидкого вирішення. На Полтавщині під контролем зарибнення водойм. Мальки товстолобів, коропів, білих амурів, щуки та судака: ці риби борються з цвітінням водойми, заростанням її очеретом й лататтям, — говорить очільниця Управління Державного агентства рибного господарства у Полтавській області Олена Кулинич.


Фактори, що призводять до цвітіння:

  • підвищення температури води: залежить від глобальної зміни клімату;
  • уповільнення течії води у руслі Дніпра: перші водосховища побудували на Дніпрі ще в 20-х роках минулого століття, перетворення стрімкої ріки на каскад водосховищ призвело до екологічних наслідків;
  • надлишок стічних вод міст, промислових та аграрних підприємств, які містять сполуки нітрогену, фосфору, заліза, кремнію та органічних речовин;
  • використання в сільськогосподарському виробництві мінеральних та органічних добрив, пральних засобів сприяє забрудненню фосфором.

Є випадки грубого порушення природоохоронного законодавства: стічні води несанкціоновано без очищення скидають у Дніпро чи його притоки. Існує й інша проблема нітратного забруднення ґрунтових вод. Причиною є недбала сільськогосподарська діяльність, що призводить до отруєння людей, які п'ють воду з криниць.


Як позбутися цвітіння?


Першопричина розвитку водоростей та цвітіння води — застій. Щоб запобігти цьому процесу потрібно забезпечити невпинний рух у воді. Це реально, якщо вмонтувати у водойму фонтан або спеціальний насос. Таке обладнання призведе в рух воду та постачатиме кисень.


Для ефективної очистки стічні води мають проходити три етапи очищення. Провідний метод – біологічне очищення стічних вод, що сягає 30-40% і очищає водойму від сполук нітрогену. Метод очищення від фосфору – реагентний – є типовим для очисних споруд країн Європи, але відсутній в Україні.


Не менш ефективним засобом у боротьбі з цвітінням є спеціальні біопрепарати для очищення водойм. Їх склад розроблений на ліквідування водоростей та не шкодить екосистемі водойми.


Ще один спосіб — застосування установки УФ-стерилізатора. Цей пристрій фільтрує воду та знезаражує її завдяки УФ-лампі й руху води. Такий прилад ефективно усуває цвітіння водойми.


— Цвітіння води завдає збитків рибному господарству. А вживання води з ознаками цвітіння спричиняє отруєння та прояв алергічних реакцій. Тому надважливо дбати про водні ресурси та очищати їх, — розповіла Оксана Кулинич.

Автор: Полтавський рибоохоронний патруль
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх